Grote variëteit aan items in Jeroen Boschcafé

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-04-2016 | Gewijzigd op: 21-04-2016
In het maandelijkse Jeroen Boschcafé van woensdagavond 20 april 2016 in de Pleinzaal passeerde binnen anderhalf uur een reeks door Theo Verbruggem vlot gepresenteerde items. Het was een aaneenschakeling van om te beginnen, nieuws, zandsculpturen, klassieke muziek, theater, katamadraal [Bosch Parade] boot, en beweging dankzij www.Boschbeweegt.nl,
ook erotiek toegelicht door de Vlaming Eric de Bruyn met als voorbeeld de Tuin der Lusten kwam uitvoerig aan bod evenals een verleidingsapp van  Guiltycmd@gmail.com], en ook, dankzij twee gastheren/vrouwen, Anne van Mulken en Davey Koender humor en emoties.

Het nieuws:
De intro kwam van presentator Theo Verbruggen met enkele nieuwsfeiten, waaronder: 
-dat Lonely Planet in Spanje 16 pagina's heeft gewijd aan  de Jeroen Boschtentoonstelling in Den Bosch
-dat de eerste videoshow 'Den Bosch by night' start op 8 mei rond 21.00 uur
-dat voor 'de Klim naar de boogbeelden op de Sint Jan' al 100.000 kaarten zijn  verkocht
-dat de vorige week vrijdag koning Filipe en koningin Mathilde van België, na een bezoek
aan Het Noordbrabants Museum bij Noble hebben gedineerd, zoals bastionoranje al meldde.
-dat de nieuwe vaarroute over de Binnendieze die door het Hellegat gaat,  t/m augustus is uitverkocht.

   
De Jeroen Bosch Verkennersband trad op
ter aankondiging van 'Serenade',  een muziekfestival dat plaatsvindt op 8 mei / 20.30 uur op de Markt 
voorafgaand aan de light show die om 21.00 uur
begint.
Aan 'Serenade'doen ook mee
Drumfanfare Exempel, Harmonie Oude Post
en de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch.
 foto's © paul kriele, 20 april 2016.

Als eerste gast kwam Alec Messchaert naar het podium om te vertellen over het jaarlijks  zandsculpturenfestival in Oss, waar een zandsculpturenroute aan is gekoppeld. Dat festival begint in de eerste helft van juni 2016. De route loopt t/m 2 oktober 2016 zie www.zandsculpturenjeroenbosch.nl 
De organisatie die verwees naar de ijshut in Zweden en Noorwegen, komt met een wereldprimeur: een zandkasteel. Hun presentatie is geheel in stijl van Jeroen Bosch, vertelt Alec die er verder niets over wil verklappen.

Op de bank zitten Alec Messchaert van het zandsculpturenfestival en Nancy Wijsmantel van Chocolate [Achter het Stadhuis 20]. Nancy heeft allerlei -op Jeroen Bosch geïnspireerde - chocolade -lekkernijen, 
in haar assortiment  ingebracht.
Een voorbeeld van een zandsculptuur, dat komende zomer in Oss is te zien op het thema Jeroen Bosch. Zie www.zandsculpturenjeroenbosch.nl
 
foto's © paul kriele, 20 april 2016.

De Vlaming Eric de Bruyn, die verbonden is als wetenschapper en Boschkenner aan JB500 en het Jheronimus Bosch Art Centre, kreeg de zaal ruim 10 minuten stil door zijn uiteenzetting over de erotiek die Jeroen Bosch in zijn Tuin der Lusten heeft ingebracht. 
Aan de hand van voorbeelden uit het middenpaneel van de Tuin der Lusten liet De Bruyn op het grote scherm homo-erotische taferelen zien die de zaal verbaasde en soms ook tot een lach leidde. De boeiende spreker ging  uitvoerig in op dit aspect en gaf er ook tal van voorbeelden bij. 'In al die taferelen zitten metaforische, ofwel symbolische verwijzingen die met erotiek te maken hebben, dus ook met homo-erotiek.'
'Ik heb geen oordeel, laat staan een veroordeel,' sprak De Bruyn, die zelf een homozoon heeft. 'Maar ik zet dit thema af tegen de middeleeuwen, waarin homo-erotiek een groot taboe was en werd verzwegen.
Jeroen Bosch heeft niet zo zeer pornografische taferelen willen tonen,' aldus De Bruyn, 'maar wel het kwaad van toen in beeld gebracht. Daarmee is deze Tuin der Lusten geen paneel met een vredig aardsparadijs, zoals sommige wetenschappers verklaren, maar het laat juist de zondeval zien.'

