Filmpremière over Jeroen Bosch in Muzerije

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-05-2016 | Gewijzigd op: 01-06-2016
Vanaf woensdag 1 juni 2016 is dagelijks- zeven maal- de nieuwe film ‘Jheronimus Bosch, 500 jaar zijn tijd voortuit’ te zien. De première was dinsdag 31 mei voor de pers in aanwezigheid van de producent Bob Kukler* en enkele medewerkers.

Schrijver en filmproducent Bob Kukler.

foto © paul kriele, 31 mei 2016.

In de film, die minder het werk van Bosch maar meer de mens en visies op zijn werk/leven toont, komen archivaris dr. Jan Sanders [over de brand van 1463] en prof. Lucas van Dijk** in beeld. Van Dijck gaat dieper in op het persoonlijk leven van Jeroen Bosch.
De voice over is van Frank van Geloven, onder meer bekend van de site over Jeroen Bosch en zijn boek ‘Jeroen Bosch voor beginners’. Van Geloven loopt door de stad en vertelt over de locaties waar Bosch heeft gewoond en de belangrijke momenten uit zijn leven en over de familiesamenstelling. Van Geloven vertelt zijn verhaal ook mede vanuit het JeroenBoschhuis op Markt 61. Dankzij het feit dat Jeroen boven zijn stand getrouwd was kon hij zijn werk doen en een 'eigen' pand op Markt 61 aankopen. Maar dat onroerend goed  viel onder Aleid van de Meervenne die na Bosch' dood daarvan de eigenaresse bleef.

Prof. Lucas van Dijck** geeft een beeld van Bosch aan de hand van diens schilderijen, en Matthias Rozemond, die het boek ’Duivelskunstenaar’ schreef, heeft met zijn beschouwingen over de geestelijke toestand en het kunstenaarschap van Bosch, een relatief groot aandeel in de film. Bosch zou, kort voor zijn huwelijk in 1481 overigens in Venetië, Gent en Luik zijn geweest, aldus Rozemond.
Grote delen van de film, die nogal nadrukkelijk ondersteund/verstoord wordt door pianomuziek en andere bijgeluiden [vogels en verkeer], is vooral sterk door nieuwe visies, hoewel….
‘Jeroen Bosch is een originele schepper geen imitator, waarin hij zijn tijd ver vooruit was,’ zegt de producent Kukler, maar ‘..het mysterie van Jeroen Bosch is nog niet ontrafeld. Voor zijn inspiratie heeft hij zich afgestemd op andere bewustzijnsvelden, waarbij hij door de druk van de kerk het schilderen als uitlaatklep gebruikte.’

Dankzij een vrijgevige Bosschenaar kunnen 250 B.B.B.-ers ( Bewoners Brabantse Bejaardentehuizen) gratis de filmvoorstelling 'Jheonimus Bosch, 500 jaar zijn tijd vooruit' in de Muzerije nog tot 30 september 2016 gaan bekijken.

*Zie voor Bob Kukler ook  lumosa of op youtube: kukler en voor de film zie www.jheronimusboschfilm.nl
**Voor Lucas van Dijck: http://expert.jeroenboschplaza.com/lucasvandijck/artikelen/


Terug naar boven