Scholieren in debat over Eurpoa

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-04-2007 Maandagmiddag 16 april 2007 werd in het Bestuurscentrum de nationale finale gehouden van een debating tussen scholieren uit Goes, Arnhem en Den Bosch waarin de toekomst van Europa centraal stond. Het Bossche St. Janslyceum met 4 Havo en 4 en 5 VWO was er afgevaardigd evenals gelijksoortige teams uit Arnhem en Goes. Uiteindelijk behaalde Den Bosch een derde plaats en een van de teams uit Goes werd eerste, omdat zij handig wist om te gaan met de tekortkoming van het Bossche team dat vergat te beginnen met een definitie van een kernpunt uit een van de stellingen.
Wel een eerste plaats behaalde de Bossche scholiere [St. Janslyceum] Benedicte Schellings met haar column 'Vakantie'. Zie de link hieronder. Er waren in de pauze, alvorens de echte eindfinale begon, ook nog Lagerhuisdebatten, maar daar stak Den Bosch niet echt zijn nek voor uit.  

We gaan op vakantie!” 
Vakantie, vakantie. Hoe zou je een vakante kunnen noemen als je 1 Europa hebt? Het is en blijft een vakantie, maar alle landen hebben één geldbiljet en dat is het zelfde als in je moederland. Alle landen hebben allemaal één taal, en dat is hetzelfde als je iedere dag op school leert.

Hieronder: rechts de drie columnisten in de dop: vlnr Lisanne Velders uit Arnhem, Bendicte Schellings, de winnares uit Den Bosch [St.Janslyceum] en rechts het column-duo Paola Pica en Adrianos Kyrmos uit Goes.
Onder links: Benedicte Schellings wordt hier gefeliciteerd door Europarlementariër Kartika Liotard. 
Eén verenigd Europa: is dat wat wij willen? 
Eén taal zou geweldig zijn in een verenigd Europa, maar waarom zou dat niet kunnen? Omdat je niet alles kunt veranderen. Culturen zijn culturen, en in sommige culturen betekent dat je de moedertaal van het land spreekt als je te gast bent in het land. Die culturen kun je niet afnemen, ook al is de droom van een gezamenlijke taal groot.
Maar denk even in een iets kleiner gedeelte. Denk aan de overheid van Nederland. Onze overheid, hoe zit dat nou tegenover Nederland? Is het niet zo dat onze overheid moeite heeft met het bijhouden, orde houden en tevreden van al die 16 miljoen mensen? Denk dan gelijk maar eens aan een verenigd Europa, wie wilt ons orde laten houden, wie wilt ons tevreden houden?
Twee van de belangrijkste grondleggers van de Europese Unie hebben “Nee” gezegd tegen de Europese grondwet. Is dit geen reden tot nadenken? Ik denk, en dat merken we in sommige aspecten, dat Europa nog niet klaar is voor een verenigd EU. Misschien hebben we nu eindelijk die plank voor onze hoofden gehaald, en gezien dat we er nog helemaal niet klaar voor zijn..

© Benedicte Schellings St Janslyceum .

1957-2007: 50 jaar Europese verdragen waarin regels voor veiligheid en vrede zijn en worden geregeld.
Met die aanhef opende wethouder Bart Eigeman [Onderwijs] maandagmiddag 16 april 2007 het Europadebat van scholieren. 

Eigeman gaf een uitleg van de opzet van de raadszaal waar de architect door behoud van een historische muur en -aan de andere zijde - het openhouden met grote vensters de relatie naar verleden en toekomst heeft willen leggen. Met die grote ramen wordt ook de transparantie aangetoond, beeldend voor de kennisneming van het publiek van de beslissingen die daar binnen door de politici worden genomen.  
'Als er ergens een podium is om deze finale te houden, is het wel die ruimte waar de gekozen vertegenwoordigers bij elkaar komen,' aldus Eigeman die  zichzelf in de rol van politicus wegcijferde, omdat '...niemand na 50 jaar nog weet wie Eigeman was, maar misschien wel welke beslissingen er toetertijd zijn genomen.'
De wethouder benadrukte dat deze jongeren vandaag zich in het debat niet zichzelf moeten profileren [tov een tegenstander], zoals huidige raadsleden dat vaak [willen] doen, maar daar boven uit stijgen en in deze debatten de verbondenheid met de samenleving laten zien.  

