Bisschops toespraak bij bezoek koning Willem Alexander

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-02-2016 | Gewijzigd op: 14-02-2016
Toespraak van bisschop Antoon Hurkmans bij bezoek van Koning Willem Alexander op 12 februari 2016  in de St.Jan.
Tempus fugit, de tijd vliegt. Wij hebben volle agenda’s, getoetst op effectiviteit en rentabiliteit. Dit is eigen aan onze tijd.

  Bezoek koning Willem Alexander aan de St. Jan met verder vlnr burgemeester Ton Rombouts, minster Jet Bussemaker, voormalig gedeputeerde Paul Rüpp nu Raad van Bestuurslid 
AVANS Hogeschool & bisschop Antoon Hurkmans.
 

Het Jeroen Boschjaar daagt ons uit tot perspectiefwisseling.
-In de middeleeuwen was men op zoek naar het eeuwige.
-In de tijd van Jeroen Bosch zocht Luther in het Augustijnerklooster [Ehrfurt] naar een barmhartige God.
-In Spanje dichtte in die tijd de mystica Theresia van Avila ‘alles gaat voorbij, alleen God blijft’.
-Langs pelgrimswegen naar Jeruzalem, Rome en Compostella waren kathedralen gebouwd als heilige plaatsen met 'een poort' naar de hemel.
Eenmaal in de kathedraal werd de bezoeker opgenomen in het universum, in een plaats waar hemel en aarde samen vielen. In die kathedralen ontmoette men de barmhartige God die voor ieder mensenkind een plaats had.
Op een banier [rechts] naar de luchtboogbeeldjes staat de duivel afgebeeld, zoals ook Jeroen Bosch zijn onderwerpen koos.

foto © paul kriele, 3 februari 2016.
 

Hemel en hel beheersten ieders leven
Jeroen Bosch gaf op zijn meesterwerken aan dat het toch allemaal niet zo eenvoudig was. Bij hem zien wij dat de duivel en zijn trawanten door heel het leven heen bezig waren de mensen van God af te houden. De duivel probeerde hen te drijven naar een alles verslindende vuurpoel waar hun zielen eeuwig kwelling ondergingen.

Jeroen Bosch gebruikte zijn talent eveneens om het kwaad verstaanbaar te maken door te wijzen op de zeven hoofdzonden. Hij gaf de mens hoop door hem te situeren in een boventijdelijke, paradijselijke schoonheid.

Tijdens het leven van Jeroen Bosch is de Sint Jan gebouwd. Ook hier kwamen de hemel en de aarde bij elkaar. De Illustre Broederschap van Onze Lieve Vrouw hielp haar leden, dus ook Jeroen Bosch, de barmhartige God te ontmoeten. Zo is hij vanuit deze in aanbouw zijnde kathedraal uitgedragen naar zijn laatste rustplaats.

Bij de drempel van de deur naar het Noorderportaal, is een gedenksteen
opgedragen aan Jeroen Bosch. Het is een blijvende herinnering aan
de grootste zoon van deze stad met als tekst....*:

* Vanuit deze kerk werd op 9 augustus 1516 uitgevaren JHERONIMUS VAN AKEN, BIJGENAAMD BOSCH 
parochiaan van deze kerk,  gezworen broeder van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, poorter van de stad ’s-Hertogenbosch, schilder van aardse, helse en hemelse taferelen  Laat de onstuimigheid van zijn artistieke nagedachtenis  zijn rust in het koninkrijk Gods niet verstoren. 


Terug naar boven