In Jeroen Boschcentrum: Unieke muntslag met Jeroen Boschafbeelding

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-09-2016 | Gewijzigd op: 19-09-2016
Vanmorgen, vrijdag 16 september 2016 werd tegen één uur in het Jheronimus Bosch Art Center voor de eerste keer sedert 400 jaar in Den Bosch! een Bossche munt - het vijfje-  geslagen. Deze zgn. 'Eerste slag' gebeurde onder toezicht van de Koninklijke Nederlandse Munt [commercieel directeur René van Dijk] op een ouderwetse slingerpers door burgemeester Ton Rombouts en zanger Boudewijn de Groot, van wie Rombouts een speciale fan is.

*Link naar de video die gemaakt is door het ANP:  JB- munt

Burgemeester Ton Rombouts en
zanger Boudewijn de Groot vielen de
eer te beurt om in het Jeroen Boschcentrum op een ouderwetse slingerpers de Jeroen Boschmunt van € 5 te mogen slaan
.

foto © paul kriele, 16 september 2016
Op de ene zijde staan taferelen ontleend
aan Jeroen Boschwerken en aan de
andere kant staat koning Willem Alexander afgebeeld
.

De gebeurtenis paste uiteraard in het Jeroen Boschjaar. U begrijp het betreft een speciale munt van € 5 met enkele taferelen van werken van Jeroen Bosch erop. Dat legde nog eens de ontwerpster Danielle van Vree uit. Hoewel gespecialiseerd in performances en video’s en nog niet in ontwerpen was zij toch door de Rijksmunt in Utrecht gevraagd en had er op ‘ja’ gezegd, zoals zij in een korte toelichting meldde. Van Vree, die ook een munt met Koning Willem Alexander had ontworpen, gebruikte voor deze muntdetails uit de Tuin der Lusten, de Hooiwagen en de Goochelaar als voorbeeld nam. ‘Ik herken in ieder geval in de munt datgene wat ik gemaakt heb,’ zei Van Vree. Bosch houdt de mens een spiegel voor en stelt hem/haar zelf verantwoordelijk om te kiezen tussen het goede of het kwade.
Boudewijn de groot was speciale gast vanwege zijn op Jeroen Bosch toegespitste lied ‘Het land van Maas en Waal’, dat Rombouts erg aanspreekt.

Ontwerpster van de Jeroen
Boschmunt Daniëlle van Vree
.

foto © paul kriele, 16 september 2016.

René van Dijk van de Koninklijke Nederlandse munt noemde dit een bijzondere dag onder meer door de plek die van de normale locatie afwijkt en door de antieke muntslag. Die werd door Boudewijn de Groot en Rombouts bediend. Ook was de Jeroen Bosch kenner bij uitstek en professor in de middel eeuwse geschiedenis prof. Jos Koldeweij voor een lezing over Jeroen Bosch aanwezig, aldus Van Dijk.



-Rechts boven: Een proost met Ton Rombouts, René van Dijkvan de Koninklijke Munt, ontwerpster
Daniëlle van Vree en zanger Boudewijn de Groot.
-Boven: Een onderonsje tussen de burgemeester en de zanger.
-Rechts: De kerkzaal van het Jeroen Boschcentrum.

foto's © paul kriele, 16 september 2016.

Burgemeester Rombouts noemde het besef dat Jeroen Bosch zeker niet gehad zal hebben van de poen van toen.
Dat zijn werken intussen van onschatbare waarde zijn geworden. We weten alleen van Bosch dat hij met een welgestelde vrouw, Aleid van de Meervenne was getrouwd en behoorde tot de betere sociale klasse uit die tijd. Bosch had toen al wel vermogende opdrachtgevers.
Dankzij wetenschappers, de muziek, theater en boeken en exposities weten we meer van hem, maar Bosch heeft ons nooit brieven of andere documenten nagelaten.
Maar Jeroen zal dit gedoe allemaal wel overdreven hebben gevonden, stelde Rombouts die daarmee ook verwees wat er zo al op de markt met een Jeroen etiketje was verschenen. ‘’ En dan vandaag ook nog eens een munt ter ere van hem. Daar kan ik geen bezwaar tegen hebben,' aldus wijselijk de burgemeester.

Hierna ging het gezelschap naar de zijbeuk van het JBcentrum, waar de oude pers stond opgesteld.

Het vijfje, zoals de nieuwe Jeroen Boschmunt wordt genoemd, is een geldig betaalmiddel en verkrijgbaar bij PostNL of via internet.


Terug naar boven