Borstbeeld Ton Frenken onthuld

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-06-2008 | Gewijzigd op: 15-11-2008
Het zaterdag 21 juni 2008 onthulde borstbeeld van mr. Ton Frenken [*1930-†2004]

Zaterdag 21 juni 2008 rond half twaalf werd op het voorplein van de oude Jacoberk, het voormalige Noordbrabants Museum in de Bethaniëstraat een borstbeeld onthuld van de in 2004 overleden kunstenaar Ton Frenken.Frenken was de initiatiefnemer  en  de grote motor achter de Jeroen Boschtentoonstelling van 1967.  Later werd hij de oprichter van de eerste –intussen opgedoekte -Jeroen Boschstichting. ‘Haar werk is de aanzet geweest voor dit monument. De laatste centen zijn aan dit borstbeeld besteed,’ aldus Rombouts, die Frenkens verdiensten voor de stad memoreerde. Rombouts citeerde de woorden van een van zijn voorgangers, de toenmalige burgemeester Rob Lambooij, met: In Den Bosch ondernemen we soms dingen die we aan kunnen. ‘Dat is Tons inspiratie geweest,’ aldus de burgemeester.
De beeldhouwster Nel van Lith uit Flevopolder.
foto's © paul kriele, 21 juni 2008.
Oud-voorzitter van die opgeheven stichting, Wim Dik en burgemeester Rombouts  onthulden met de kunstenares Nel van Lith en mevrouw Annemiek Frenken-Sopers het bronzen borstbeeld dat trots uitstraalt.
‘Tons veelzijdigheid lag als een soort waas over zijn kunstenaarsschap. Frenken betreurde die veelzijdigheid. Anders had hij met alleen schilderen veel beroemder geworden, aldus Wim Dik. Frenkens onrustige geest, zijn vele en mooie schilderwerken, zijn kritische recensies en zijn norse houding tegenover degenen wiens ideeën hem niet bevielen en dan ook de grond inboorde. Deze en nog meer anekdoten kwamen over Frenken over tafel.
Bovenal stond, aldus Rombouts, een kunstenaar die respect afdwong en die voor de stad veel heeft betekend.

Kort voor de onthulling sprak burgemeester Rombouts over de verdiensten voor de stad van Ton Frenken.
foto's © paul kriele, 21 juni 2008.
Het stichtingsbestuur dat uit de liquidatie het borstbeelde financierde: 2.v.l. oud-burgemeester Jan Doskers, midden oud-president directeur KPN Wim Dik en 2e van rechts dr. Frans Teeuwen en Gerard van Velthoven.

Bij de onthulling waren vele -oudere - familieleden en nieuwe generaties aanwezig, zowel uit het 1e huwelijk van Ton met Joke Leemans, als uit diens 2e huwelijk met  Annemieke Sopers.

De nieuwste generatie uit de stamlijn Leemans [stiefkleinkinderen Ton Frenken] met Peter Leemans [l.] en  Zoë  Leemans [r.], zoon  resp. dochter van Gijs en Domique Leemans .
Midden: Finn, neef van Dominique Leemans.

De generatie van wijlen Ton Frenken met diens broers en diens 2e echtgenote Annemieke Sopers.

En de generatie, een beetje daartussenin. In geel poloshirt  Pieter  en  daarnaast Jasper Frenken, zonen van Ton Frenken en Jaspers vrouw Melina en de oudste dochter van Ton Yet en vooraan kleindochter Damiaantje Frenken  [van Jasper en Melina].
foto's © paul kriele, 21 juni 2008.
 
Recentelijk -november 2008- is een website in gebruik genomen over het leven, werken en exposities van/over Ton Frenken.

Terug naar boven