Jeroen Bosch 500: Eerste vrijwilligersbijeenkomst

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-06-2015 | Gewijzigd op: 10-06-2015
De eerste grote vrijwilligersbijeenkomst van dinsdag 9 juni 2015 in het Jeroen Boschcentrum was vooral bedoeld om over het programma geïnformeerd worden, zich te oriënteren over een eigen inzet en elkaar na afloop te ontmoeten.
Nog net op’t slot kwam burgemeester Ton Rombouts binnen vanuit de Eerste Kamer. Rombouts nam de gelegenheid om de vrijwilligers – bij voorbaat - te bedanken. 'Geweldig dat jullie dit gaan doen en ik wens jullie toe dat je zelf heel veel mee gaat maken, want als Bosschenaar kun je volgend jaar zelf 20-30 keer gratis iets van de 90 programma-onderdelen gaan zien. Dus ook zelf gaan genieten !’

   
-Boven: Paul Hilgers [l.] sprak een welkom en Mark Eysink Smeets hield een korte presentatie over het programma in 2016.
-Rechts: De toehoorders op de eerste grote vrijwilligersbijeenkomst in het Jeroen Boschcentrum over de viering van het Jeroen Boschjaar in 2016. De avond werd afgesloten met een infomarkt, waar de vrijwilligers zich konden oriënteren.  Burgemeester Rombouts kwam-na zijn eerste zitting in de Eerste Kamer de aanwezigen  -bij voorbaat, zei hij - nog even kort bedanken
.

foto's © paul kriele, 9 juni 2015.
 

De bijeenkomst, waar ongeveer 150 vrijwilligers op af waren gekomen, begon met een inleiding door de wijkmanager binnenstad Paul Hilgers, die zich ook als vrijwilliger sterk bij de viering in 2016 betrokken voelt.
De volgende spreker, VVV-directeur Rein de Laat, gaat de inzet van vrijwilligers begeleiden en coördineren en hen verbinden met de organiserende partij. Dat is de Stuurgroep JB500. De Laat vertelde ook dat de organisatie so wie so nog op zoek is naar 500 gastheren en gastvrouwen. Zij krijgen overigens een op dat jaar toegepaste opleiding en training.
Deze bijeenkomst is dan ook bedoeld om zich op de vrijwilligersmarkt te oriënteren welke mogelijkheden er voor eenieder zijn.
De organisatie ziet uit naar een paar duizend vrijwilligers voor dat jubileumjaar.

Mark Eysink Smeets toonde een promotiefilm’Welkom thuis Jheronimus’, die in de aanloop naar 2016 bij alle mogelijke gelegenheden vertoond zal worden. Ook voor de begeleidende presentatie is de organisatie nog op zoek naar gloed pr-mensen. Al is Jeroen Bosch wereld beroemd, niet overal is bekend dat hij een Bosschenaar is. We willen dan ook graag vooreen breed publiek Jeroen aan de stad verbinden, sprak Eysink Smeets, die daarop een groot deel van het voorlopige programma toonde. Het jaar begint met de grote Jeroen Bosch tentoonstelling [vanaf 12 februari t/m 9 mei 2016]. Daar zijn zoveel werken aanwezig, zoveel tegelijk heeft Bosch zelf nog tezamen bij elkaar gezien.
 


Marleen van Dongen [l.], burgemeester
Ton Rombouts en Marianne van
Heeswijk van de stichting OPIS tonen de uil,
het symbool van het  -brandende - slotevenement
.

foto © paul kriele, 9 juni 2015.

Het jaar wordt afgesloten met een kunstproject van Marleen van Dongen en Marianne van Heeswijk [van de stichting OPIS]. Op de Markt wordt in de laatste week van 2016 - als kunstobject -een enorme uil opgesteld. Dat ‘opgezette’ beest wordt op 31 december in de fik gestoken. Dit uitluiden van het Jeroen Boschjaar herinnert aan de stadsbranden die de stad [o.a. op 13 juni 1463] heeft meegemaakt.
In september 2015 zal het volledige programma voor 2016 uitkomen.


Terug naar boven