Frank van Geloven: Nieuw en toegankelijk boek over Jeroen Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-06-2015 | Gewijzigd op: 29-06-2015
Journalist Frank van Geloven*, bekend van zijn studie en verhalen over Jeroen Bosch, brengt deze maand Jeroen Bosch voor beginners' uit. De titel duidt  op de erg toegankelijke uitgave, die 50 vragen en antwoorden bevat over aspecten van de beroemde schilder.
 
Omslag van het boek
'Jeroen Bosch voor beginners'.

Die 50 vragen en antwoorden zijn in rubrieken verdeeld en hebben betrekking op zijn leven, zijn werk en de stad Den Bosch. De vragen geven bijv. antwoord op: waar is Jeroen geboren? [niet in de Kleine Winst], Waar ligt hij begraven [mogelijk in een grafkelder of op kerkhof Sint Jan].
Voor de antwoorden heeft de auteur onder meer de boeken van dr. Lucas van Dijck als bron gebruikt . Van Dijck is dé kenner bij uitstek als het om Jeroen Bosch gaat en dan met name diens leven.
Zo komen er nog 47 vragen langs die op een simpele manier antwoord geven op wat velen over Bosch nog niet wisten.

  -Links: Pand Markt 29, ofwel De Kleine Winst [3evl.], dat niet
het geboortehuis van Jeroen Bosch is


-Rechts: Het pand Markt 61, waar
Jeroen Bosch heeft gewoond en zijn atelier had
.
De kelders van dit pand dateren nog uit de tijd van Jeroen Bosch. Aan de zijde Burg. Loeffplein is de kunstgalerie van Johannes van Rooij, waar  werken van tientallen internationale
kunstenaars zijn verzameld, die allen geïnspireerd zijn op Jeroen Bosch. De auteur geeft in zijn boek antwoorden op vragen over dit  Jeroen Boschhuis: zie
www.JeroenBoschhuis.nl

foto © paul kriele, 11 mei 2001.
 

Ook het Jeroen Boschhuis op Mark 61, dat vele werken van internationale kunstenaars bevat komt in beeld. De kunstenaars lieten zich door Jeroen Bosch inspireren. Maar er zijn nog meer huizen die in relatie staan met Jeroen Bosch. De auteur geeft antwoord op vragen daar over.
Kortom het boek ‘Jeroen Bosh voor beginners’, waarvoor communicatie directeur van Damen Communicatie, Bert Damen, idee en concept aankaartte, is geen moeilijk kunst-historisch verhaal, maar het neemt de lezer aan de hand door het leven van hun beroemde stadgenoot.
Van het boek, dat op woensdag 8 juli 2015 wordt gepresenteerd, is ook een digitale editie verkrijgbaar: www.jeroenboschvoorbeginners.nl 
Bert Damen van de nieuwe uitgeverij Coopers & Co, waarin Gert-Jan van Roosmalen de compagnon is, is tevens de eind-redacteur.

*Frank van Geloven is een free-lance journalist, publicist en WP-specialist, die eertijds in dienst was van het Brabants Dagblad als sportverslaggever. Van Geloven is actief op twitter met verhalen rond Jeroen Bosch die hij in onze tijd plaatst:  https://mobile.twitter.com/Bosch_Jeroen
Ook de site Bossche babbels http://bosschebabbels.nl.server03.hostcontrol.com/ is een initiatief van Frank van Geloven die hij samen met Frans van Gaal beheert.


Terug naar boven