Zoeken
Perspreview & info over Bosch Grand Tour met 7 musea
Printerversie |
Woensdag 16 december 2015 werd in het auditorium van het Stedelijk Museum voor de pers een informatiemorgen belegd over de grote expositie 'Bosch Grand Tour', die nagenoeg parallel loopt met de Jeroen Boschexpositie komend voorjaar. Het is de eerste en zeker niet de laatse keer dat het tot een museale Brabantse samenwerking is gekomen.
*Overigens is deze samenwerking zo goed bevallen dat in 2017 gezamenlijk het 100 jarig bestaan van De Stijl wordt opgepakt.
Het auditorium van het Stedelijk Museum waar de pers een toelichting kreeg op 'Bosch Grand Tour'. Op de foto de toelichting door Lian Duijf van JB500. foto © paul kriele, 16 december 2015. |
![]() |
Maar deze Grand Tour met het Eindhovense Van Abbe museum,het Tilburgse Textielmuseum en Natuurmuseum, De Pont Museum, het MOTI museum in Breda en in Den Bosch het Stedelijk Museum en Het Noordbrabants Museum loopt verder verspreid in 2016 door.
De directeuren resp. conservators van de zeven musea gaven een toelichting op de inhoud en de opzet van hun projct.
Het gezamenlijke inhaken op het thema Jeroen Bosch, maar dan in eigentijdse vorm en met eigentijdse kunstenaars is ontstaan lopende de opzet van de grote Jeroen Boschexpositie in het Het Noordbrabants Museum, ' zo verklaart de conservator van het Bossche museum Fiona Zachariasse.
‘Met deze aanpak geven de hedendaagse kunstenaars een antwoord op de Jeroen Bosch expositie,’ licht Lian Duif toe ‘De zes musea hebben geheel op eigen wijze een tentoonstellingsprogramma gemaakt.’
*Honderd jaar De Stijl
In 2017, het internationale themajaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design 100 jaar De Stijl’ viert. De Stijl haar 100e verjaardag samen met Dutch Design, dat 25 jaar bestaat. In twee fasen wordt de honderdste verjaardag van De Stijl in de Randstad, Gelderland, Brabant en Friesland gevierd.
![]() |
De zeven directeuren resp. conservator d die woensdag 16 december 2015 een toelichting over de expositie in hun museum houden. Vlnr Fiona Zachariasse van Het Noordbrabants Museum, Diana Franssen van het Van Abbe Museum , Hendrik Driessen directeur van De Pont Museum, Mieke Gerritzen van het MOTI in Breda, Frans Ellenbroek van het Natuur Museum, Geertje Jacobs van het Textiel Museum en René Pingen van het Stedelijk Museum. foto © paul kriele, 16 december 2015. |
-In Den Bosch is in het Stedelijk Museum de grote [700m² ] tentoonstelling van Jeroen Kooijmans [*Schijndel, 1967] die al deze week open gaat.
De kunstenaar liet zich voor deze Fisch Pound Song inspireren op de Tuin der Lusten, maar was ook sterk beïnvloed oor 9/11, een gebeurtenis waar Jeroen toen lijfelijk zicht op had. De bezoeker maakt met een audiotoestelletje een tocht door een imaginaire wereld luisterend naar het leid van ‘de visvijver’, het dichtdebuut van Tommy Wieringa.
Het SM’s heeft verder nog van juni t/m september 2016 vier exposities o.a. ook van de Spanjaarden Nacho Carbonell en Fernando Sanchez Castillo. En dan de tentoonstelling ‘Heaven, Hell and Earth’ van Jake en Dinos Chapman , Gabriel Lester en Pipilotti Rist.
-Het Noordbrabants Museum heeft vier parallel lopende exposities: die van de Antwerpenaar Jan Fabre met diverse mozaïekpanelen, die gezamenlijk de titel hebben: Tribute to Hieronimus Bosch. Het zijn reflecties op het koloniale verleden van Congo mert al zijn gruwelen en gewelddadigheden. Fabre laat met deze expressie zien, dat aan de beeldtaal van Bosch tot nu toe niets veranderd is. Expo van 1 1juni t/m 18 september 2016.
