Madrids museum El Prado leent Boschwerken uit

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-07-2008 | Gewijzigd op: 13-07-2008
Onder het bericht volgen enige  fragmenten uit de verklaring.

Dankzij een overeenkomst tussen premier Balkenende en de Spaanse premier Zapatero krijgt Den Bosch in 2016 enkele Jeroen Boschwerken te leen.
Jeroen Bosch op de Markt. Beeld van August Falise.

foto © gerard monté 11 mei 2001.Het gaat om een uitwisseling tussen Den Bosch, de stad die een rijk archief en documentatie uit de periode van Bosch bezit en museum El Prado dat rijk is aan een Boschcollectie. In El Prado hangt een zevental werken van Jeroen Bosch, waaronder de Tuin der Lusten, en de Hooiwagen, topstukken die ook in 1967 naar Den Bosch kwamen.


De lobby rond het Jeroen Boschjaar in 2016 van burgemeester Rombouts en prof. dr. Jos Koldeweij -op de achtergrond- heeft dus op presidentieel niveau effect gekregen.


Gezamenlijke Verklaring mbt de bilaterale relaties tussen de regeringen van het Koninkrijk Spanje en het Koninkrijk der Nederlanden.
De premiers Zapatero van Spanje en Balkenende van Nederland hebben overeenstemming bereikt over de 
intensivering van de bilaterale relaties, een voornemen dat op 13 juli 2004 in een 'Memorandum of Understanding' werd  ondertekend.
Het mechanisme van toenadering tot burgers van bijv. Spanje en Nederland, die het verdrag van Lissbon biedt en dat nog door Spanje moet worden ondertekend [september 2008] en al wel de instemming heeft van de Eerste Kamer , daar wordt door Spanje en Nederland bijzonder belang aan gehecht.
Niet alleen aan klimaatverandrering en de strijd tegen terrorisme en de misdaad, ook aan de interculturele dialoog en de culturele samenwerking hechten beide premiers bijzonder belang.
Zo komen er in de Verklaring nog meer aspecten in beeld, zoals defensie, veiligheid en vrede, armoede.

Tot slot stelt de verklaring, dat beide premiers kennis hebben genomen van initiatieven van 's-Hertogenbosch, de Stichting Karel van Antwerpen en het Prado Museum met het oog op de herdenking van de 500ste sterfdag van Jeroen Bosch.
Naast  exposities in Madrid en Den Bosch bestaat het voornemen een wetenschappelijk programma te ontwikkelen voor onderzoek, restauratie en kennisverspreiding van het werk van de schilder.

Voor 2010 zal er nog een evaluatiebijeenkomst plaatsvinden, aldus de door beide premiers ondertekende verklaring van 9 juli 2008.


Terug naar boven