Uitwisseling Gymnasium Beekvliet met Zweedse studenten

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-04-2011 Deze week kwamen 16 studenten van het Zweedse 'Sandagymnasiet' uit Huskvarna op bezoek bij hun collega-leerlingen in St. Michielsgestel. Gymnasium Beekvliet onderhoudt al jaren een uitwisselingsprogramma met die gelijkwaardige school. Het programma bestaat niet uit excursies, maar uit Workshadowing. De 5e jaars studenten uit Zweden gaan op een soort stage bij bijvoorbeeld een fysio-instituut, kinderdagverblijf of manege. Daar leren ze het land, 's lands wijs, elkaar, de taal [Engels] en de cultuur kennen.
Aan het woord zijn de biologiedocent Gerard van Boekholt en Jozef Hanenberg [wiskunde].
Maar er staat meer op het programma, zoals een bezoek aan Museum Kamp Vught en een dagje Amsterdam.

De studenten gingen op donderdagavond  7 april 2011 gezamenlijk uit voor een etentje bij Croy/De Pettelaer.
Die route legden zij per fiets af
.
-Boven de mix van Zweedse en Brabantse [Gestel en Den Bosch] studenten bij restaurant Croy.
-Rechts: de docenten, te weten de Zweedse Christina Lundberg [wiskunde en natuurkunde]  [2e v.r.] en links Kia Vornanen [exacte wetenschappen]. 
Rechts biologiedocent Gerard Boekholt en links achter wiskundedocent Jozef Hanenberg.

foto's © paul kriele, 7 april 2011.

Dat uitwisselingsprogramma begon 20 jaar geleden in Schotland, vertelt Gerard Boekholt.
Op de wijze van werken op één plek leren de leerlingen zich in een andere cultuur te handhaven en ze krijgen tegelijk de Engelse taal onder de knie.
Ook in Zweden, waar Beekvliet in februari op bezoek was, zoekt de school ['Sandagymnasiet'] een plek voor hen uit. Dat loopt van winkels, magazijnen, dagverblijven of bijvoorbeeld een hotel. In de afgelopen jaren hebben [wisselend] onze leerlingen met de cultuur van 7 landen kennis laten maken. vertellen Boekholt en Hanenberg, terwijl ze aan het voorgerecht beginnen.