Eerste boek over Jeroen Bosch van Frank van Geloven

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-07-2015 | Gewijzigd op: 09-07-2015
Woensdagmiddag 8 juli 2015 presenteerde Frank van Geloven* via zijn communicatieman tevens uitgever, Bert Damen, in het gastvrije hotel Central zijn eerste boek over Jeroen Bosch. Een laagdrempelig boek, omdat het de eerste, voor de hand liggende vragen en antwoorden levert over de Bossche kunstschilder [*Den Bosch, 1450 - + kort voor 9 augustus1516].
De oud-sportverslaggever van het Brabants Dagblad en oud-collega van Bert Damen blijkt er zo de smaak van te pakken te hebben gekregen. De gedreven publicist heeft na twee jaar onderzoek op vele vragen nog geen antwoord gekregen of is er nog naarstig naar op zoek.
Daarom is dit ‘Jeroen Bosch voor beginners’ ook voor de auteur Van Geloven nog maar een begin. In zijn onderzoek heeft Van Geloven zoveel mensen ontmoet die een charisma hebben en een drive zijn voor dit mysterie rond Jeroen Bosch. Dat alleen al is de moeite voor een nieuw boek waard. Zij vormen de krenten die wellicht in een volgend boek aan bod komen..’, zei Van Geloven er die middag zelf over.

*Frank van Geloven is  Freelance journalist | Publicist | WP-specialist.

-Links: De Jheronimus Boschzaal in Hotel Central.
-Boven: Interview door de oud journalisten van het Brabants Dagblad tegenwoordig de een [Van Geloven/links] publicist en de ander [Bert Damen] communicatie deskundige.


foto's © paul kriele , 8 juli 2015.

Het was een presentatie met aansluitend een receptie. In die feestelijke en druk bezochte séance werd het boek ten doop gehouden. Dat deed Bert Damen niet nadat hij de uitgeverij Coopers &Co had aangestipt. Deze pas opgerichte uitgeverij die Damen met Gert-Jan van Roosmalen leidt, heeft met ‘Jeroen Bosch voor beginners’ een eerste start gemaakt.
'Coopers&Co is ook toekomst gericht,' aldus Damens promotieverhaaltje, die sprak van ‘…een eigenzinnige en eigentijdse uitgeverij’.

-Links boven: Bert Damen, Gert-Jan van Roosmalen de zakelijk compagnon van Bert Damen bij Coopers&Co en Karin Rademaker van Central. Marc Bozon,
-Boven Frits Bekker met Marc Bozon. Bozon ontving 
als een van de grotere sponsoren van Bert Damen het eerste exemplaar.
-Links: vlnr Frank van Geloven, een van zijn bronnen prof. Lucas van Dijck en oud-algemeen directeur van TheateradParade Frits Bekker.


foto's © paul kriele 8 juli 2015.

Terug naar het boek dat door Studio Daad [Marloes van Dijk] is vormgegeven en verluchtigd is met foto’s van Dirk Kreijkamp.

Onmisbare sponsoren
De presentatie werd door aardige en onmisbare zakenlui mogelijk gemaakt, onder wie Karin Rademaker, directeur van Hotel Central, De Stadsslijterij van Ernst van Waarden, oud-directeur van de BIM ClemensBolhaar en Marc Bozon voorzitter van de Businessclub Hermes. Daarnaast ook de gemeente. En zeker niet op de laatste plaats Johannes en Dali van Rooij-Rakutyte, die de eigenaars zijn van het pand Markt 61, waar Jeroen Bosch zijn atelier had en er jaren met zijn echtgenote Aleid Goyarts van de Meervenne heeft gewoond,waarschijnlijk tot aan zijn dood in 1516.
De auteur toonde zich in zijn inleiding erg enthousiast en zelfs verrukt over dit pand, dat nog zoveel relicten uit de tijd van Jeroen Bosch bevat.
De media rondom Yuri van Gelder...die een goede ekende is van de sportverslaggever.  foto's © paul kriele, 8 juli 2015.

Bij die ‘aangeklede’ borrel waren ook de Bossche sportcoryfee Yuri van Gelder en voor Van Geloven een onmisbare bron, prof. Lucas van Dijck, aanwezig. Burgemeester Ton Rombouts en wethouder Huib van Olden moesten door een zgn. hei-sessi verstek laten gaan.

De inhoud van Jeroen Bosch voor beginners
Bert Damen lichtte toe, dat er op de markt al zoveel wetenschappelijks is verschenen. Hij als co-auteur en Frank van Geloven wilden graag een laagdrempelige uitgave maken zonder de pretenties te hebben een volledig beeld te geven.
Maar uit hun ervaring bleek dat zelfs bij de Bosschenaren Jeroen Bosch nog te weinig bekend is. Damen: ’Daarom dachten we laten we daar een eind aan maken en El Bosco, Jheronimus, Joen van Aken of Jeroen Bosch in de formule te zetten van 50 vragen die op een aangename manier beantwoord worden.

Van Geloven vatte de inhoud samen met conclusies en bevindingen toen Damen hem voorlegde of er onthullingen in staan? ‘Soms kloppen ze voor 100% en soms zijn ze niet waterdicht, maar veel mensen kennen ze nog niet. ..
We willen er mee bereiken dat de Bosschenaren meer weet krijgt over deze bijzondere man’.

Na de toespraak van Bert Damen en een interview door hem met Frank van Geloven ontving Marc Bozon van de Business Club Hermes uit handen van Bert Damen het eerste exemplaar.

 
-Boven De Bossche mecenas Johannes van Rooij en diens partner Dali Rakutyte.
-Links:  Een trotse Frank van Geloven


foto's © paul kriele, 8 juli 2015 .

Gejat schilderij
De Tuin der Lusten is tijdens de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden door landvoogd Alva meegenomen naar Madrid. ‘Dit schilderij terughalen gaat ver boven de prijs van dit wereld beroemde kunstwerk. Want het behoort tot het huis van de Oranjes,’ beweert Van Geloven. ‘Het is gewoon gejat. Dat mysterie alleen al is een boek waard.’

-Links: De Kleine Winst op Markt 29
en daaronder de muursteen van1930.
-Boven: Markt 91, ofwel Invito, met als historische naam  Het Root Cruys,
dat de woning was van Jeroen Bosch
en diens echtgenote Aleid van Meervenne
.

foto's © paul kriele, 8 juli 2015.

Geboortehuis De Kleine Winst
Tot 1970 werd aangenomen dat het pand Markt 29, ofwel De Kleine Winst, het geboortehuis zou zijn van Jeroen Bosch. Maar in 1970 kwamen archivarissen van het Stadsarchief er achter dat dat zeker niet zo was. Maar de muursteen van 1930 zit er nog steeds….Van Geloven doet de veronderstelling dat Bosch in de Vughterstraat is geboren en op het Sint Janskerkhof , dichtbij de achterzijde van Museum Slager is begraven. Van Dijck vermoedt dat Bosch in de- in de Sint Jan nog nimmer gevonden -grafkelder van de Zwanenbroeders is begraven.

Markt 61 is wel zeker het woonhuis van Jeroen en Aleid Goyarts van de Meervenne.
Daar woont de Bossche mecenas Johannes van Rooij met zijn partner Dali Rakutyte. Van Geloven noemt dit een magisch-hisorische plek en waardeert Van Rooij om zijn passie en emotie.


Terug naar boven