Nieuwe Suske & Wiske met Jeroen Bosch en extra Bossche bijlage

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-02-2016 | Gewijzigd op: 04-02-2016
In de BBS-school de Kameleon op de Vliert/Muntel werd donderdagmorgen 4 februari 2016 te midden van 25 leerlingen van 6B door de Vlaamse Standaard Uitgeverij een nieuwe editie nr. 333 van de populaire Suske en Wiskeboeken gepresenteerd.
Maar toen burgemeester Ton Rombouts verlaat binnenkwam en gekscherend als excuus ‘een lekke band en de brug was dicht’ lanceerde, riepen de ongeduldig wachtende kinderen ‘smoesjes’, waarop er -rond een lachende burgemeester applaus klonk.

Het album was een antwoord op de vraag aan Diederik Enneking van de stichting Jeroen Bosch 500 om een picht te bedenken rond het thema Jeroen Bosch. Na een rondwandeling met Thomas Vriens met de auteur Peter Gucht, de tekenaar Luc Morjaeu en Diederik Enneking en met de hulp van Ronald Gloudemans van de BAM, die tekeningen van authentieke Bossche straten van vijf eeuwen geleden aanleverde,  is mede het boek tot stand kunnen komen.

-Rechts de aanbieding door de docvhter van WillyvanderSteen Heleen Wilequet-vanderSteen aan burgemeester Ton Rombouts.
-Hieronder: Het stripboek 
'Suske en Wiske De Bibberende Bosch' dat een extra bijlage heeft voor Den Bosch.
-Rechts onder: vlnr.:  Justine de Jong en Diederik Enneking van de stichting Jeroen Bosch 500, en van de Standaard Uitgeverij Kelly van de Pas [marketing]  en de auteur Peter Gucht en de tekenaar Luc Morjaeu.
 
foto's © paul kriele,  4 februari 2016.

Deze Suske en Wiske bevat weer een echt spannend verhaal over de pop van Wiske, Schanulleke, die weggelopen was en in het water terecht was gekomen en onvindbaar. Wiske is daar heel verdrietig over, maar Suske gaat naar haar op zoek, en komt in een fantasierijke wereld van Jeroen Bosch terecht, waar allerlei rare mensen rondlopen, aldus vertelt de schrijver Peter van Gucht. Daarbij heeft Luc Morjaen de tekeningen gemaakt. Ronald Gloudemans van de BAM hielp hem  aan eeuwen oude Bossche straattaferelen die als achtergron dienen.
Voor Den Bosch verschijnt een speciale editie* met een aparte Jeroen Boschbijlage. Van nr 333 kregen de kinderen na een toespraak van de burgemeester, die met enkele van hen een interview over Jeroen Bosch afnam, een gratis exemplaar van mee naar huis.

Het stripboek is nog niet te koop, maar al wel te bestellen via www.jheronimusforever.nl

-Hierboven: Leen Wilequet- vanderSteen
en haar echtgenoot Alexander Jan Wilequet.
-Rechts: Burgemeester Rombouts
temidden van een schoolklas 6B van
de Kameleon naast Heleen Wilequet-vanderSteen.


foto's © paul kriele,  4 fwbruari 2016.

Rombouts trekt de schoolkinderen die rond een podium zijn gezeten, bij Jeroen Bosch en diens belevingswereld en bevraagt hen of zij ook wel eens fantasieën hebben gehad en al iets van deze Bossche schilder hebben gezien: de een toen zij klein was in een museum, bij een volgend jongetje dat met zijn ouders in ‘De Papenhulst’ woont hebben de bewoners een muurschildering over Jeroen Bosch gemaakt, van de ander werkt haar moeder in Het Noord Brabants Museum en een vierde vertelt over hun klassenproject rond de schilder Jeroen Bosch. Ze maken een toneelstuk met de fantasieën van deze beroemde Bosschenaar. ‘Geweldig, reageert Rombouts’.
Het doet de burgemeester goed, dat de jeugd er al zoveel van afweet en er iets meedoet. Uit hun woorden blijkt dat de jeugd van de Kameleon goed is voorbereid op het Jeroen Boschjaar en de expositie waar zij evenals 15.000 andere kinderen, in maart gratis naar toe gaan.

De burgemeester probeert de klas bij de eigentijdse problemen op straat te betrekken. Rombouts: ’We gebruiken vaak onze verbeelding om dingen mooier te maken dan ze zijn.’
En via de vraag aan de auteur van dit deeltje: ‘Waarom Jeroen Bosch bibbert’, zoals de titel zegt, antwoordt Peter van Gucht dat Jeroen in 1467 de stadsbrand heeft gezien en er zijn hele leven bang over is gebleven. Jeroen Bosch heeft vaak in zijn schilderijen zijn verbeelding gebruikt. Door zijn tekeningen wordt je uitgenodigd je fantasie te gebruiken.
Daar zitten dingen in die nu ook spelen, zoals het accepteren van vreemdelingen [vluchtelingen]. Soms zijn de mensen daar bang over, maar in je verbeelding moet je niet bang zijn, niet bibberen, is de verbeelding die Rombouts de kinderen wil overbrengen.’Houd hoop op een betere wereld.’

Meisje over JB 'Ik heb er iets over gelezen en in een boek platen en dia’s gezien van zijn schilderijen. We zijn een Onder; toneelstuk over de fantasieën van Jeroen Bosch aan het maken'.
Boven: Rombouts: Vertel eens iets over je fantasieë: 'Als ik aan een ding denk dan ga ik makkelijk over iets anders fantaseren'. Boven: 'Op de zijkant van de Papenhulst staat een mooie afbeelding over Jeroen Bosch geschilderd. Dat heeft mij vader met andere bewoners gemaakt, vertelt een jongetje van tien jaar, die op Papenhulst 26 woont.' Boven: 'Wat heb jij met Jeroen Bosch vraagt Rombouts aan een ander meisje uit 6B: ‘Mijn moeder werkt in het museum op kantoor.’ Dus je kunt er zo maar naar toe,’reageert de burgemeester.

foto's © paul kriele, 4 februari 2016.

Na afloop van officiële overhandiging van het eerste exemplaar door de dochter van Willie van der Steen, Helena [Leen] Wilequet-van der Steen aan burgemeester Ton Rombouts kregen alle kinderen van 6B een gratis boek Suske en Wiske.

 

vlnr.: Justine de Jong van de stichting Jeroen Bosch500, de Jeroen Boschkenner Thomas Vriens en Ronald Gloudemans
van de BAM die Bossche straatbeelden anno 1500 aan  tekenaar Luc Morjaeu van het stripalbum aanleverde
.

foto © paul kriele, 4 februari 2016l

Het boek ‘Suske en Wiske de bibberende Bosch’ is nog niet in de verkoop maar al wel te bestellen via www.jheronimusforever.nl/


Terug naar boven