Zoeken
De hele stad bomvol Bosch
Printerversie |
Op Monumentendag zaterdag 13 en zondag 14 september zit een deel van de binnenstad bomvol Jeroen Bosch: qua sfeer, kleding, qua eten, gebruiken, kunst, noem maar op. Dat evenement, dat een voorproefje van 2016 is, is geïnitieerd door het Stadsarchief en is een samenwerking met de stichting JB500, het Jeroen Bosch Art Center en de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch.
Naast tal van verenigingen, koren en een broodbakker [Daniel van Schijndel] en bierbrouwers, onder wie Jan van Kollenburg, zijn er ook kostuummaaksters [Helma Thiers] en de rederijkerskamer Moyses Bosch en het koor ‘Ongehoord’. Het gaat er om de oude gebruiken van vijf eeuwen geleden terug te halen. De programmafolder, die nog gedistribueerd wordt, staat bomvol activiteiten. Met daarin ook vermeldde kinderspelen, ambachtenmarkt en een markt met groenten, brood en bier uit de tijd van Bosch.
Het comité van het festival ‘De Wereld van Bosch’ vlnr: penningmeester Jacques van Uden, organsisator en productieleider bij JB500 Meriam Alders, Vincent Verstappen, Mark Eysink Smeets van de stichting JB500 en archivaris Rob van de Laar. foto © paul kriele, 28 augustus 2014. |
![]() |
Comitéleden van dit evenement ‘De Wereld van Bosch’ Rob van de Laar en Vincent Verstappen, vertellen dat het in 2016 de bedoeling is dat creatieve Bosschenaren zelf mee doe met bijvoorbeeld het ontwerpen van kostuums, het koken van maaltijden met oude ingrediënten en kruiden en het bakken van brood.
In 2016 ziet de stad eruit als rond 1500. Helaas kreeg het bestuur van de gemeente niet gedaan de gevels met een voordoek terug brengen naar 1500 en ook de straten, door de klinkers weg te halen, weer terug te brengen in de sfeer van 500 jaar geleden. Want, zegt Rob van de Laar, ons stratenpatroon is nog precies hetzelfde als 500 jaar geleden. Maar dat idee was voor het stadsbestuur toch een beetje teveel van het goede ....
Pim van Lonkhuijzen alias Jeroen Bosch figureerde bij de perspresentatie als kunstkenner en als kenner van de methoden van de Bossche schilder Joen van Aken. | ![]() |
![]() |
Enkele in de stijl van 500 jaar terug geklede dames. en rechts bakker Daniël van Schijndel. foto's © paul kriele, 28 augustus 2014. |
Bij de presentatie van het festival donderdagmiddag 28 augustus 2014 bij het Jeroen Boschcentrum, waren al dames gestoken in een groen of rood gekleurde linnen ‘onderjurk’, zoals toen gebruikelijk was. Zij droegen verder witte kappen en een witte blouse van lakense stof. De heren droegen toen hozen en wambuizen en hadden een zgn. ‘Erasmusmuts’ op.
Het zou leuk zijn als in 2016 velen Bosschenaren in oude costuums over straat gaan. Want op straat is er dan van alles te doen. Rob van de Laar wil dan dat feest zo authentiek mogelijk laten verlopen. Geïnteresseerden kunnen olv deskundige naaisters of professionele koks leren kostuums te maken of maaltijden te bereiden of brood te baken.
Het evenement van 13 en 14 september aanstaande, dat een voorproefje is van dat van 2016, speelt zich af in de straten rond het JB-centrum. Want het bestuur wil daar graag Jeroen Bosch weer tot leven brengen. In 2016 zit de hele stad bomvol Boschtaferelen.
Terug naar boven