Jeugdige inkijk in programma JB500 in 2016

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-01-2015 | Gewijzigd op: 01-02-2015
Tv-personality Theo Verbruggen was woensdagavond 14 januari 2015 in de Verkadefabriek de presentator van het maandelijkse JB500 café. Op die informatieavond presenteren uiteenlopende gasten voor de betrokkenen bij het JB500-jaar en ook voor andere belangstellenden hun plannen voor 2016.


-Rechts boven: Theo Verbruggen, die op een vlotte manier de eerste editie van 2015 van het Jeroen Bosch500-café
in de Verkadefabriek presenteerde.
-Rechts: Communicatie -en marketing strateeg Marcel Ploegmakers had in het café de aftrap om en onthulde de slogan voor
2016: 'Welkom thuis Jeroen Bosch'.

foto's © paul kriele, 14 januari 2015.

De aftrap had dit keer communicatie-, en marketingdeskundige Marcel Ploegmakers met het onthullen van de slogan voor 2016 ‘Welkom Thuis Jeroen Bosch’. Waarmee we aangeven dat Bosch aan de stad en aan de burgers verbonden wordt, niet alleen in 2016, maar voortaan voorgoed,’ aldus Ploegmakers. ‘Wij claimen Bosch. Zijn werken keren terug. We laten hem niet meer los.’

In deze editie kwamen in een vlot en afwisselend –en ook met een tamelijk jeugdig elan- smaakmakende evenementen en activiteiten voor het voetlicht:


Ewald van Dongen [l.] en Dik van den Heuvel van Verlinde Entertainment, vertelden over de kindermusical
'Ikzieikziewatjijnietziet', die wellicht dit jaar op tientallen basisscholen [groep 8] opgevoerd gaat worden.

De videoclip van de muscical -opgenomen op 3 december 2014 in Tivoli in Utrecht, wordt deze maand naar alle basisscholen gestuurd.   

-De kindermusical ‘Ikzieikziewatjijnietziet’ van Verlinde Entertainment, waarvoor de trial in Tivol Utrecht met William van Spaaij en Fayenne van den Bosch op 3 december 2014 werd opgenomen. Deze maand ontvangen alle 1000 basisscholen [groep 8] in het land de videoclip met een oproep een eigen schoolmusical in elkaar te zetten. Dat is dan ruimschoots op tijd om naar idee van de schooljeugd , maar wel volgens het draaiboek van Ewald van Dongen en het script van Dik van den Heuvel, volgend jaar een eigen musical ‘Ikzieikziewatjijnietziet’ op de planken te gaan zetten.
Het verhaal draait om een schooljongen die op bezoek in een museum, al kijkend naar de schilderijen van Jeroen Bosch, plots de figuren uit een schilderij ziet springen. Die vreemde en gekke dieren en mensen zetten op hun manier een stad op stelten.
-Het schetsboek van Jeroen Bosch dat is afgestemd op de leefwereld van kinderen van basisscholen. Het is een product van Annemarie Bon [auteur] en Marie José Verlinde [tekeningen].
-Hanneke Nap van het Bosch Resaerch and Conservation Project vertelde over -voor de leek -verscholen details en symbolen uit het tamelijk onbekende schilderij met de kerkvader Hieronymus van Jeroen Bosch.

Hanneke Nap van het
Bosch Resaerch and Conservation Project vertelde wat 
'geheimen' uit het schilderij Hieronymus
.
Miesjel van Gerwen, de
producent van
'Bosch -boten-Parade' .

foto's © paul kriele, 14 januari 2015.

