Bosch Open Expo op 8 locaties met veel professionals

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-03-2016 | Gewijzigd op: 20-03-2016
Vrijdagmiddag 18 maart 2016 opende met het presenteren van de catalogus*  Bosch Open Expo, die tegelijkertijd op acht uiteenlopende locaties plaats vindt. 

Wethouder Huib van Olden sprak lovend over dit initiatief ontstaan uit, en geïnspireerd op werken van Jeroen Bosch. De exposanten hebben allen met een open inschrijving kunnen deelnemen zonder dat hun kunstzinnige achtergrond bij de jury bekend was.
Presentator/project leider Mark Eijsink Smeets moest zich wel even excuseren dat de catalogus terug gaat naar de drukker vanwege een mislukte druk [opmaak].
Er waren 700 deelnemers . Daarvan zijn door, de de acht deelnemende locaties, 150 werken geselecteerd.

......... 
Stadskantoor: Bosch Open Expo.
-Boven: vlnr.: Jan de Wit van Kabinetzaken, projectleider Mark Eijsink Smeets, achter Mark wethouder
Huib van Olden en rechts Ad 's Gravesande intendant van JB500. Daarachte - rechts- Ad  van  
Niekerk van de gemeente afdeling Culturele Zaken.

-Rechts:  De hal van het Stadskantoor
.

foto's © paul kriele, 18 maart 2016.


De kunstwerken zijn na de jurykeuze volgens hun eigen criteria door de deelnemers* uitgezocht.
Het is in dit Jeroen Boschjaar bijzonder moment, omdat amateurs en professionals hier een plek wordt gegeven. Daar is deze opening een van de momenten van. En bedoeld om deze catalogus te presenteren. Ook op alle andere locaties vindt er dit weekeind een openingsmoment plaats.

Herinneringen aan René Pingen
Van Olden herdacht in zijn openingstoespraak museumdirecteur René Pingen die '...aan dit project heeft meegewerkt en op een belachelijk moment overleed.'
Van Olden: 'Een culturele aanjager, een collegiale voorvechter die ook door andere kunstuitingen een groot publiek aantrok. Vanaf deze plek dank ik hem voor zijn cultuurminnend werk in ’s-Hertogenbosch. Ieder van ons zal hem graag in zijn/haar hart sluiten.'
De wethouder besloot zijn aandeel in deze ceremonie met een minuut stilte voor René Pingen, van wie op zondagavond 20 maart [20.30 uur] in het Stedelijk Museum een herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden om stil te staan bij wat René voor de organisatie en de medewerkers heeft betekend.

Rechts: Wethouder Huib van Olden [l.]  
en intendant Ad 's Gravesande [r.] ontvangen
het eerste exemplaar van de catalogus B.O.E..
 

-Links: De medewerksters aan de catalogus, o.a.
Miriam Alders en Claire van Nunen reikten aan  wethouder Van Olden en Ad 's Gravesande het eerste exemplaar uit
.

foto's © paul kriele, 18 maart 2016.

Namens JeroenBosch500 memoreerde ook de intendant Ad ’s -Gravesande René Pingen die in tal van organisaties een rol heeft vervuld:  Bright Talentshow, klankbordgroep Bosch Parade, Stuurgroep vrijwilligers Jeroen Boschjaar, conservator WII, Bosch Grand Tour en als adviseur Bosch Open Expo.
’s Gravesande stipte aan dat deze Bosch Expo voor het Stedelijk en voor Het Noordbrabants Museum de eerste keer is dat zij buiten hun eigen poorten opereren.
'Voor ons als organisatie namen we de Haagse Zomer expositie als inspiratiebron,' sprak 'sGravesande. 'Als ik zo rond kijk zou ik er grote moeite mee hebben te zien wat amateur is en wat professioneel. Ik krijg last van jaloezie en van hebzucht om in termen van Jeroen Bosch te spreken. Het is ongenadig goed.’

Hierna zetten Mark Eijsink Smeets de makers/ ontwerpers van de catalogus in het zonnetje, onder wie Miriam Alders en Claire van Nunen. Ook kregen de exposanten die in het Stadskantoor aanwezig, zijn gelegenheid zich voor te stellen en een toelichting op hun object te geven.

*Deelnemende musea/galerieën:
Jeroen Boschziekenhuis, Museum Slager, Kruithuis, Willem II Fabriek, Würth het bedrijf op de Brand, dat 17.000 kunstwerken in bezit heeft, Kunsthal Boschveld, Stadskantoor en Muzerije.
Voor meer info bijv. openingstijden: Open Expo

Terug naar boven