Expositie in Groot Tuighuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-04-2016 In het Tuighuis loopt momenteel een expositie met beeld en geluid. Er staan maquettes, maar er is ook een vertoning van een virtuele middeleeuwse stad, waarover je in vogelvlucht heen zweeft. Met name de stadspoorten komen hier goed in beeld. Dan is er de film over de Jeroen Bosch-expositie van 1967. Maar er staan tussen enkele stadspoorten ook enkele sprekende figuren.Tussen enkele stadspoorten opgesteld, staan er een zwerver, een non, een huisvrouw en een bedevaartganger. Ze zijn uit de tijd van Jeroen Bosch gehaald en vertellen een kort verhaaltje over zichzelf.

Inkijk door stadspoorten in
het Groot Tuighuis in de Bethaniëstraat.


foto's © paul kriele, 31 maart 2016.

In dat Tuighuis worden o.a. korte klankbeelden vertoond, waabij figuren uit de tijd van Jeroen Bosch zelf hun verhaal doen, er is een vogelvlucht in 3D over de middel eeuwse stad. Die is met name gericht op de stadspoorten*.
Er zijn tal van archeologische vondsten te bezichtigen.  En ook de documentaire over de Jeroen Boschexpo van 1967 wordt er vertoond.

>>* Voor artikel dd.31 maart 2016  over Pieckepoortopgravingen, klik op  Poort.


Maquettes, 3D presentaties, documentaires
en sprekende figuren uit de tijd van Jeroen Bosch
.

foto's © paul kriele, 31 maart 2016.
 

**Stadspoorten
Er was een poort aan het einde van de Schapenmarkt en aan het begin van de Vughterstraat. Die heette de Antwerpse poort, ook als bijnaam de Jodenpoort genoemd, omdat er even buiten de stadsgrens voor 1250 [eerste stadsmuur] daar een jodenbuurt lag. Het -qua naamgeving- verdwenen Portugesenstraatje herinnert daar nog aan.
zie artikelover Pieckepoort
Dan kreeg je later door de stadsuitbreiding van ongeveer 1320 de eerste Vughterbinnentpoort thv Achter de Boomgaard-Kuipertjeswal. Vervolgens kwam rond 1400 de laatste uitbreiding met de Vughterdriekhoek. Op het Vughtereind werd opnieuw een poort geboudw. Deze stond ter hoogte van het Wilhelminaplein en kreeg de bijnaam Pieckepoort. Zo genoemd vanwege al zijn torentjes.


Terug naar boven