Groot Jeroen Boschkenner Eric
de Bruyn over de homo-erotiek op het
middenpaneel van de Tuin der Lusten
.

foto's © paul kriele, 20 april 2016.

ArtSEEDZ on the move
Als intermezzo trad een klassieke combinatie op bestaand uit studenten masteropleiding van het ArtEZ  Conservatorium in Zwolle. Dat gezelschap is spontaan in het leven geroepen, vertelde Susanne Zijderveld  aan de presentator Theo Verbruggen.
Het ensemble, dat bestaat uit drie Spanjaarden, die dus in Nederland studeren en drie Nederlanders, kent een erg gevarieerde bezetting:  van harp, piano, saxofoon en mandoline. Met hun bijdrage in het JBcafé gaven ze een interpretatie van werken van Jeroen Bosch.Tegen de videopresentaties achter hen, van werken van Jeroen  Bosch kwam hun muziek in een muisstille Pleinzaal prachtig  over.

-Rechts boven: Theo Verbruggen
in gesprek met Susanne Zijderveld van ArtSEEDZ.
-Boven en rechts Marte Gerritsma, Pablo Alonso, Juan Plácido Osorio, Ferdinand Binnendijk en Javi Luque.

foto's © paul kriele, 20 april 2016.

Een katamadraal in Bosch Parade
Ellen Rijk vertelde over haar productie voor Bosch Parade, een kunstzinnige botenparade dat zich medio juni weer op de Dommel afspeelt
Rijk heeft een10 meter lang kunstwerk in productie dat feitelijk een omgekeerde kathedraal is. Door het chassis op een boot te plaatsen, krijg je het effect  van een katamaran icm een kathedraal, die Rijk katamadraal noemt. Er moeten nog wel een stuk of tien potige zwemmers aan te pas komen om het gevaarte voor te bewegen. Bij Bosch Parade zal bij haar bijdrage op de achtergrond een galmend geluid klinken.


Ellen Rijk lichtte haar object toe, waarmee 
zij aan Bosch Parade deel neemt.
Het is een combinatie van een omgekeerde
kathedraal in een boot, ofwel een katamadraal..

foto © paul kriele, 20 april 2016.

Grand Tour  
Onder de titel Bosch Grand Tour doen een vijftal Brabantse Musea mee met het Jeroen Boschjaar. Elk museum heeft daar een eigen invulling aan gegeven.
Het Bredase Motimusuem, Museum of the image, heeft onder de noemer 'Nieuwe lusten'' vier kunstenaars de ruimte gegeven hun creativiteit -geïnspireerd door de Tuin der Lusten, los te laten. Daaruit zijn drie onderwerpen, genomen uit het  drieluik, voortgekomen, die aangevuld worden met nieuw werk [video- installaties]. 'Het enorm grote tableau is t/m december in Moti te zien,' aldus Janssen
Conservator Ward Janssen gaf aan Theo Verbruggen daarop een toelichting die hij aanvulde met het bericht over het verschijnen van het kunstboek 'Nieuwe Lusten'. . 
 
Een bewegend paneel van de Tuin der Lusten onder de nieuwe naam 'Nieuwe Lusten',  te zien in het Moti museum in Breda. Er verschijnt ook een boek bij. foto's © paul kriele, 20 april 2016.

