Schrijver Paul van Loon & Jeroen Bosch promoten zichzelf in Museum

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-11-2015 | Gewijzigd op: 10-11-2015
Dinsdagmorgen 10 november 2015 presenteerde de populaire kinderboekenschrijver Paul van Loon zijn nieuwe boek 'Op zoek naar Jeroen*. Dat was niet toevallig in Het Noordbrabants Museum, waar volgend jaar de grote Jeroen Boschtentoonstelling plaats vindt. En het was ook niet toevallig dat voor de boekpresentatie een 60-tal kinderen van de Jeroen Boschschool waren uitgenodigd, zoals later uit de woorden van Fiona Zachariasse bleek.
 
-Links: Kinderboekenschrijver Paul van Loon die de leerlingen van de Jeroen Boschschool uit Rosmalen uit zijn boek 'Op zoek naar Jeroen' voor leest. Net zoals Van
Loon hadden de meeste kinderen ook een zonnebril op.
-Rechts: Natuurlijk moest er met Paul van Loon en Jeroen Bosch in de foyer van Het Noordbrabants
Museum een groepsfoto worden gemaakt.
Na afloop mochten de kinderen het boek met een handtekening van Paul van Loon in ontvangst nemen
.

foto's © paul kriele, 10 november 2015.

Immers in het voorjaar van 2016 zijn 15.000 schoolkinderen uitgenodigd om - gratis- naar de grote expositie met 20 schilderijen en 19 tekeningen van de beroemde Bossche schilderin Het Noordbrabants Museum te komen kijken. 
Daarover vertelde Jeroen Bosch zelf, die 500 jaar na zijn dood aanwezig was om de ceremonie van de boekpromotie en van de promotie van zijn eigenwerk te begeleiden, nog voordat de auteur Paul van Loon zelf ten tonele verscheen...

Maar daarvoor werden er ook wederzijds cadeaurtjes uitgewisseld. Maar eerst hield de wethouder voor onder rmeer Cultuur Huib van Olden een toespraak tot de jeugd.

-Boven: Eerst ontving wethouder  Huib van Olden, na zijn toespraak tot de jeugd van de Jeroen Boschschool, een boek cadeau.
 -Links boven en links onder: Toen kreeg de auteur Paul van Loon van Jeroen Bosch een door hem gemaakt schilderij aangeboden, waarop Paul van Loon
het door hemzelf geschreven boek
'Op zoek naar Jeroen 'aan Jeroen Bosch cadeau deed.

-Links: Het door Jeroen Bosch zef gemaakt
schilderij dat Paul van Loon in ontvangst mocht
nemen.

foto's © paul kriele, 10 november 2015.

Welkomstwoordje door Fiona Zachariasse conservator van Het Noordbrabants Museum
Fiona Zachariasse maakte er ook een kort promotieverhaaltje van. Zachariasse verwees alvast naar de Jeroen Boschexpositie die van 12 februari tot eind mei 2016 in Het Noordbrabants Museum wordt gehouden .
'Ons museum is het grootste van Zuid Nederland. Het toont de rijkdom van de Brabantse kunstgeschiedenis en cultuur. Volgend jaar komen voor het eerst de 12 gerestaureerde schilderijen van Jeroen Bosch naar 's-Hertogenbosch.
Dan mogen 15.000 scholieren gratis naar die expositie komen kijken,' sprak Zachariasse.

Toespraak wethouder Huib van Olden
Wethouder Huib van Olden richtte zich eerst naar Jeroen Bosch: 'Wat is het heerlijk om na 499 jaar na uw dood, U  even kortstondig in levende lijve te mogen zien. En ...dat is volgend jaar- 500 jaar nadat u bent begraven- op zich al een feest. Er is dan ook in de stad het hele jaar door wat te doen en te zien.'

Paul van Loon
Paul van Loon sprak over zijn ambitie om schrjiver te worden en over zijn kennismaking, door zijn studie aan de Bossche Kunstakademie, met de wereld van Jeroen Bosch. In die ontwikkeling speelde de Bossche docente en kustenares Margriet Heijmans een meebepalende rol.
'Een boek schrijven,' zei Van Loon, 'is als een kind baren. Je bent er negen maanden mee bezig. Als Jeroen Bosch niet had bestaan dan was er dit boek niet gekomen. 
In mijn studietijd aan de Bossche Kunst Akademie -die toen nog langs de Pettelaarseweg stond- kwam ik elke dag langs het standbeeld van Jeroen Bosch. Op de Akademie maakte ik kennis met Margriet Heijmans, die druk was met illustreren.
Op een dag bracht ze het boek 'Maxi en de Maximonsters' mee. dat door haar ontzettend mooi was geïllustreerd. Toen ontdekte ik hoe mooi kinderboeken kunnen zijn.  Dat was voor mij het moment waarop ik me er toe zette om kinderboeken te gaan schrijven.
Even later verdwaalde ik in de Wereld van Jeroen Bosch'. Ik beleefde de mooiste verhalen. Daar moesten ook tekeningen bij komen.
Wat je hier nu ziet dat is het resutaat van een samenwerking met de vormgeefster van Op zoek naar Jeroen' Caren Limpens. Zij maakte de kaft en zette het hele boek in de Wereld van Jeroen Bosch. Hier en daar kom  je,  als je goed zoekt , wat ik noem, de kopvoeters tegen.

 Het boek 'Op zoek naar Jeroen Bosch' van
Paul van Loon, uitgegeven door Leopold in Amsterdam.
.
 
-Links en links onder: Paul van Loon doet uit  dank en uit herinnering aan de ontmoeting met illustratrice/docente Margriet Heijmans [ook l-onder]
haar een boek cadeau.

-Onder De vormgeefster van Pauls nieuwe boek 'Op zoek naar Jeroen' Caren Limpens.
 -Links: Na afloop kregen alle leerlingen
van de Jeroen Boschschool een boek
mee naar huis. Maar ze lieten het  eerst
door de auteur Paul van Loon signeren
.

foto's © paul kriele, 10 november 2015 

* 'Op zoek naar Jeroen Bosch' is een herschrijven van 'De andere werkelijkheid van Jeroen Bosch' uit 2001. Daarvan zijn er 5.000 verkocht. De rechten daarvan kocht Van Loon terug van Waanders aan wie hij eerder die rechten had verkocht. Voor de Uitgeverij  Leopold in Amsterdam maakte hij in de aanloop naar het herdenkingsjaar van Jeroen Bosch 1450-1516 een verfrissende nieuwe versie samen met de illustratrice Caren Limpens.


Terug naar boven