Op 3 juli 2012 wederom openluchtopera 'Madame Butterlfy'

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-03-2012 | Gewijzigd op: 09-05-2012
Op dinsdag -en dus niet op een donderdag - 3 juli is op de Parade weer een openluchtopera te aanschouwen. Dit keer hebben Het Brabants Orkest en Opera Zuid op hun repertoire 'Madame Butterlfy' * staan. Die opera van Puccini gaat zich op de Parade op een hernieuwd plaveisel voltrekken. De dirigent is  Fabrice Bollon**. 
Initiatiefnemer en grote sponsor is ABN/AMRO.

Kopje uit Besluitenlijst B&W dd. 8 mei 2012: Eenmalige subsidie voor Opera op de Parade 2012
Op 8 mei 2012 besloot het College van B&W aan de uitvoering met Het Brabants Orkest € 15.000 aan [garantie-]subsidie te verlenen.

Logo en affiche van de opera van Puccini 'Madame Butterfly',
die zich olv dirigent Fabrice Bollon op dinsdagavond 3 juli 2012 op de Parade voltrekt.


*Madame Butterfly
Het verhaal rond deze opera, die voor het eerst op 17 februari 1904 in de Scala in Milaan werd opgevoerd, draait om
de Amerikaanse marineofficier  Ltn. Pinkerton, wiens schip in de haven van Nagasaki ligt. Pinkerton huwt -als tijdverdrijf, aldus de Amerikaanse consul Sharpness ... - de vijftien jaar oude Japanse geisha Cio-Cio-San ('tsotsosan'), die hij Butterfly noemt.
Sharpless komt erachter dat Butterfly afscheid van haar voorouders heeft genomen, om haar vertrouwen in Pinkerton te tonen. Zodoende kan ze niet meer terugkeren naar haar familie
Pinkerton heeft uitgevogeld dat zijn Butterfly de dochter is van een in ongenade gevallen samurai die 'seppuku' (zelfmoord) pleegde. Daarom werd ze als klein meisje verkocht en opgeleid tot geisha.
Maar het huwelijksfeest eindigt in een catastrofe als een boze monniken dit huwelijk vervloekt.

Het zoontje  Sorrow van de Amerikaanse luitenant Pinkerton en Madame Butterfly.

Het verhaal voltrekt zich verder met tal van intriges, onder meer het het vertrek van Pinkerton naar Amerika, scheiding van het stel, hertrouwen van Pinkerton, de geboorte van Butterfly's zoontje Sorrow en nog meer verwikkelingen waarbij Butterfly's dienares Suzuki, de consul en de huwelijksmakelaar Goro een  grote rol spelen. Het einde van deze opera in 3 bedrijven, is nog dramatischer.
.
**Fabrice Bollon
De in 1965 in Parijs geboren Fabrice Bollon, was onder meer [1994 tot 1998] chef-dirigent van het Symfonieorkest van Vlaanderen, vervolgens adjunct-muzikaal directeur van de Opera Chemnitz 1998-2003. Daarnaast verzorgde hij tal van gastoptredens. Uitnodigingen voor Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland, Spanje, evenals tal van cd-en radio-uitzendingen maken hem tot een van de meest interessante Franse geleiders. In de zomer van 2008 Fabrice Bollon ook twee concerten uitgevoerd in de Salzburger Festspiele. 
De Franse dirigent heeft onlangs ook een werk voor draaitafels en orkest voor de MDR Leipzig gecomponeerd. 
Fabrice Bollon is drie keer genomineerd voor Dirigent van het Jaar in de Opernwelt Jaarboek.Terug naar boven