Heusden sluit vrede met Den Bosch
Op 23 april 2016 gaan met veel spektakel en en voorafgaand door een vlootshow op de Maas de burgemeester van Den Bosch, Ton Rombouts en de burgemeester van Heusden, Jan Hamming na ruim vijf eeuwen de vrede sluiten.
In 1481 hadden Den Bosch en Heusden ruzie waarop  Den Bosch bij Heusden de Maas afsloot Dat leidde  toen tot een economische crisis voor het vestingstadje .


-Boven:Annemarie Lavèn en Kees Savelkous vertellen over het grote Maritiem spektakel en de expositie 'Heusden in de tijd van Jeroen Bosch'.
-Links: Indruk van het  grootse Maritiemspektakel
dat op 23 april plaats vindt op de Maas bij Heusden
.


foto's © paul kriele, 20 april 2016.

Twee van de 350 Gastheren en gastvrouwen
Anne van Mulken en Davey Koender vertelden als gastvrouw/heer hun merkwaardige en grappige belevenissen.
Anne: 'Uit de verte kun je al zien of het een museumbezoeker wordt: aan een fototoestel, een rugzakje en grijs haar.
Het leukste van Anne's verhaal ging over een oude mevrouw die zo graag de Sint Jan in wilde, maar ze had haar hondje Freddie bij zich. Die mevrouw vroeg Anne of zij een half uurtje oppas voor Freddie wilde zijn. Dat heeft ze gedaan.. Totdat er een collega aan kwam die haar zei dat dit Bananasplit was.. Maar gelukkig kwam die mevrouw toch weer aanzetten..

Davey maakte het mee dat hij na een uitleg van een mevrouw een tientje kreeg. 'Dat heb ik niet aangenomen. Het mag ook niet. Het meeste word je de weg gevraagd. Dus je moet wel goed de plattegrond van de stad kennen,' zegt Davey wat naïef.
'Er was ook eens een toerist die vroeg naar het Monument van de schoonmoeder.. Die heb ik naar De Draak verwezen,' vertelde een collega-gastheer in de zaal.Anne van Mulken en Davey Koender
kregen de zaal mee met
hun wel heel merkwaardige en grappige anekdoten.


foto's © paul kriele, 20 april 2016.
 
 
  Een informatiebord voor de gastvrouwen/heren over uniform, taal, locaties en dat soort zaken.

Bossche verleidingsapp

Dirk Rooyakkers, Diederick Geers en Bertus Rosier hebben een app op de  Bossche markt wel te verstaan -bedacht en gebracht. De drie studenten Communicatie Media en Design [CMD] op AVANS werken al in opdracht van Theaterfestival Boulevard en onder meer voor het JB-ziekenhuis waarvoor zij installaties maken.
Met hun nieuwste app, die Guilty experience heet, kun je elkaars verleidingen ontdekken. De app, zoals gezegd, is alleen voor Den Bosch bedoeld en daarop kun je elkaarsprofiel aanmaken.

Drie studenten Communicatie, Media en Design [CMD] aan AVANS,
die een Bossche verleidingsapp bedachten.
vlnr: Dirk Rooyakkers,
Bertus Rosier en Diederick Geers.
foto's © paul kriele, 20 april 2016.

www.Boschbeweegt.nl
Onder de noemer Boschbeweegt staat een groot muziek en bewegingsfestival in Maasport op stapel. Dat  evenement bevat allerlei facetten en disciplines, waarbij cultuur, muziek, sport [gymnastiek] theater en beweging bij elkaar zijn gebracht.
'In die presentatie ga je op zoek naar je verhaal. Uniek is de mensen hun talenten te laten tonen,' vertellen Chris de Groot [tevens illusionist en Luc van Kuppenveld. Dat evenement staat op de JB-kalender voor zaterdag 7 mei 2016 en vindt  plaats bij de Flik Flakhal Sports & Events in Maaspoort.

Presentator Theo Verbruggen in gesprek
met Chris de Groot [l.]
en Luc van Kuppenveld van Boschbeweegt
.

foto © paul kriele,  20 april 2016.

Voor meer info/ evenementen zie  www.bosch500.nl/nl/agenda

Terug naar boven