‘De Verdwenen Boodschapper’, kinderwandeling door stad van Jeroen

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-11-2015 | Gewijzigd op: 28-11-2015
Vrijdagmiddag 27 november 2015 vond op de kraamafdeling van het Jeroen Boschziekenhuis de presentatie plaats van het boek ‘De Verdwenen Boodschapper van Jeroen Bosch’. Bij die ceremonie waren burgemeester Ton Rombouts en ziekenhuisbestuurder Peter Langenbach de eregasten. Dat kwam omdat beiden het boek, samen de stichting JB500, hebben betaald en ook omdat in 2016 de ouders van elke eerst geboren baby dit voor kinderen van 2-7 jaar en hun begeleiders bestemde boek, cadeau krijgen.
Want achter de uitgave zit een promotie van de stad die in 2016 de  herdenking van Bosch’ sterfjaar -vijf eeuwen geleden-viert.

Omdat er op de kraamafdeling enkele pas geboren baby’s lagen, ontvingen hun ouders na afloop van het officiële gedeelte ook een boek zie bericht ..' Baby Siem van den Brandt ontvangt als eerste JB-boek-  dd.27112015.
Voorafgaand aan de boekprensentatie op de kraamafdeling van het Jeroen Boschziekenhuis poseerden auteur Mirjam Chappell en haar zoon Thomas samen met burgemeester Rombouts en  bestuurder van
het JB-ziekenhuis Peter Langenbach
bij de infobalie van het ziekenhuis
.

foto © paul kriele, 27 november 2015.
'De Verdwenen boodschapper van Jeroen Bosch’
Schrijfster Mirjam Chappel van der Ven
Dochter van Jos van der Ven, voormalig directeur van Uitgeverij ABC, legde uit dat dit boek een wandeling is door de stad zoals ik eerder met mijn toen driejarige zoon een doolhof door Oxford* samenstelde. 
Dankzij de sponsoring door de gemeente en de Vrienden van het Jeroen Boschziekenhuis staan er natuurlijk ook het stadhuis en het Jeroen Boschziekenhuis in.*Kleuterboek Boek ‘The Magic Dodo’
Tobey’s adventure in Oxford’
.
Een wandeling door Oxford met de
drie jarige Tobey [Thomas] die op zoek is
naar de eend Dodo en onderweg allerlei dieren
tegenkomt die hem de goede richting op wijzen.

Auteur Mirjam Chappell-van der Ven
Het doel was om zoveel mogelijk kinderen bij de stad te betrekken. Burgemeester Rombouts toonde direct al vertrouwen in dat idee en betrok er ziekenhuisbestuurder Peter Langenbach bij die gemotiveerd door de beoogde doelgroep meteen het plan oppakte en ook financiële steun toezegde.
‘Dankzij de burgemeester sta ik nu hier met Thomas die enkele tekeningen, gebaseerd op een schilderij van Jeroen Bosch, maakte.

Toespraak Peter Langenbach
Ziekenhuisbestuurder Peter Langenbach onderstreepte in zijn toespraak dat het ziekenhuis een hechte band heeft met de jeugd. Er is een kinderraad en recentelijk heeft prinses Laurentien** die raad op een symposium bij mijn afscheid nog eens gepromoot. We hebben een grote band met kinderen,’ aldus Langenbach. ‘Kinderen zien vaak geen beperkingen bij het oplossen van problemen.’

Zojuist hebben Peter Langenbach [JB-ziekenhuis] en burgemeester Rombouts het
eerste exemplaar van 'De Verdwenen
Boodschapper van Jeroen Bosch' ontvangen.


Middenin auteur Mirjam Chappell
en zoontje Thomas [7 jr.] 

De ceremonie rond het Kinderboek voltrok zich in de kamer die herinnert aan de in 2009 aan kanker overleden gynaecoloog Bart van Turnhout.
'Daarom was deze presentatie, ook voor het Jeroen Boschziekenhuis een bijzondere plek’,  sprak
Peter Langenbach.’Hoe dicht komen overlijden en geboorte bij elkaar…'.
foto © paul kriele, 27 november 2015.

Vervolg toespraak Peter Langenbach
Toen ik- ook-het gelijksoortige kinderboek over Oxford aan mijn dochter had voorgelezen dacht ik: Als we dat eens voor Den Bosch zouden kunnen doen..’ Prachtig,’ antwoordde ik toen Ton Rombouts om mijn medewerking vroeg. ‘Maar dan moet er wel het ziekenhuis in voorkomen.’ Aldus geschiedde.
En tot de auteur Mirjam Chappell: ‘Ik zag deze uitgave als een mooie kans om jouw creatieve brein met het ziekenhuis te combineren.’
En tot de burgemeester:’ Onze goede relatie komt erin ook goed tot uiting.’

Volgend jaar geeft het JB-ziekenhuis aan de ouders van alle eerste borelingen dit boek cadeau. Het JB-ziekenhuis, dat 24 verloskamers met een logeerplek voor de vader, scoort qua aantal geboorten [3.000] het hoogtse in ‘t land.

**Prinses Laurentien zet zich via de Unicef Foundation in om ook het grote bedrijfsleven over te doen gaan tot de instelling van een kinderraad:  Childrens Rights and Business Principles."

Trots toont Thomas Chappell, die zelf een tekening in het boek 'De Verdwenen Boodschapper
plaatste, aan de burgemeester het boek.
Rechts zijn neefje Rick van der Ven
.

foto © paul kriele, 27 november 2015.

Toespraak burgemeester Rombouts
Burgemeester Ton Rombouts begon zijn toespraak met: ‘ Met blijdschap geven we kennis van de geboorte van dit boek.
Die blijdschap tonen we door in 2016 aan alle ouders, die in het Stadskantoor of in het ziekenhuis [speciale balie] een aangifte van een geboorte komen doen, een boek cadeau te doen**. Want zei de burgemeester:’Ik wil nieuwe ambassadeurs voor Jeroen Bosch gaan kweken, zodat zij aan de volgende generaties gaan doorvertellen wie Jeroen Bosch is en dat ze kunnen zeggen: Ik heb in het voorjaar van 2016 in Het Noorbrabants Museum de expositie van Jeroen Bosch gezien.

** Rombouts liet zich door zijn voorlichtster informeren dat er jaarlijks 3.000 Bossche baby’s ter wereld komen.

Zaterdag 28 november 2015 signeren Thomas en Mirjam Chappell hun boek 'De Verdwenen Boodschapper van Jeroen Bosch' vanaf 10.00 uur  bij boekhandel Heinen.

Jos van der Ven werd door burgemeester Ton Rombouts geprezen om de talrijke-merendeels over Den Bosch gaande - boeken die hij als de eigenaar van de stichting  ABC heeft voortgebracht.
Auteur Mirjam Chappell is
de dochter van Jos en Ria van der Ven.


foto © paul kriele, 27 november 2015.
 Terug naar boven