Team BRCP ontdekt nieuwe Bosch: H. Antonius & tekening Hellelandschap

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-02-2016 | Gewijzigd op: 01-02-2016
Onderaan de Foto -Impressie van Ellen Elemans

Onderzoeksteam [BRCP] ontdekt nieuwe Bosch: H. Antonius en tekening Hellelandschap
0p de maandagmorgen 1 februari 2016 in Het Noordbrabants Museum belegde persontmoeting rond de resultaten van het onderzoeksteam [BRCP] dat 24 werken van Jeroen Bosch heeft onderzocht, was de onthulling van een- dankzij haar technieken ontdekt - paneel:  ‘De Verzoeking van de H. Antonius’, een hoogtepunt.
Dit paneel, dat mogelijk onderdeel uitmaakte van een drieluik, werd in1953 door het Nelson-Atkins Museum of Arts in Kansas City aangekocht. Maar het bleef lange tijd door omstandigheden uit beeld als een werk van Bosch.

-Boven: Tientallen leden van de pers woonden in de voormalige Statenzaal van Het Noordbrabants Museum de presentatie bij van de resultaten van het Bosch  Research and Conservation Project. Maar de nieuw ontdekte
Boschpaneel en tekening kregen de meeste aandacht.
Rechts vooraan Robert Erdman van het onderzoeksteam en Matthijs Ilsink, kunsthistoricus en de projectcoördinator.

-Rechts boven:  De verzoeking van de H.Antonius, in bezit bij het Nelson-Atkins museum in Kansas City, dat dankzij het techisch onderzoek van het BRCP als een Jeroen Bosch werd aangewezen
.

-Rechts: De tekening Hellelandschap, dat ook
door het BRCP aan Jeroen Bosch wordt toegeschreven.

foto © paul kriele, 1 februari 2016.

Het nieuw ontdekte Boschpaneel werd in de ‘Gele zaal’ van het museum onder het toeziend oog van de talrijke aanwezige pers met alle égards door medewerkers uit Kansas City uit een kist gehaald, breedvoerig getoond en voorzichtig op een ezel geplaatst.
Het BRCP heeft nog een -maar dan een tekening- ontdekt als zijnde van de hand van Bosch en niet van een van zijn volgelingen. Het betreft ‘Hellelandschap’ uit New York [Sotheby’s], dat van een privé collectie afkomstig is.
Van de 24 aan Bosch toegewezen schilderijen [8 drieluiken en 16 panelen], die het BRCP onderzocht, zijn er negen gerestaureerd.-Boven: prof.Jos Koldeweij, Matthijs Ilsink en
Robert Erdman van het BRCP, kijkend naar de presentatie van museumdirecteur Charles de Mooij
.

Links:  DaanVeldhuizen en Jos Koldeweij van
het BRCP en rechts burgemeester Ton Rombouts.

foto © ellen elemans, 1 februari 2016.
-Hieronder: Enkele beelden van scherm af genomen uit het onderzoekproject. De rechter foto toont een reeks zwaardmessen uit de diverse werken van Bosch bijeen gefotografeerd.

-Links onder: Fragment uit de Antoniustritiek in Lissabon, dat als eerste object al in 2011 werd onderzocht.
-Rechts: Voorafgaand aan de presentatie in de Statenzaal
.
Vooraan wethouder Huib van Olden in gesprek met Susanne van Iersel,
pr en communicatieafdeling van de gemeente.
Rechts: JosKoldeewij in gesprek met  Bernard Steyaert, uitgever Mercator Fonds Brussel, de uitgever van zowel de tentoonstellingscatalogus als de beide BRCP-boekdelen.

foto's © ellen elemans, februari 2016.
 


Onthulling van 'De Verzoeking van de H. Antonius uit Kansas City

   
  Het uitpakken van de H.Antonius uit een kist uit Kansas City in de 'Gele Zaal' van het museum door o.a. de conservator van het Nelson-Atkins Museum of Art. 
Links en boven: De conservator toont het paneel dat mogelijk onderdeel was van een drieluik.

foto's © paul kriele 1 februari 2016 [NbM, NeeltjevanGool boven] 
 
Hieronder de uitleg van conservator van het
Nelson-Atkins museum in Kansas City.


foto's © ellen elemans, 1 februari 2016 [onder].
   
  .

 
Het team komt tot de conclusie, aldus de Jeroen Boschkenner bij uitstek, prof. Jos Koldeweij, dat hier werkelijk sprake is van een genie en dat alle beschouwde panelen en drieluiken door één hand, die van Jeroen Bosch, zijn geschilderd.
Het team paste gedurende het bijna vierjarig onderzoek methoden toe mbt: dendrologie, infra-rood –reflectografie en microscopie.
Museumdirecteur Charles de Mooij deelde op het eind van de perspresentatie mee dat de tweedelige monografie over dit onderzoek nog in druk is en op 29 februari 2016 verschijnt.

-Links: De pers in grote getale aanwezig, die ahw op het paneel duikt..
--Hierboven: vlnr museumdirecteur Charles de Mooij, team coördinator Matthijs IIsink, burgemeester Ton Rombouts, museumdirecteur uit Kansas City Julian Zugazagoitia
en wethouder Huib van Olden
.

foto's © paul kriele, 1 februari 2016.
-Rechts: Bij het paneel van de H. Antonius. 
vlnr museumdirecteur Charles de Mooij, burgemeester Ton Rombouts, musuemdirecteur Julian Zugazagoitia van het Nelson-Atkins museum en rechts prof. Jos Koldeweij en Matthijs Ilsink.

foto © ellen elemans,1 februari 2016.
   
Musuemdirecteur Julian Zugazagoitia toonde zich in een dankwoord erg ingenomen en verheugd met de ontvangst.
'Dat 'Den Bosch' hun schilderij in de tentoonstelling heeft willen opnemen.
Zugazagoitia zag het werk van het BRCP als een gift. 'Wat een genoegen is het om hier te mogen zijn en u hier te kunnen ontmoeten. Het is voor Kansas City een speciale dag.'

Terug naar boven