Monografie over Ton Frenken verschijnt in december

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-11-2012 | Gewijzigd op: 29-11-2012
Op woensdag 12 december 2012 is de boekpresentatie van 'Ton Frenken- Présence'. Musuemdirecteur Charles de Mooij ontvangt het eerste exemplaar. Deze bijeenkomst, waaraan t/m 16 december 2012, een korte tentoonstelling parallel loopt, wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Ton Frenken, ism Galerie Borzo en Vanderven Oriental Art.

Ton Frenken  [*1930  †  2004] schiep een prachtig oeuvre, met groot respect voor historie en traditie, maar met een onmiskenbaar eigen en hedendaagse signatuur.

foto © gerard monté, 7 juli 2001.
 

Ton Frenken [*1930  † 2004] : Jurist, journalist, scherp criticus en recensent, doortastend en volhardend organisator van de Bossche Jeroen Boschtentoonstelling in 1967. Maar bovenal was en voelde Ton zich kunstenaar, schilder.

Een intellectuele, filosofische benadering van de kunst hielp hem zijn thema's te vinden, vaak met een meditatief karakter. Zelden heftig, altijd beheerst, zoekend naar licht, naar evenwicht en diepgang. Hoewel opgevoed en opgeleid in een katholiek milieu, stelde hij al vroeg kritische vragen, waarvan de antwoorden hem met zijn intellectuele benadering niet bevredigden.
In die expressie getuigde Frenken van een grote kennis van en interesse voor de Joods/Christelijke cultuurgeschiedenis. Hij kende zijn "klassieken". Frenken was gefascineerd  voor de Romaanse bouwkunst, de Middeleeuwen en Renaissance.

Met enthousiasme en wijsheid begon Ton Frenken aan een opdracht, welke zijn laatste zou blijken te zijn: een unieke, bibliofiele uitgave met schilderingen en tekeningen, gebaseerd op de Ulysses van James Joyce.
Zijn artistieke werk was op tijd klaar; de samenstelling en presentatie heeft hij niet meer mogen meemaken.

'Borstbeeld Ton Frenken onthuld', zie  artikel dd. 21 juni 2008.