Noordbrabants Museum: Jan Fabres wandtapijt 'De Olifant' onthuld

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-10-2016 | Gewijzigd op: 27-10-2016
Woensdagmorgen 27oktober 2016 werd in het Het Noordbrabants Museum voor de pers  het nieuwe wandtapijt 'De Olifant' gepresenteerd. 'De Olifant' is een ontwerp van de Belgische kunstenaar Jan Fabre dat hij maakte aan de hand van een kopie van het oorspronkelijke, maar verloren gegane schilderij van Jeroen Bosch. 'De Olifant' was er een uit een serie van vijf waarvan er nog vier bestaan. Die  bevinden zich  in museum El Escorial in Madrid.
De naam/beeld Olifant is afgledi van de Strijdolifanf, een fenomeen in oude legers. Dat beeld werd door schilders uit de 15e en 16e eeuw overgenomen. Zij plaatsten op de olifant huizen en torens als symbool van macht. Jan  Fabre maakte er een oosterse toren van. Het meters in omvang gemaakte kunststuk is geweven in Tilburgs Textiellab van het TextielMuseum aldaar.   

-Links: Het wandtapijt 'Het Strijdtoneel' van Jan Fabre dat woensdagmorgen 26 oktober in het museum werd opgehangen. Het is gemaakt in het Tilburgse TectielLab van het Textiel Museum aldaar. Het meet 3,00 x 3,77 m .

-Boven: Het nagemaakte origineel, weliswaar nagemaakt van een kopie van het authentieke schilderij dat overigens is verdwenen. Door Alard Duhamel en Hieronymus Cock werden in de 16e eeuw kopieën gemaakt, zoals hierboven.

-Links: Conservator Hans November 
licht de achtergronden toe bij dit
kunstwerk dat ihkv het Jeroen Boschjaar is geweven
.
Links op de foto Toon van der Heijden
hoofd Technische Dienst.


foto's © paul kriele, 26 oktober 2016.


Het wandtapijt 'De Olifant', naar ontwerp van Jan Fabre, is in opdracht van Het Noordbrabants Museum geweven in het Tilburgse TextielLab van het Textiel Museum aldaar. De Vrienden van het museum hebben dit bekostigd. Op deze hedendaagse interpretatie van het oorspronkelijke werk staan behalve -centraal- de olifant, wimpels met de symbolen van de toenmalige gilden. Die wimpels staan voor een soort sociaal-politieke kritiek van de gilden, die in opstand kwamen tegen de macht [de gevestigde orde]. 

Het tapijt, dat 3,00 x 3,77 m in omvang is, zitten ook gouden en zilveren weefdraden. Conservator Hans November vertelde er niet bij wat de prijs is van dit unieke kunstwerk, dat overigens wordt opgenomen in de vaste collectie van het museum.

De eerste tapijten  zijn tussen 1530 en 1540  in Brussel vervaardigd naar schilderijen van Jeroen Bosch.
Fabre zegt over het door hem modern geïnterpreteerd kunstwerk dat dit werk een symbool is van de macht  en nog meer van de liefdesburcht.
De gekrulde tekst onderaan meldt:  Meester snijdt die kei eraf. Mijn naam is Jan Fabre das. Een zinssnede die afgeleid is van het schilderij 'De Keisnijding'van Jeroen Bosch.

Terug naar boven