Opnieuw plan voor Ondernemersfonds

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-09-2010 | Gewijzigd op: 08-09-2010
Ben van den Thillart en wethoude Bert Pauli in september 2009 toen zij het convenant voor een op te richten Ondernemersfonds ondertekenden.
foto © paul kriele, 9 september 2009.
In 2009 lukte het  niet maar  de Ondernemersvereniging Hartje ’s-Hertogenbosch probeert opnieuw -in samenspraak met de Koninklijke Horeca Nederland afdeling ’s Hertogenbosch - een Ondernemersfonds op te richten dat ten doel heeft extra zaken -buiten de winkeliersvereniging om - te kunnen realiseren mbt bijv. verkeer, marketing, het opfleuren van winkelstraten, veiligheid of criminaliteitsbestrijding. 

De gemeente gaat zorgen voor het innen van de bijdragen en draagt conform wetgeving het geld weer over aan de ondernemers. Hierdoor vervalt - grotendeels- de winkeliersbijdrage. De regels van het fonds worden door de gemeenteraad in speciale verordening vastgesteld.

De wet Bedrijven Investeringszone (BIZ) maakt zo'n ondernemersfonds mogelijk. Maar dan is ook de bijdrage verplicht.
Opnieuw zal in een soort referendum in oktober de ondernemers zich over d eheffing kunnen uitspreken. 
Maar dan moet wel minstens 50% van de ondernemers aan de stemming deelnemen. Dat was de vorige keer met 40% niet het geval. Bovendien moet minimaal tweederde vóór stemmen en moeten de ‘voorstemmers’ meer dan 50% vertegenwoordigen van de opgetelde WOZ-waarden. 

Vergeleken bij vorig jaar is de minimumbijdrage verlaagd van € 150  naar € 50  en is de maximumbijdrage gehalveerd tot € 1.250.  Ook is er meer ruimte voor inbreng van de winkeliers en zakenlui om zaken aan te kunnen pakken.
zie ook artikel dd. 9 september 2009 Ondernemersfonds