Ook Nieuwe Kerk in Amsterdam beklimming zoals in 2016 met de St.Jan

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-03-2019 | Gewijzigd op: 28-03-2019
De Nieuwe Kerk in Amsterdam bootst de idee na van de Sint Jan waar in het Jeroen Boschjaar de kerk via een steiger kon worden beklommen. Daardoor konden de luchtboogbeeldjes van dichtbij worden bekeken en had men een gradioos uitzicht op de stad. Een deel van de recettes ging naar het restauratiefonds van de Sint Jan
Van dinsdag 2 t/m 5 april 20189 organiseert de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam een gelijksoortige rondgang, deels in de kerk zelf naar enkele kunstwerken en ook een dakbeklimming. Aanleiding is de expositie in de serie 'Meesterwerk' waar het zeldzame schilderij 'De Aartsengel Michael' van Luca Gordano wordt geëxposeerd. 
 
2016: De steiger naar het dak van de
St.Jan en de banieren van een
luchtboogbeeldje en van de Oude Sint Jan.


foto © paul kriele, 3 febrauri 2016.
.........................................................................................

Bericht van 6 januari 2016 De Sint Jan op grote hoogte

Ter gelegenheid van het JeroenBoschjaar zijn de dakgoten van de Sint Jan vanaf 5 maat 2016 toegankelijk gemaakt om de luchtboogbeeldjes van dichtbij te kunnen bekijken. Zoals min of meer bekend dateren die beeldjes
uit  de tijd van Jeroen Bosch en er zijn er zelfs bij die op de schilderijen van Bosch voorkomen. Immers Bosch stond onder meer bekend om zijn vreemdsoortige monsters en fabeldieren.
 


De steigers in opbouw voor de dakgootbeklimmingen.

foto © paul kriele, 8 januari 2016.

Op die luchrbogen staan 96 bleedjes. De meesten zijn eerder vervangen omdat het gesteente  te zacht was en werd aangetast door de zure regen.
Dit idee van Herman Lerou wordt mogelijk gemaakt dankzij de gemeente, de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch en het kerkbestuur van de St.Jan.
De bezoekers gaan via een lift vanaf de zuidkant van de kerk naar de dakgoten.
Zie -ook voor een impressie - www.wonderlijkeklim.nl.

De opbrengst van de entrees gaat naar de Stichting Nationaal Monument St. Jan.
 


De luchtbogen van de Sint Jan,
waarop in totaal 96 beeldjes staan/zitten.


foto's © marc mulders, 2015.


Terug naar boven