Komend najaar eindelijk nieuwe sfeerverlichting in binnenstad

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-07-2017 | Gewijzigd op: 26-07-2017
Aan de nieuwe aangepaste en meer uitgebreide verlichting, die komend najaar wordt aangebracht, doen Hartje 's-Hertogenbosch, de Bossche horeca  en de de stichting Ondernemersfonds Centrum 's-Hertogenbosch mee. 
De gemeente betaalt vooruit. Maar dat is de belasting die de ondernemers zelf aan de gemeente jaarlijks afdragen...

Vorig jaar werd al  voor € 30.000 geinvesteerd en dat loopt de komende zeven jaar zelfs op tot € 200.000. 

Bericht van 13 november 2016..! Nieuwe sfeerverlichting aangekondigd !
De stichting Lichtcentrum ’s-Hertogenbosch verwacht volgend najaar eindelijk een nieuwe sfeerverlichting voor de binnenstad gerealiseerd te hebben. Dan komt er nagenoeg een geheel nieuwe verlichting die voortborduurt op de bestaande verlichting met ‘kroontjes’ en een uitvoering die ook meer lijkt op de sierverlichting in de Verwersstraat.

Een geheel nieuw element is de bomenverlichting die overigens al in meerdere steden te zien is. Op markante plekken, zoals Kerkplein, de Markt , het Jeroen Boschplein en in de Visstraat, Minderbroedersstraat en de Stoofstraat, worden de bomen met Ledlampjes volgehangen.

  De sfeerverlichting in de
Verwersstraat die er al meer dan vijf jaar hangt
.

foto © paul kriele, 13 november 2012. 

Het heeft misschien wel twintig jaar geduurd voor overleg over uitvoering en de financiën [‘Wie zal dat betalen?]. In de nieuwe aanpak hebben gezamenlijk Hartje ’s-Hertogenbosch en de Koninklijke Horeca [afdeling Den Bosch] voor de financiën gezorgd.

Artikelen uit archief

Eindelijk akkoord feestverlichting  13 juli 2006
Na jaren soebatten heeft de stad half november 2006 zijn definitieve feestverlichting. Er waren eerst trubbels over de kosten, want de ondernemers vinden dat die verlichting onder de noemer stadspromotie valt en dus ook de gemeente aan gaat. Daarom rees de typisch Bossche vraag: Wie zal dat betalen? Over die kostenverdeling waren ze het zeven jaar geleden al eens geworden! Ook is gestoeid over het ontwerp: modern, kerstsfeer, of weer traditioneel. Er is geëxperimenteerd [2003] met laserstralen in de Hinthamerstraat. Beth Gali voegde daar nog een ontwerp voor de Kerkstraat aan toe [2005].
Daarop bracht Hartje 's-Hertogenbosch het gemeentekroontje in. Dat idee is gehandhaafd maar wel enigszins gestileerd, aldus de voorzitter van de Stichting Lichtcentrum Ben van de Thillart. Basis van de nieuwe sfeerverlichting vormen de bestaande guirlandes die met gloeilampen zijn uitgerust, maar nu ook van groene slingers worden voorzien. Middenin hangt het -toch wel herkenbare - stadskroontje. De kosten worden verdeeld: 3/5 de ondernemers en 2 /5 de gemeente.
Met de nieuwe verlichting kunnen de winkeliers in sommigen straten, zoals in de Ridderstraat, hun kerstmannen voor goed opbergen.

Straatverlichting: een continuïng story , najaar 2005
Ook in 2001 in 2002 in 2003 en 2004 ging het niet goed met de straatverlichting. Reden: In 2003 werd er nog met een geheel eigentijdse verlichting geëxperimenteerd. Maar de kostenverdeling leverde nogal wat geredetwist op. Bovendien verlegde de ondernemersvereniging Hartje Den Bosch het effect van de straatverlichting met sinterklaas en de kerst naar het aspect stadspromotie. Om die reden vroegen zij aan de gemeente subsidie aan. Dat is dan wel gelukt, maar nu -in 2005- speelde het feit dat elke winkelier toestemming moet verlenen om aan zijn gevel een bevestiging te maken. In die wir war van eigenaren speelt ook nog het feit dat er winkelketens zijn waar het wat gecompliceerder ligt.. © paul kriele, najaar 2005

Wederom afkeuring straatverlichting  10 april 2000
Dit jaar is het voor de tweede keer dat er geen- overal herkenbare- kerstverlichting in het centrum brandt. Vorig jaar hing er al wel op proef in de Krullart- en Kerkstraat een verlichting ontworpen door de Spaanse architect Beth Galí. Maar dat ontwerp, dat ook voor andere doeleinden kon worden gebruikt, is door de gemeente afgekeurd. De ondernemersvereniging Hartje Den Bosch werd eerst al geconfronteerd met een gemeentelijke blokkade van het gebruik van de kroon met de boompjes, die de stadsverlichting had moeten bekronen.
Voorlopig komt er weer een noodverlichting van slingers. De kosten van het uitstel wil Hartje Den Bosch op de gemeente zien te verhalen.



Terug naar boven