Eric Alinks laatste Jeroen Bosch-column

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-12-2016 | Gewijzigd op: 31-12-2016
In de slotbijeenkomst in het Bestuurscentrum 11-12-2016] sprak Alink zijn laatste column voor 2016 uit Die was toen afgestemd op de hoge heren en dames- die er in het voorbije Jeroen Boschjaar toe deden. Het stond al op bastionoranje.nl [12-12-2016]. 

Die column die vandaag ook uitgebreid in het BD staat,  zat vol met gevatheden en linkjes naar de historie. Met kolderieken -taalkundige -vondsten koppelde onze stadschroniqueur de actualiteit terug naar de tijd van Jeroen Bosch.
De rode draden die er in zijn column lopen zijn de [door Jeroen Bosch opgezette ] verdwijningen dit jaar en de twijfel of democratie en rechtstaat nog wel doorzien worden.
















Stadschroniqueur Eric Alink.
op het moment van zijn voordracht 
in de slotbijeenkomst in het bestuurscentrum.


foto's © paul kriele, 24 januari 2015 en 11 december 2016.
 
 

-Alink begon zijn voordracht - op een moment waarop alle hotemetoten het Jeroen Boschjaar feestelijk afsloten- met de verwijzing naar een persbericht. Daarin had een ambtenaar van het Stadsarchief aan het Zwanenbroedershuis gemeld, dat Jeroen Bosch niet op 9 augustus1516, maar op 9 augustus 1515 was begraven. Alink: 'We zijn dus een jaar te laat.
En ter aanvulling en verduidelijking van die 'vergissing' aan de archivarissen:  'Een bolletje zwanenvet kan veel leed veroorzaken.' 
Wat asbest zo al veroorzaken kan..
-Ook een constatering van Alink, gedestilleerd uit het onderzoek van het Bosch Resaerch and Conservation Project,  dat Bosch bij het mengen van verfsoorten ook diverse mineralen, waartoe ook chroom en asbest behoren, heeft gebruikt.
Alink: 'We  mogen de hemel danken dat Jeroen Bosch bij die menging geen asbest ....heeft gebruikt Anders hadden we -  naast een gesloten Theater - ook met een gesloten Noordbrabants Museum gezeten.. .'  Wederom alom hilariteit in de zaal.  

Spaans complot rond Pearle pand
-Jeroen Bosch heeft mirakuleuze verdwijningen veroorzaakt. Zo kwam er op een dag een Amerikaan naar Den Bosch en vroeg bij aankomst op de Markt aan een stadsgids:  'High sir, I'm looking for the Pearle..'  waarop de gids wees naar de Sint Jan, de Harbor, our Inside Dieze en de Dommel, de pareltjes van de stad..

Maar Alinks vraag aan de zaal luidde daarop: 'Waar was jij toen de Pearle viel..?'.
Ik weet het nog goed. Het was zaterdag 27 februari om 22.00 uur, 52 minuten en 23 seconden. Dat leek op een Madrileens complot. Ik heb zelfs een Spaans sprekende bouwvakker gehoord.. ,  of was het Kees Kroket die daar achter zat? Een opzetje om de FEBO te nekken. Vreemd is het wel.
Anderen noemen de instorting  een meesterzet van de afdeling communicatie van de gemeente bedoeld om de internationale media-aandacht te vertienvoudigen.

Den Bosch telt 267.270 inwoners. Volgens een voor de hand liggende kansberekening is het waarschijnlijker dat een Bosschenaar zonder aanleg voor luidkeelsheid overlijdt dan dat een pand in de stad instort.. Ik zie er de hand van Bosch zelf in.
Een verwoesting op 27 februari. Dat is niet zo maar een dag.. Marinus van der Lubbe, die zijn jeugdjaren in Den Bosch doorbracht, stak op 27 februari 1933 in Berlijn de Rijksdag in brand. Vier weken nadat Hitler aan de macht was gekomen.. 

Het lijkt er op dat Jeroen Bosch ons heeft willen waarschuwen: Zien wij de democratie en de rechtstaat nog wel scherp...?  en hebben wij oog voor het toenemend instortingsgevaar?

Herinnering aan René Pingen
Tussendoor gaf Alink een eerbetoon aan de directeur van het Stedelijk Museum René Pingen,  die op zaterdag 12 maart 2016 op 56-jarige leeftijd plotsklaps overleed. Op de dag van diens dood bewonderden niets vermoedend duizenden mensen de expositie 'Reinventing Hapiness' [o.a. met 'Bosch Geluk'] .
René verdient voor zijn bijdrage aan de kunst en cultuur postuum alle lof. In zijn naam zit al 'erepenning' verborgen.
Na afloop van de serene bijeenkomst rond diens overlijden op zondag 20 maart 2016  klonk 'Astronaut' [Goede reis ... en hou je haaks] van Spinvis.
 
Vele vrijwilligers hebben de scepsis rond de opzet van het JB- jaar doen overwinnen
Talloze organisaties en honderden vrijwilligers hebben de scepsis overwonnen die er aanvankelijk rond de opzet van dit Jeroen Boschjaar bestond. Jeroen Bosch heeft die twijfelzucht doen verdwijnen. 
Zonder die inzet was het Boschjaar nooit zo sterk uit de verf gekomen. De Bauwe Engel was hierin een opvallende groep. Die geuzennaam dankten zij aan de kleur van hun windjacks, maar ook aan het eindeloze geduld, waarmee zij tienduizenden bezoekers wegwijs maakten. Zij deden dat met hartstocht en in de stijl van Marlène Dietriech in de nachtclubfilm 'Der Blaue Engel' van 1930. 'Ich bin von Kupf bis Fuss auf Jheronimus Bosch eingestelt, und sonst...gar nichts.'
Nachtclub 'De Blaue Engel' is gesloten. Het is volbracht.'


Terug naar boven