Noordbrabants Museum ontvangt internationale pers voor een preview

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-02-2016 | Gewijzigd op: 11-02-2016
Donderdagmorgen 11 februari 2016, een dag vóór de opening van 'Jheronimus Bosch, Visioenen van een genie', heeft het Noordbrabants Museum de [internationale] pers onthaald.
Meer dan 100 journalisten/ persteams waren present voor een programma, startend met een welkom door museumdirecteur Charles de Mooij, vervolgens een preview door de museumzalen waarin 17 [van de 24] authentieke Boschpanelen en 19 [van de 20 aan Bosch toegeschreven] tekeningen hangen, een lunch in de brasserie en na de middag een tour langs relikten van Jeroen Bosch in de stad.

-Boven: De voormalige Statenzaal
gevuld met pers uit alle windstreken.
-Links boven: Hét team rond de Jeroen Boschtentoonstelling en het BRCP.
vlnr museumdirecteur Charles de Mooij,  dé Jeroen Boschkenner prof. Jos Koldeweij, Matthijs Ilsink  coördinator van het onderzoeksteam BRCP en de intendant van de stichting JB500 Ad 'sGravesande
.  
-Links: De pers die rond
dwaalt door de tentoonstellingszalen.


foto's © paul kriele, 11 februari 2016.

Een van de  museumkamers ingericht met electronica
en geschikt gemaakt
met internetverbindingen voor de pers.Er is een extra museumwinkel geopend met
allerlei parafernalia en cadeaus rond en over Jeroen Bosch.


foto's © paul kriele, 11 februari 2016.

Charles de Mooij: 'Het is vandaag voor ons en voor Den Bosch een bijzonder moment. Na negen jaar voorbereiding heeft dit project geresulteerd in een expositie, waar 24 werken en 19 tekeningen van de hand van dit onbetwiste genie hangen.

De idee ontstond in 2001 toen Museum Boymans van  Beuningen een expositie over Jeroen Bosch hield. Maar in het begin twijfelden we sterk. We stelden uiteindelijk als het dan toch door gaat: hoe gaan we dit oppakken ?
Met Jos Koldeweij beredeneerden we in 2007 vanuit de positie dat de stad zoveel waarde hecht aan hun zoon Jeroen Bosch, dan moet het ook laten zien dat het zich bekommert  om haar erfgoed.
Hoe gaan we dat doen ? Toen is de formule bedacht van het onderzoeksproject en  het aanbieden van restauraties. 

In 2007 stuurden we ons plan naar het gemeentebestuur dat zich achter onze opzet schaarde.  Gezamenlijk is met de gemeente, JB500 en de Radbouduniversiteit het BRCP opgestart.

Overal ontstond een geestdrift en enthousiasme om het onmogelijke mogelijk te maken. Als eerste betrokken we -uietaard- Museum National El Prado bij ons plan, beseffend dat ook zij in 2016 een tentoonstelling zouden houden.

Van lieverlee kregen we steun van overheden bedrijfsleven, bij kunst betrokken instituten en particulieren [bruiklenen].
Vervolgens werd een overeenkomst tussen Nederland en Spanje gesloten.
Het resultaat  van dit project met een lange adem laten we u vandaag zien.' Van de 17 tentoongestelde panelen is meer dan de helft gerestaureerd en zes werken zijn door de musea zelf aangepakt.
Er hangen ook 19 tekeningen, allen van de hand van de meester.

Zie ook www.bosch500.nl   twitter @jbosch500 en  www.facebook.nl/jheronimus.bosch.500

De BBC zendt vanavond [donderdag 11 februari 2016] om 23.00 een documentaire uit over Den Bosch en Jeroen Bosch .


Terug naar boven