Applicaties- naar Bosch gemaakt-van studenten AVANS tbv festival Shine

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-01-2015 | Gewijzigd op: 19-01-2015
Studenten van AVANS, opleiding Communication Multimedia & Design [CM&D], hebben interactieve apps gemaakt die straks [mei 2015] op het multidisciplinair festival Shine, door bezoekers kunnen worden gebruikt.

De serie apps werden vrijdagmiddag 16 januari 2015 door 15 groepen van elk ongeveer6 man/vrouw in de De Gruyterfabriek getoond.



De tweede jaarsstudenten gingen aan de slag iov de stichting Jheronimus Bosch 500. Voor hen diende het schilderij De Tuin der Lusten als inspiratiebron. Er kwamen verrassende en spitsvondige - en soms confronterende - interactieve apps uit voort.  Een of wtee pps wordne geselecteerd om straks [mei 2015] mee  te doen met het Shinefestival in het Paleiskwartier.
Het Shinefestival wordt opgezet door de Bossche Wave of Tomorrow en maakt onderdeel uit van de Manifestatie Jheronimus Bosch 500.

-Links: Lex, Steffan,Ferry, Timon en rechts Musa en Ezhar.
Deze groep CM&D-studenten maakte de app 'De 7 bandietenroute', waarmee je op een zoektocht, waar zelfs een drone bij 'te pas kan komen, door het Paleiskwartier gaat. Je kunt er ook 'afluisterapparatuur bij gebruiken..

-Onder de groep Apppart, die een route ontwierp die met een halve appel 'gelopen'kan worden. Maar je zoekt eerst een partner met de ander helft. Een steeds veranderende kleur van de appel helpt je op weg.

foto's © paul kriele, 16 januari 2015.

Op de foto hierboven: Tom van de Looy, Nick Bannink, Ankevan de Klundert, Casper Biemans en
Dionne Weijtens. Niet op de foto: Marlijne van Luijk en Imke Bosch
.
---------------------------------------------------------------------------

Met de apps kunnen bezoekers aan het festival op een eigentijdse manier de wereld van Bosch beleven of zelfs –door een kunstige opzet van de groep ‘Kijk VERDER’, de confrontatie met zichzelf of met een buurman op de expo aangaan.

Sommige studenten bedachten spitsvondige truucjes[maskers, 3Dteksten, een spelbord, een ei of een appel] waarmee je een route gaat lopen, die je Bosch doet beleven, maar dan in onze nieuwe wereld.
Zo is er een digitaal spelbord wat je speelt of een doolhof met spiegels die je met jezelf confronteren, of je gaat met een halve appel op stap en zoekt een partner van de andere helft en loop tezamen een route aan de hand van codess die je via je app door krijgt.
Met het Ei van Bosch kun je afkomen van je schaamten of je spijt. Het is opnieuw een beleving waarin je jezelf blootstelt en er herboren uitkomt.
Ook slecht, want Jeroen Bosch zag van de meeste dingen /instanties het slechte in, is ‘De 7 bandieten route’, die –digitaal- loopt door het Paleiskwartier.

-Links: De groep 'KIJK VERDER, die met spiegels in een 'doolhof' de bezoekers met zichzelf DOET confronteren door vragen te beantwoorden.
Die 'doolhof' geeft vriJ baan aan het slechte in de mens, maar roept ook vervreemding op.
vlnr: Irma van Loon, Jeroen Schouten, Maudy Vink, Mark van Osch, Tessa Rensink, Sifra van Dalen en Nienke Deenen.

-Onder: De makers van deze 3Dmaskers en 3D teksten zetten je op het verkeerde been Door die 3D komen de teksten fout over. Hun app heet niet voor niets 'Niets is wat het lijkt....'.
Uiterst rechts Sem van Hoogstraten.

foto's © paul kriele, 16 januari 2015.


Het gaat om Beleven of confronteren, want Bosch heeft met zijn werken de mensen een spiegel voorgehouden. Dat doet ook de groep ‘KIJK VERDER” die daadwerkelijk spiegels icm met een app gebruiken. Geen duidelijker middelen om tot jezelf te geraken en- mogelijk- kritisch kan worden op zichzelf…

Opleidingscoördinator Bertus Rogeir onderstreept nog eens die aspecten te weten verleiding, beleving en vervreemding. Zij werden voor de studenten steekwoorden en zijn duidelijk ontleend aan de Tuin der Lusten. Maar Rogier vult er ook nog eens de zintuigen aan toe, zoals smaak, zicht en geluid. Waarvan smaak [chocolade] door een van de groepen is toegepast.
Maar vraag je de studenten of ze meer van Bosch zijn gaan houden of zich  in hem zijn gaan verdiepen, dan vallen de antwoorden tegen. Ze vinden zijn taferelen vooral ’leuk’.


Terug naar boven