Zoeken
Nieuw boek 'De OntvoerdeTuin' over de reis van 'Tuin der Lusten'
Printerversie |
Bij Boekhandel Heinen werd zondagmiddag 28 februari 2016 het boek 'De Ontvoerde Tuin' ten doop gehouden. De auteur Lieve Bedeer reikte, na enkele ceremoniële zaakjes, het eerste exemplaar van het door haar geschreven en ook door haar -in eigen beheer - uitgegeven boek aan wethouder Huib van Olden uit. De auteur heeft ook zelf de - verfijnde- illustraties verzorgd.
Lieve Bedeer reikt aan wethouder Huib van Olden het eerste exemplaar uit van 'De Ontvoerde Tuin'. foto © paul kriele, 28 februari 2016. |
Harry van den Bersselaar, Spanje kenner en Jeroen Bosch kenner, die Lieve Bedeer bij de tot standkoming heeft geassisteerd en geadviseerd, sprak over een uniek verhaal. Dat bevesigde de [Bossche] dialecticus met de vraagstelling of het bijzonder was dat de werken van Jeroen Bosch in Spanje terecht zijn gekomen en ook hoe-en dat was het onderzoek van Lieve Bedeer- ze daar heen zijn getransporteerd.
Het antwoord op vraag 1 is: Dat was Isabella van Castilië, de toenmalige regeerster die Spanje op niveau wilde brengen. En hoe kan dat beter dan met kunst uit het Brabant [inkl. Vlaanderen] van toen.
Op vraag 2 was het antwoord: dat gebeurde per schip vanuit Antwerpen naar de Noordkust van Spanje. 'In die stroom is ook het werk van Jeroen Bosch naar Spanje gegaan,' sprak Van den Berselaar.
Die elementen maakte Lieve Bedeer enthousiast om met veel fantasie en creativiteit, zoals wethouder Van Olden haar prees, een verhaal over dat transport met alle ontberingen, zoals heftige stormen onderweg, te gaan schrijven. Dat is uiteindelijk een avontuurlijk reisverslag geworden.
Harry van den Berselaar heeft haar daarbij met zijn kennis van Spanje en Jeroen Bosch geholpen.
Links Frank Zomerdijk de grafisch vormgever. foto's © paul kriele, 28 februari 2016. | Eric De Bruyn de corrector van het script. |
Bloemen voor Anne-Marie van den Berselaar en rechts Hedwige Sanctorum, die de auteur hebben geholpen met de juiste verwerking van het schript. Links: Lieve Bedeer. |
De auteur Lieve Bedeer voelde zich in dit officiële gezelschap van - 'wel zeker lieve Bossche mensen' niet op haar gemak en dan nog een microfoon voor haar neus... Maar ze wist toch iedereen te bedanken.
Ze haakte even in op de actualiteit van de instorting van Pearle op de Markt. 'Dat heeft niet aan Antwerpen gelegen, hoor, zei ze gekschereed.
'Want ik ontmoet hier altijd hele fijne mensen. Wat een lieve mensen wonen er hier in Den Bosch..!' Daarna dankte zij alle aanwezigen die op enegerlei wijze haar bij de totstandkoming van dit 'De Ontvoerde Tuin' hebben geholpen.
Wethouder Huib van Olden toont zijn El Pradostropdas die hij na een reis door Spanje van zijn vrouw kreeg. |
Dankje van Lieve Bedeer aan Harry van den Berselaar. foto's © paul kriele, 28 februari 2016. |
Wethouder Huib van Olden had ook een reisverslag. Maar dan op zijn manier. Uit een vakantie naar Spanje had hij een stropdas van het Museo El Prado overgehouden. Het was een geschenk van zijn vrouw. Die toen de koffers open gingen zei: 'Ik heb nog wat voor je meegebracht.'
Zijn reisverslag bestond dan ook alleen maar uit die El Prado stropdas. Van Olden toonde trots de das: 'Als dan toch die twee schilderijen vanuit het El Prado niet naar hier komen dan draag ik hier wel deze uit Spanje afkomstige stropdas.'
Terug naar boven