Nog meer Bosch in JB-café [vervolg]

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-09-2015 | Gewijzigd op: 10-09-2015
Vervolg op eerder bericht over het Jeroen Boschcafé in de Verkadefabriek van 9 september 2015.
zie eerder artikel
 
Op het einde van het Jeroen Bosch jaar 2016 wordt met een grootvuurwerk op het Wilhelminaplein [bij Noble, dus niet Willemsplein bij Essent] het kunstwerk ’Het Bosch Beest’ onthuld. Dat stelt een eenorme [ 12 m] grote uil voor gemaakt door het smeedwerk van uiteenlopende Bosschenaren.

-Boven: Kunstenaar Marianne van Heeswijk de ontwerpster van het kunstwerk de UIL en Paul van Dongen de smid die in de werkplaats van Opis aan de Poeldonkweg [voorheen de Kruithoornd] dit imposante object onderdeel voor onderdeel smeed.
-Rechts: Het moment waarop burgemeester Rombouts en Ad 's Gravesande [Stichting JB500] het eerste onderdeel smeden en daarmee de werkplaats van Opis openen.
-Links: Het kunstwerk Bosch Beest, dat eind december 2016 op het Wilhelminapein !! wordt onthuld
.

foto's © paul kriele,  9 september 2015.
[De uil: foto van scherm]

Woensdagmiddag 9 september 2015 sloeg burgemeester Rombouts samen met Ad ‘s Gravensande van de stichting JeroenBosch500 het eerste onderdeel in de smederij aan de Poeldonkweg. Daar- in de oude Kruithoorn- zit de werkplaats van de stichting Opis met Paul van Dongen die stukje voor stukje in het ontwerp van de kunstenaar Marianne van Heeswijk gaat opbouwen. Met die handeling opende de burgemeester de werkplaats.

Van Dongen, die al jaren met een kunstwerk deelneemt aan Bosch Parade, doet arbeidstraining [dagebesteding] aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
'Mijn mensen zijn er trots op dat zij gezamenlijk het grootste kunstwerk van Den Bosch mogen maken. Het bestaat uit een staal constructie maar wordt omgeven door allerlei rommel, afval dat de Bosschenaren vanaf december, kort voor de onthulling, aan dat geraamte mogen bevestigen. Het is allemaal brandbaar materiaal dat bij de onthulling in de hens vliegt waardoor de UIL te voorschijn komt.
Op dat moment komen allerlei fanfares en muziekgroepen vanuit de omliggende dorpen het terrein betreden als een Fanfari Mombari-spektakel.
Behalve een vuurwerk zal Gerard van Maasakkers die onthulling komen opluisteren, zo lichtte Van Dongen het project toe.
zie www.Boschbeest.nl


Kostbaar en gecompliceerd transport van kustwerken Jeroen Bosch
In een volgend moment legde Charles de Mooij, directeur van Het Noordbrabants Museum uit wat er al zo komt kijken om een werk van Jeroen Bosch naar hier toe te halen. Op gebied van verzekering, transport en veiligheid is er van alles in het spel . Het transport is zowel klimatologisch als qua veiligheid aan allerlei regels en voorwaarden gebonden, zo erg zelfs dat per schilderij een koerier van het betreffende museum meereist tot aan het punt van ophanging hier in Den Bosch.
‘Maar ik ga straks zeker elke dag even kijken ook om te beluisteren wat het commentaar van de toeschouwer is. Het is belangrijk de positieve en zeker ook de negatieve reacties te vernemen,’ aldus De Mooij, ‘ zodat we alsnog iets kunnen bijsturen.’Directeur van Het Noordbrabants Museum Charles de Mooij legt aan de hand van 'de Hooiwagen'
uit wat er allemaal komt kijken bij het lenen
[en het transport] van een werk van Jeroen Bosch
.

foto © paul kriele, 9 september 2015.

Op de vraag van de presentator Verbruggen nav het gemis van een schilderij van Jeroen Bosch in Den Bosch, of er nog wel eens een werk van Jeroen Bosch op de markt komt, moest De Mooij ontkennend antwoorden.

Vrijwilligers in het zonnetje
vlnr de vrijwilligers Gerard van den Hout en Babice Vughts met presentator
Theo Verbruggen over de inzet en het
werk van vrijwilligers in het Jeroen Boschjaar.

De vrijwilligers Babice Vugts en Gerard van den Hout vertelden aan presentator Theo Verbruggen al stimulerend naar anderen die zich voor het Jeroen Boschjaar beschikbaar willen stellen hoe over hun ervaringen en wat zij aan het jaar 2016 bijdragen.
Babice, die werkt in het Jheronimus Boschcentrum, doet al de horeca voor het Narrenschip en Gerard van den Hout wordt in 2016 ingezet in het Stedelijk Museum in de bediening of bij rondleidingen of achter de schermen. Dat zien we nog wel, aldus Gerard.

Jeroen Bosch en schoolprojecten
Tim Veldhhuis [l.] van Het Noordbrabants Museum en Jane van de Lest van Bureau Babel gaven een toelichting op de schoolprojecten die zij coördineren en eventueel aanvullen.
foto's © paul kriele, 9 september 2015.
Enkele van die projecten zijn bijv. Het Reizend Rariteitenkabinet van Job van Gelder [ zie elders] en de musical van Albert Verlinde[foto boven],  die ter productie aan  basisscholen is aangeboden. 

Tim Veldhuis van de afdeling educatie van Het Noordbrabants Museum en Jane van der Lest hebben de projecten in relatie tot het onderwijs, geïnventariseerd die in het Jeroen Boschjaar op stapel staan.
Jane van de Lest van Bureau Bavel gaat in opdracht van de stichting Jheronimus Bosch 500 die activiteiten coördineren en daar waar nodig aanvullen. Er staan op dit moment 22 projecten on line.
zie ook de site JB500 voor activitteiten en programmering.

Op korte termijn staan op het programma:
op 2 oktober 2015 JB lezing in JBAC
en van  4-8 november2015  November Music

Terug naar boven