Hierboven en rechts: Impressie van de zaal [ raadszaal Bestuurscentrum 's-Hertogenbosch], waar deelnemers [vooraan] en belangstellenden en supporters [daarachter] de debatten van hun collega scholieren aanhoorden. Die stonden olv van Godelieve van Heteren [voormalig 2e Kamerlid].
Links boven: de jury olv voorzitter Leon Peijnenburg [persattaché Bureau Eoropees Parlement [m], links: Kartika Liotard [Europarlementariër voor de SP] en rechts Ronald van der Heijden [ Debatspecialist van Het Portaal].

Achter de schermen werkten nog mee: Jeroen Metz, Danielle Paulussen en Rien Bongers.

-Links:  van Debat 1, stak de Bossche Roel Stein het spits af.
foto's © paul kriele, 16 april 2007.

 


De stellingen gingen over al of niet een Europees leger met Nederlandse deelname. Bij een aanpak van het milieu luidde de vraag of dat Europees of regionaal moet geschieden en nog een stelling was: moet er eerst een referendum worden gehouden als er een Europese wet op stapel staat? 

-Boven: het Arnhemse team met Jos Joris en Leslie die in debat 1 de tegenstanders waren van 'Den Bosch'.
-Rechts: het Bossche team 1 werd na de pauze genonineerd voor de eindfinale maar behaalde de 3e plaats. Het bestaat uit Sjors Nuijten [l], Roel Stein [m] en Marvin van Wijnen

- foto's © paul kriele, 16 april 2007.

 
Boven: Twee opvallende heren, ook deelnemers die zich alleen al door hun costuums in dit gezelschap van scholieren onderscheidden. Ook inhoudelijk door wast ze te zeggen hadden was "de deelname van Hassan en Lars opvallend. Met het Arnhemse team 2 vormde zij Debat 2 dat tegen Goes 1 [links] in de stijd ging. Ze worden hier door Godelieve van Heteren [boven] bevraagd om een reactie.
Boven: Goes 1 [Pontes Goese Lyceum] zou de finalist worden.
 

Lagerhuisdebat: In de pauze werd er een 'Lagerhuisdebat' gehouden waarbij de deelname aan Goese [Pontes Lyceum] en Arnhemse kant feller was dan aan de Bossche kant, waar nagenoeg niemand zich sterk profileerde. 
De stellingen luidden in dit Lagerhuisdebat: Moet de Europese Unie groter worden en gebaseerd op geografische of culturele grenzen. En bent u voor of tegen de controle op Schiphol waarbij persoonsgegevens aan de USA worden verstrekt? De jury vond dat hier lef werd getoond en met inachtneming van de onvoorbereide kennis er sprake was van een goede debatstijl!
Ook een Bosch' team met Evi, Evy en Marloes Gerritsen.  Rechts: Joost Slabbekoorn [Pontes Goese Lyceum] werd de winnaar van het Lagerhuisdebat.
Links: een serieuzere [l.] en een wat ontspannere [r.] groepsfoto van alla deelnemende teams en de jury [r]. foto's © paul kriele, 16 april 20070.

Finale Europa debatten scholieren  bericht van  12 april 2007. 
Maandag 16 april 2007/14.00 uur vindt in het Bestuurscentrum [Achter het Stadhuis] de finale plaats van de debatten die diverse scholen hielden en een afspiegeling vormen van een Brits parlement. Aan deze finale van 4 Havo en 4 en 5 VWO gingen regionale voorrondes vooraf. De deelnemers komen van het Goese Lyceum, het Lorentzlyceum [Arnhem] en het Bossche St.Janslyceum. 
In de jury die het debat op maandagmiddag beoordeelt zit ook de Europarlementariër Kartika Liotard. De winnaars krijgen als beloning een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel.
Parallel aan deze debatwedstrijd loopt er ook een columnwedstrijd waarvoor van elke school een finalist wordt aan uitverkoren. Diens column zal in de plaatselijke pers [Bastion Oranje en krant] worden gepubliceerd. Doel van deze door het Haagse bureau Europees Parlement opgezette wedstrijden is jongeren kennis te laten nemen van de Europese Unie.
Zie ook www.het-portaal.nt/europa 


Terug naar boven