Het Narrenschip
Marc Eijsink Smeets, die zojuist in de Grassofabriek  de eerste samenkomst  voor de productie van 'Het Narrenschip' had bijgewoond, maakte er melding van:  Muziek-en Theatergezelschap De Meijerij brengt najaar 2015 op een spectaculaire wijze [een reuze narrenschip centraal in het JB-centrum geplaatsl] in première.  De groots opgezette uitvoering vormt de prelude op het JB-herdenkingsjaar  2016.
Marc Esyink Smeets.

foto © paul kriele, 25 november 2009

-Duizenden vrijwilligers
VVV-directeur Rein de Laat vertelde over het coördinatiepunt, waar in 2016 de inzet van honderden vrijwilligers wordt verwerkt en hun inzet wordt uiigestippeld.
De stad kent tal van verenigingen en gezelschappen, waar tezamen misschien wel meer dan 5.000 vrijwilligers actief zijn. Die kunnen –op hun manier- iets voor het Jeroen Bosch gaan betekenen. De VVV gaat die krachten inventariseren en op de juiste plek - naar wederzijds behoefte-plaatsen. 
Nu al kan men zich aanmelden via info@sterinuitvoering.nl

 
-Boven: Schrijfster Annemarie Bon [l.] en Marie José van der Linden [illustraties] hebben samen het Jeroen Bosch schetsboek- dat over enkele maanden uit komt- gemaakt.
-Rechts: Een van de inzendingen voor de Bosch Parade in juni 2015 is een Bladblazersymfonie..

foto's © paul kriele, 14 januari 2015.

-Bosch Parade juni 2015
Miesjel van Gerwen, producent van Bosch [boten-] Parade lichtte al de sluier op van enkele inzendingen van de editie 2015 van Bosch Parade, dat op 18,20 en 21 juni 2015 plaatsvindt.
Daaronder bevinden zich een object ‘brandend water’, een man die met een ton wegende steen over het water loopt [Bert Vogels], een vlonder waarop een combinatie van koor, trommelaars, slagwerk en een Bladblazerssymfonie [Tilburgs Theater Collectief Eelt] een combinatie van muziekinstrumenten gemaakt van afval [Rogier de Nijs]. De leden van Eelt willen mensen anders naar muziek laten luisteren en hen met deze compositie van Aart Strootman, die ook het instrument de harp en de luit van een JB-schilderij gebruikt, overtuigen, dat bladblazers ook muziek kunnen maken.
Miesjel van Gerwen:’ ’De kunstenaar is in de stad een bindende factor. Wij streven naar een koppeling tussen de kunstenaar en de amateur. Dat blijkt in de praktijk voor de kunstenaar inspirerend te werken,‘ aldus de producent van Bosch Parade.
In dit JB500 café van januari 2015 zorgde dit keer Hans Tervoort met enkele liedjes uit zijn oudjaarsconference voor het muzikale onderdeel.

HansTervoort zong enkele liedjes uit zijn oudjaarsconference  en lichtte zijn
idee over de gratis Boschloterij toe.

foto's © paul kriele, 14 januari 2015.

Als lid van het panel, dat de Bosschenaar vertegenwoordigt bracht Tervoort het idee van een Jeroen Boschloterij in. Die  –GRATiS- loterij heeft elke maand een trekking. Men kan zich met zijn emailadres op de site vanJB500 aanmelden. Er zijn tal van leuke prijzen, vaak ook in de geest en de trant van Jeroen Bosch te winnen. Met name met voorrang toegang tot de grote Jeroen Boschtentoonsteling die in februari 201in Het NoordBrabants Museum aanvangt en slechts drie maannden duurt, is een unieke prijs. 
Ga naar http://www.bosch500.nl/ [ook voor de inschrijving op de loterij]

Tervoort besloot met een leid over de Eftelingisering van de stad en liet de aanwezigen het refrein, op de melodie van ‘Het Kleine café aan de haven’ van Vader Abraham, meezingen:

Waarom moet alles net weer zijn als voeger
Welke minkukel heeft dat weer bedacht?
Heeft de vooruitgang ons dan werkelijk niets gebracht.


In dat lied hekelde Tervoort onder meer de bouw van een Pieckepoort op het Wilheminaplein en het terugbrengen van het Puthuis op de Markt.


Terug naar boven