Concertgebouw: Opening Jeroen Boschjaar met Blazersensemble

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-01-2016 | Gewijzigd op: 04-01-2016
 Op Nieuwjaarsdag werd ’s avonds in het Concertgebouw door het Nederlands Blazersensemble het Jeroen Boschjaar geopend.
De artistiek leider van NBE Bart Schneeman opende met een kort welkom, waarin hij naar de sterfdag van Jeroen Bosch verwees, ‘het grote Jeroen Boschjaar’ en de expositie in Het Noordbrabants Museum, waar al zijn werken samen komen.’-Rechts:  Zaal van het Concertgebouw in
Amsterdam met het Nederlands Blazersensemble.
-Boven: De Hooiwagen,
waar ook diverse muzikanten op voorkomen. Spelenderwijs en gecostumeerd namen zij  hun aandeel in het concert.


foto © miek kreunen [rechts]

Centraal in dit Nieuwjaarsconcert stond op het podium achter het ensemble een kolossaal drieluik van de Hooiwagen opgesteld. Daarop afgebeelde personen traden regelmatig uit dat tafereel als participanten van het concert. Dat gebeurde bij thema’s van composities van onder meer Guisseppe Verdi, Purcell en Bach [Mattheus Passion].

In het programma was een wedstrijd verweven waaraan een drietal jonge componisten deelnamen, die met hun zang of instrument inhaakten op het thema ‘In Godsnaam’. De 17-jarige Charley Harsema met ‘Aren’t we all creatures in despace’, het duo Duko Akkerman en Marten Feil [14 jaar] met ‘Speitsel’ en de 18-jarige Marten Oosterhaven en zijn band met ‘Suit up’.
Na afloop was er een gezamenlijk slot met alle solisten die wisselend afkomstig waren uit [nabije] Oosterse[Tibet, Syrië en Iran] landen.

Hiermee werd het internationale thema dat zo sterk in de werken van Jeroen Bosch tot uiting komt, og eens versterkt.
In die muzikale apotheose daalden honderden ballonnen neer in de anders zo statige zaal van het concertgebouw.

Zondag 3 januari 2016 zal eenzelfde programma zich in TheateradParade voltrekken*, maar dan wel met veel meer uit Den Bosch afkomstige muziekliefhebbers die ook de thema’s van Jeroen Bosch weten te waarderen.

*Zie bericht Opening Jeroen Boschjaar in TheateradParade  bericht dd. 3 januari 2016.

Terug naar boven