Schuilgaande details Jeroen Boschschilderij ontdekt

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-07-2011 | Gewijzigd op: 10-07-2011
Onderzoekers*  zijn erin geslaagd voorbereidende schilderingen op een werk van Jheronimus Bosch zichtbaar te maken die tot nu toe volledig onbekend waren. Het gaat om'De ark van Noach op de berg Ararat na de Zondvloed' [ca. 1514], dat zich in Museum Boijmans Van Beuningen bevindt. Mbv  infraroodreflectografie komen de onderliggende -voorbereidende tekeningen zichtbaar.

Het internationale onderzoeksproject naar de schilderijen van Bosch heeft tot doel in de komende jaren alle schilderijen van de middeleeuwse schilder opnieuw te onderzoeken en te documenteren. Dit om meer te weten te komen over de stijl en techniek waarin Bosch werkte en om de bewaartoestand van de circa dertig overgeleverde werken beter in kaart te brengen. 

In het geval van 'De ark van Noach' blijkt onder de ark een veel groter schip te zitten dat later door de kunstenaar is overschilderd. Over de mogelijke reden voor deze verandering zullen de onderzoekers zich de komende tijd het hoofd gaan breken. Zeker is wel dat de nu aan het licht gebrachte wijziging de kunstenaar in staat heeft gesteld een grotere variëteit aan dieren uit te beelden.
   
Links: Het originele werk waarvan mbv infraroodtechniek  de onderlagen zichtbaar kwamen. © Bosch Research and Conservation Project (foto: Rik Klein Gotink)

*Het onderzoek is gestart iov de stichting Bosch Research and Conservation Project (BRCP) en wordt uitgevoerd door het Noordbrabants Museum, de Radboud Universiteit, Queen’s University (Canada) en Stichting Restauratie Atelier Limburg. Het is de eerste keer dat  gecoördineerd, internationaal, wetenschappelijk onderzoek van deze omvang wordt uitgevoerd naar de schilderijen van Jeroen Bosch. De kosten van het project, dat nog tot mei 2016 [Jeroen Boschjaar] duurt, bedragen   € 2,6 miljoen, die al door twee instituten [Gieskes-Strijbis Fonds en de stichting Jheronimus Bosch 500] geheel zijn gesponsored.