Massale toeloop voor Bosch by night / einde JB-expo en JBhuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-05-2016 | Gewijzigd op: 11-05-2016
Zondagavond 8 mei 2016 begon  -wat later ivm de trage schemering- de lightshow op de Bossche Markt. Er waren voor deze projectie met tal van beelden uit  het leven en werk van  Jeroen Bosch op 5 panden [ de nrs. 29 , 27, 25 en 23], een kleine 10.000 mensen op afgekomen.
De meesten van hen waren met diverse harmoniën en fanfares* meegelopen vanuit de binnenstad richting de Markt. In de stoet liepen fakkeldragers en JB-figuren die aan burgemeester Ton Rombouts en echtgenote en enkele wethouders vooraf gingen.

De show werd ingeluid door de acteur Jur van der Lecq, die afscheid van de Landloper -in persoon aanwezig- nam. Van der Lecq sprak onder meer grappend over het ingestorte Pearlepand op Markt 31-33 richting een vertrekkende landloper/ marskramer.  'We hebben daar voor jou een zonnebril op sterkte besteld,  eentje met krasvrije glazen, maar Pearle nam de telefoon  niet meer op...'.  Daarna werd de Landloper op de terugweg naar Boymans van  Beuningen in Rotterdam uitgezwaaid. Op zak droeg hij een vrijbrief van de stad 's-Hertogenbosch die hem tot alle steden doorgang gaf.
Vervolgens sprak kort de JB-intendant Ad  's Gravesande over [de high lights uit] het Jeroen Boschjaar als aankondiging van dit grande spectacle.

*Koninklijke Harmonie, de Jeroen Bosch Verkennersband, de Oude  Postharmonie en de drumfanfare Exempel.

-Links: Een aantal van de 350 vrijwillige
gastvrouwen en gastheren, die
dit jaar bezoekers aan de stad verwelkomen en informeren
.
Rechts: De Oude Postharmonie.

foto's © noortje, 8 mei 2106.


Inleiding op de show met enkele korte toespraken
.

foto's © toine janssen , 8 mei 2016.


fotlo's © tione janssen, 8 mei 2016. Links: De Koninklijke Harmonie en
hierboven: de van Jeroen Bosch
afgeleide figuren op een drukke Markt.


Markt 27, 25 en 23 waarop de projecte was gericht.


foto © noortje, 8 mei 2016.Links het beeld van Jeroen Bosch op de achtergrond
bewegende taferelen uit deTuin der Lusten
.

foto © olaf smit, 8 mei 2016/22.20 uur


De stadsbrand van 1463, die
Jeroen Bosch gezien moet hebben.

foto © olaf smit, 8 mei 2016/22.20 uur

In krap vijftien minuten werden indrukwekkende
en erg gevarieerde beelden -
ondersteund door muziek- vertoond


foto © olaf smit, 8 mei 2016/22.20 uur

'Bosch by night, een productie van De Efteling en mr. Beam, kunstenaar in lichtbeelden,
komt nog  tot half december 2016 elke donderdag-, vrijdag-, en  zaterdagavond voorbij.Het opruimen van de Jeroen Bosch tentoonstelling
is begonnen. Maandagmorgen 9 mei 2016
stonden er al allerlei transport -en
dienstenwagens op het voorlpein van het museum.


foto © paul kriele, 9 mei 2016.

Afscheid van 'Visioenen van een genie'
In een persbericht meldt maandagmorgen 9 mei 2016 museumdirecteur Charles de Mooij dat er voor de expo 'Visioenen van een genie' 421.700 kaartjes werden verkocht.
'Een van de belangrijkste tentoonstellingen van de eeuw,' aldus de Britse krant The Guardian'. Nooit eerder keerden zoveel [17schilderijen en 19 tekeningen] terug naar 's-Hertogenbosch, Jeroen Bosch' geboorteplaats.
Met deze expo heeft Het Noordbrabants Museum definitief zijn plek ingenomen in de eregalerij van de Nederlandse kunstgeschiedenis,' schrijft De Mooij. 'Tal van parallel lopende activiteiten en de berichtgeving in de media hebben aan dit succes bijgedragen. Er is daarmee een mediawaarde van 13 miljoen euro gegenereerd.'

De banieren van het JB-jaar aan de stadhuisgevel
hangen er nog.
Op de voorgrond  zit de in de stad alom aanwezige
vrouw uit Reinier van Arkel, die altijd in het wit is gekleed.

foto © paul kriele, 10 mei 2016.Het Jeroen Boschuis, zoals het pand van voorheen Invito op Markt 61 is gaan heten, trok ook een groot aantal bezoekers. Daar hangen schilderijen van met name Oost Europese kunstenaars die iov Joep van Rooij een werk maakten dat geïnspireerd is op werken van Jeroen Bosch.
Joep van Rooij mocht in de voorbij maanden van 2016 13.220 bezoekers verwelkomen. Daarnaast bezochten -virtueel- 13.000 personen de site JeroenBoschhuis.
Het JeroenBoschhuis schenkt de opbrengst € 6.392 aan de foundation Dance for Health [parkinson patiënten].

Young Painter Prize

[Fragment uit de JBhuis-site:] De kunstliefhebber heeft in zijn Bossche ‘privé museum’ een indrukwekkende kunstcollectie opgebouwd. Naast erotische werken bevat de verzameling opmerkelijke schilderijen en tekeningen die bij minder doorgewinterde kunstkenners moeiteloos als werken van Jeroen Bosch zouden kunnen doorgaan. De verklaring schuilt in de door Joep van Rooij gesponsorde Young Painters Price. De beste acht van duizend Oost-Europese deelnemers kregen een boek met schilderijen en tekeningen van Jeroen Boschhuis en vervaardigden fascinerende werken

De galerie op Markt 61[Jeroen Boschuis]
Dali van Rooy Rakutye maakte het ontwerp, de Bossche restaurateur Bert van Rooy van de Nobele Baers voor de vormgeving, aannemers bedrijf Wed A van Horssen uit Zuilichem onder leiding van Piet van Horsen en Van Boven Keukens Dungen zorgden voor het exquisite eindresultaat in het Jeroen Boschhuis onder supervisie van de Bossche architect Cor Verkoelen.


Terug naar boven