Open lucht-Carmen: 1000-en koppig publiek eet, drinkt en geniet

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-08-2007 | Gewijzigd op: 29-09-2011
De opera Carmen, uitgevoerd door Het Brabants Orkest en de Opera Zuid, voltrok zich maandagavond 27 augustus 2007 voor -waren het er 5.000 of 10.000 bezoekers. De meesten van hen waren met een klapstoeltje naar de Parade gekomen, sommigen zaten er al vóór 5 uur. De Parade was sfeervol geïllumineerd. Voorafgaand aan de uitvoering, terwijl velen nog een kartonnen hokkertje van ‘de krant’ trachten te bemachtigen, speelde nog Gildas Delaporte op het Sint Janscarillon.


Hierboven foto's van 19.45 uur  Het publiek zat al op de stoepen aan de rand van het plein. Kort voor aanvang was het op en rond de Parade een drukte van belang, hier en daar zelfs wat chaotisch. Mensen kwamen vlak voor achten nog steeds aanlopen
foto's © paul kriele, 27 augustus 2011.
---------------------------------
Vooraan op een bomvolle plein dat met publiek uitstulpte tot aan de huizenrijen en de cafés zaten de leden van het College van B&W, te weten burgemeester Rombouts en de wethouders Rodney Weterings, Bert Pauli en Geert Snijders en hun echtgenoten.
Er waren geen speciale eregasten van buiten de stadsgrenzen, ondanks dat het een concert betrof dat door de ABN/AMRO werd gesponsord.
Nauwelijks opvallend liep plebaan Gert-Jan van Rossum genoegzaam even tussen het publiek door. De plebaan toonde zich niet alleen blij met het mooie weer, hij liet ook merken, dat ‘…deze klassieker zoveel belangstellenden had getrokken’.
 
De muziek klonk perfect,het geluid van de solisten kwam ook goed over en was over heel de Parade duidelijk verstaanbaar te meer dat de tekst op een flatscreen werd getoond.
Burgemeester Rombouts had intussen al gepleit om deze Bossche primeur volgend jaar te herhalen, aldus een woordvoerder. De test om te bekijken wat voor publiek er op af zou komen was B&W al bevallen. ABN/AMRO mag dankbaar met deze zomerse maandag zijn. Zonder de gemeente, TheateradParade en ABN/AMRO stonden we hier niet, zei de gastvrouw - de zangeres Miranda van Kralingen - bij de aanvang van dit door Georges Bizet op muziek gezet verhaal rond een Spaanse zigeunerin.

   
 Een mudje volle Parade  
   
 Links onder: de Pauze om 21.30 uur.  foto's © paul kriele, 27 augustus 2007.

Het publiek zat rijen dik op klapstoeltjes die ze zelf hadden meegesjouwd of op kartonnen hokkertjes van ' de krant'. Midden: velen hadden wijn en of etenswaren meegebracht zoals dit stel dat uit een doos pizza zat te eten. 
Rechts ook op de meest zuidelijke parkeerstrook hadden bezoekers een plaatsje ingenomen. Het verkeer werd omgeleid
.
Bericht Opera Carmen op de Parade  dd. 30 mei 2007. 
Dankzij de ABN/AMRO bank is er deze zomer gratis de uitvoering van de opera Carmen op de Parade te zien. Dat spektakel is een initiatief, waarin het Brabants Orkest en de Opera Zuid samenwerken.
De idee is tijdens de uitvoering van Carmen de vorige week in TheateradParade ontstaan. Het TheateradParade, dat zich meer aan het publiek wil profileren, biedt ook de technische faciliteiten aan. Voor het Brabants Orkest is het een voor Den Bosch exclusieve uitvoering die niet elders wordt uitgebracht. 
De open luchtuitvoering [maandag 27 augustus 2007] is het slot van de tournee van deze opera. Daaraan werken 130 orkestleden, operazangers en koorzangers mee.
TheateradParade, dat de faciliteiten biedt en de gemeente werken aan de uitvoering mee. Bezoekers en liefhebbers van opera moeten wel een klapstoeltje meebrengen.

Maandagmorgenvroeg werden de stellages opgebouwd. De opera Carmen kan beginnen, het weer is enigszins wispelturig zoals gheeel de zomer, maar het blijft droog..
De voorstelling- maandagaovnd 27 augustus 2007- begint om 20.00 uur. Doordat die gratis is zal er veel toeloop zijn.
.
 -foto's © paul kriele, 27 augustus 2007 Donderdagmorgen: De opbouw van het 'theater'.Terug naar boven