Naast 'Meesterwerken uit de collectie Brukenthal' [18 juni t/m 9 oktober 2016] is ism het Textiensuuem ook de terrugkeer van het wandtapijt 'De Olifant' [eind oktober t/m januari 2017].
Gurt Swanenberg [*Den Bosch, 1976]heeft monitieus bestaande dierlijke skeletten en skeletdelen met penseel bewerkt. Deze expositie, een primeur voor het Museum, wordt naast het werk van Pieter Bruegel den Oude getoond. Dat zijn gravures van de zeven hoofdzonden.
Jeroen Kooijmans [*Schijndel,1967] | ![]() |
-Het Van Abbe haakt in op de grote veranderingen in de maatschappij in de jaren 80. Daaruit zijn vele uiteenlopende bewegingen voortgekomen die gerelateerd zijn aan de aspecten van macht, seksualiteit en identiteit. Zoals de krakersbeweging met haar kunstuitingen, maar ook bewegingen als reactie op de gevoelens en uitingen van seksualiteit. Markante personen uit die tijd zijn onder meer Bob Scholte en René Daniëls en Lydia Schouten.
Conservator Diana Franssen: ‘Deze tentoonstelling is een afspiegeling van de vele onderzoeken die in diverse landen plaats vonden.’
-De Pont met directeur Hendrik Driessen toont met Slave City van Atelier [Joep]van Lieshout een kritisch, humoristisch en ongemakkelijk wereldbeeld. Deze utopische samenleving wordt verbeeld door tekeningen, schilderijen maquettes en sculpturen en installaties .[vanaf 11 juni- 16 oktober 2016].
-Frans Ellenbroek, directeur van het Tilburgse Natuurmuseum zegt dat d'..e deelname aan 'Bosch Grand Tour' voor de hand lag, omdat Bosch veel bestaande en niet bestaande [vooral] vogels schilderde. Het Museum is leuk voor kinderen, maar wij hebben de ervaring dat ouderen zich er ook goed kunnen vermaken.
De expositie 'De dieren van Jeroen Bosch' gebeurt met veel uitleg over de symboliek van de afbeeldingen [ook interactief].
Objecten van de hedendaagse kunstenaars Sjon Brands en Neige en objecten uit de eigen collectie komen als het ware weer tot leven.'
-Ook een Tilburgs Museum is het Textiel Museum, waar 'De terugkeer van de Olifant' wordt belicht. Dat vertelt conservator Geertje Jacobs. In 1530 werd in Brussel - naar de compositie van Jeroen Bosch- vijf tapijten gemaakt. Er zijn maar vier wandtapijten over . 'De Olifant' is zoek geraakt. Dat vijfde kleed van 3x 4 meter wordt door Jan Fabre naar zijn persoonlijke idee, hermaakt . Het is een krijgsolifant. Nadat het in het Textiel Museum is geëxposeerd, keert het in oktober 2016 naar Het Noordbrants Museum terug. Maar het Spaanse Matrimonio Nacional heeft de andere vier kleden.
Het proces van het ontwerpen naar het vervaardigen krijgt de bezoeker vanaf 8 april-30 september 2016 te zien.
-In Breda staat het MOTI 'Toen we hoorden dat de 'Tuin der Lusten' niet naar Den Bosch zou komen besloten we zelf een 'Tuin der Lusten' te presenteren maar dan wel op een eigen manier,' vertelt Mieke Gerritzen.
De expositie 'Nieuwe Lusten' toont mbv spannende animaties van Persijn Broersen & Margit Lukács, Studio Smack, Eelco Brand en Floris Kaayk een nieuwe versie van 'de Tuin'.
Zie voor de oevrige vier musea www.bosch500.nl
Terug naar boven