JB-jaar 2016: idee voor Narrenschip in Binnenhaven

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-09-2009 | Gewijzigd op: 29-09-2009
De boot het Narrenschip, genoemd naar een werk van Jeroen Bosch, ligt op de kop van de Binnehaven. Het schip, uitgerust met een toneelpodium en zitplaatsen, kan dienst doen als blikvanger voor stadsbezoekers, als speelvloer voor theaterstukken en als markante locatie voor nieuwe vaarrouten.
 

De Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch komt met enkele ideeën ter uitwerking voor het Jeroen Boschjaar 2016: een Narrenschip en een transparante aanbouw naast de VVV.

Op de hoek Markt/Markstraat stond eerder het stenen huis De Meelpoort. Voor die plek naast de Moriaan was eerder een idee voor een herbouw door middel van een transparante aanbouw tbv van bijv. de VVV die ruimteproblemen heeft. 'De Kring' bedacht voor die plek een houten skeletbouw dat dienst kan doen als toiletgroep en bijv. als infobalie. De 'open' etage zou kunnen dienen voor een presentatie over Jeroen Bosch [maquettes en kaarten e.d.] en als restaurant. Het gebouw zou na 2016, óf daar kunnen blijven staan, óf elders kunnen worden herplaatst, aldus Peter Ligtvoet [Lid van de Werkgroep Binnendieze] en Jeroen Dingmans. De suggestie is om studenten van Bossche scholen [HAS en KW1-College] bij dit project te betrekken.

Op de kop van de Binnenhaven bedacht 'de Kring' een vergrote replica van het Narrenschip van Jeroen Bosch af te meren. De markante plek confronteert toeristen met Jeroen Bosch en heeft als functie een speelvloer voor theaterstukken. Langszij en op de boot zijn zitplaatsen geconstrueerd. De boot dient uiteraard ook als aanspreekpunt voor vaartochten op 'de kanaal' en de Binnendieze.

Buiten deze projecten heeft 'de Kring' meer in petto, maar voorlopig voornamelijk betrekking hebbend op wandelingen en vaartochten.