In Jeroen Boschjaar ook een Jeroen Boschmunt

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-06-2015 | Gewijzigd op: 19-02-2016
In de laatste editie van het JB500-café, waarin organisatoren van programmaonderdelen telkens meer bekend maken over de inhoud van hun aandeel, kwam in het bijzonder 'Bosch Experience' in beeld. Dat is een beleving van het leven van Jeroen Bosch [rond 1500] in de stad. Met de kennis en techniek van de Efteling worden panden in de spotlights gezet en beelden geprojecteerd zodanig dat er een realistisch beeld voorbij komt van de beroemde schilder. Ook zijn er figuren [personen en dieren] uit de schilderijen gehaald. Zij lopen life door de stad. Presentator Theo Verbruggen interviewde de projectleider van 'Bosch Experience' Patrick Hagendoorn over dit onderdeel, dat € 1,2 miljoen kost.
Impressies uit Bosch Experience met links presentator Theo Verbruggen, middenin  Lyan Duif en rechts de projectleider van Bosch Expercience Patrick Hagendoorn.

-Rechts Indrukken van Bosch Experience.

foto's © henk van esch, 21 juni 2015.

Men kan die productie via een wandel-en via een vaarroute beleven. Plekken waar Jeroen Bosch geweest moet zijn naast uiteraard De Kleine Winst op Markt 29 en het pand Markt 61*, waarin zijn atelier was en waarvan de kelders nog authentiek zijn. Maar ook het Zwanenbroedershuis, van welk genootschap Bosch lid is geweest en de Sint Jan, die hij bezocht moet hebben en waar panelen uit de tijd van Bosch hangen. Mogelijk bevindt zich hier ook zijn graf, maar daar zijn de onderzoekers nog niet uit.

In 2016: Munt met Jeroen Bosch.

Theo Verbruggen ging met nog meer producenten en organisatoren  in  gesprek, onder wie Hans Meester  en archeoloog Ronald Glaudemans. Zij vertelden over  vondsten die in de stad gedaan zijn en die ook voorkomen op de schilderijen van Bosch. En Ivo van Dijk gaf een inkijk in de Escape Room.

   
  Ontwerpen van  graveur  Lei Lennaerts

-Boven: De geel koperen munt [er is ook een uitvoering in het zilver] op de voorzijde de Marskramer met de tekst zoals hiernaast afgebeeld.

-Boven links: De achterzijde van de munt met Johannes de Evangelist onder de Boschboom.

-Links: de tekst over Jeroen van Aken ofwel Jheronimus Bosch in oud door Lennaerts ontworpen handschrift.

foto's © lei lennaerts, 21 juni 2015.
 Kringvoorzitter Joop Thissen lichtte toe hoe de nieuwe vaarroute er uit ziet waarlangs Bosch-relikten en videobeelden worden getoond en waar langs nieuwe opstapplaatsen komen zodat men andere aspecten van Bosch kan ervaren: Zwanenbroedershuis**, Jheronimus Bosch Art Center ***en Het Noordbrabants Museum*.

*Het Noordbrabants Museum

**Zwanenbroedershuis
***Jheronimus Bosch Art Center 
Jeroen Boschmunt
Lei Lennaerts ontwierp –in opdracht- een penning in zilver en in geel koper[tombak], die in het Jeroen Boschjaar uitkomt. Het is een penning van 45 mm doorsnede, waarop aan de ene zijde de Marskramer en aan andere zijde de Boschboom en Johannes de Evangelist staan afgebeeld.

De zilveren penning gaat € 100 en de geel koperen € 30 euro kosten. Behalve JB-motieven staat er ook een gothische tekst in een lettertype, dat de graveur Lennaerts aan de hand van de handtekening van Jeroen Boschen drukletters uit de tijd van Bosch heeft ontworpen. Die tekst komt voor in de boeken van de  Zwanenbroeders, waarin Jeroen Bosch als volgt staat vermeld:

Jheronimus van Aken scilder ofte Maelder, die hem selver scrift Jheronimus Bosch’.

Dit schrift komt in 2016 beschikbaar zodat men vanaf de computer een brief in dit  eeuwen oud lettertype kan schrijven.Terug naar boven