Morgen bekendmaking program herdenkingsjaar Jeroen Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-09-2014 | Gewijzigd op: 30-09-2014
Woensdag 1 oktober 2014 geeft onder meer burgemeester Ton Rombouts, na een welkom door Ad ’s Gravesande, artistiek leider van de stichting Jeroen Bosch500, een toelichting op het programma van het Jeroen Boschjaar 2016, het jaar waarin Jeroen Bosch- 500 jaar geleden- overleed.

Hoogtepunt in 2016 is de expositie, waarvan burgemeester Rombouts eerder zei dat er zeker 12 werken van Jeroen Bosch, het meeste ooit op een Nederlandse expositie aanwezig, tot 8 mei 2016 naar ’s-Hertogenbosch zullen komen.

Ook museumdirecteur Charles de Mooij en Matthijs Ilsink geven inzicht in het programma.
Maar Ilsink, projectcoördinator van het Bosch Resarch & Conservationproject, gaat dieper in op de resultaten van dat onderzoek. Die resultaten, die meer prijsgeven over het ontstaan, de technische opzet en de makers van de schilderijen van Bosch, komen begin 2016 in boekvorm uit.

Portret van Jeroen Bosch, getekend door
Jan Bouman bij  gelegenheid
van de Kerkstraatfeesten in 1948.

Dat BR&CP is juist bedoeld om de buitenlandse musea over te halen werken aan ’Den Bosch’ in bruikleen te geven. Immers voor hen zijn die resultaten ook erg belangrijk, so wie so om meer over de werkelijke originaliteit van hun kostbaar bezit te weten te komen. Het project zegt namelijk ook dat niet altijd Jeroen zelf, maar een van zijn familieleden uit het Boschatelier, een of meerdere schilderijen gemaakt kan hebben.

Een ander hoogtepunt is het Bosch’ requiem dat door het Concertgebouworkest. In de Sint Jan zal worden uitgevoerd.
Maar er is dan nog veel meer aan dans, muziek, theater en circus en vidoe en filmprojecties.