Jeroen Boschschoen van Floris v. Bommel bij Damen schoenen

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-03-2016 | Gewijzigd op: 05-03-2016
Zaterdagmiddag 5 maart 2016 onthulde wethouder Jan Hoskam,  zelf telg uit een firma in schoenen, de Jeroen Boschschoen, ontworpen en gemaakt door Floris van Bommel. Het ontwerp is ontleend van het schilderij De Marskramer [1494] van Jeroen Bosch, waarop overigens twee verschillende schoenen staan.. 

-Hierboven: De onthulling van de Jeroen Bosch schoen van Floris van Bommel voor de zaak 'Marco Damen' in de Kolperstraat. De zaak  die door wethouder
Jan Hoskam 't  winkeltje op de hoek wordt genoemd,
zit op de hoek  Kolperstraat-Fonteinplein. Hoskam: 'Ik was er ook bij toen jullie op 1 maart 1999 begonnen.'

-Foto rechts boven: Links wethouder Jan Hoskam en tussen Marco en Leonie Damen Floris van Bommel.
-Rechts: De vitrine met  daarin het nieuw
ontwerp Jeroen Boschschoen uit de Marskramer.-Links: De herenschoenenzaak Marco Damen.
 vlnr Marc en Leonie Damen van de schoenenzaak
in de Kolperstraat. En uiterst rechts wethouder
Jan Hoskam, zelf telg uit een schoenenfirma
en links naast de wethouder  Floris van Bommel
.

foto's © paul kriele, 5 maart 2016.
 
   
Floris van Bommel geeft een uitleg bij het nieuwe ontwerp. Dat is ontleend aan de schoen  van 525 jaar geleden. Het voorbeeld staat  op het schilderij de Marskramer van 1494. 'Die schoen is wel modieus maar onpractisch,' zegt Floris. Hij praat  over een geheel afwijkende schoen vergeleken bij de huidige ontwerpen/mode. Er zit geen tong op de wreef van de schoen en de zijpanden worden bijeen gehouden, niet door veters maar door een elegante gesp.
Na ruijm vijf eeuwen heeft Van Bommel  tgv het Jeroen Boschjaar een meer eigentijds schoen gemaak met dezelfde styling maar met behulp van moderne technieken.

Wethouder Jan Hoskam sprak voorafgaand aan de onthulling over'.. het verleden en het heden die verbonden zijn in een schoen. Met als oorsprong het schilderij van Jeroen Bosch,' aldus Hoskam die sprak over  '.... een bijzonder moment in dit Jeroen Boschjaar. Ik weet wel iets meer af van het ontwerpen en de procesgang van het schoenen maken. Binnen het College van B&W vragen ze mij meestal als het om een ceremonieel moment met schoenen [-winkels] gaat..
Ik wens jullie -Marco en Leonie -na deze eerste 17 jaar op deze plek gevestigd te zijn veel geluk en succes voor de volgende 83 jaar om dan het predikaat Koninklijk te gaan behalen....'


Terug naar boven