Britse filmmaker Peter Greenaway maakt speelfim over Jeroen Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-03-2012 | Gewijzigd op: 30-03-2012
De Brits-Nederlandse cineast Peter Greenaway is momenteel bezig een speelfilm te maken over Jeroen Bosch. Dat is hem door de Stichting Jheronimus Bosch 500 opgedragen.
Greenaway schrijft een scenario over de wereld van de middeleeuwse schilder die leefde van ca. 1450  tot 1516. Door dat laatste sterfjaar wordt in 2016 het Jeroen Boschjaar gevierd met o.a. een expositie en een door Greenaway gemaakte speelfilm [première].

Greenaway, die al meer dan vijftien jaar in Nederland woont, is geboren in Wales [Newport, [5 april 1942], maar verhuisde met zijn ouders in 1945 naar Londen. Daar werd hij al jong aangetrokken door het schildersvak. Zijn interesse groeide ook voor de [Europese] film, met name Ingmar Bergman en de Franse 'Nouvelle Vague'. Na The Falls [1980], was in 1989 zijn meest succesvolle en controversiële film 'The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover' in 1989.
In 2007 resp. 2008  voltooide hij de films 'De Nachtwacht' en 'Rembrandts J'accuse'.

Peter Greenaway [*Newport, 5 april 1942], Engelsman, maar al jaren woonachtig in Nederland.

Greenaway, die een groot bewonderaar is van Bosch, zal de film zelf regisseren. Een deel ervan wordt in
's-Hertogenbosch opgenomen. Momenteel is Greenaway hoogleraar 'Cinema en studie' aan de Europe Graduate School in Saas -Fee.

Peter Greenaway (1942) is een Brits-Nederlandse filmregisseur, schrijver, kunstschilder, vormgever en tentoonstellingsmaker. Hij is vooral bekend geworden met zijn speelfilms: zwarte komedies met een minimale plot in een doorgaans surrealistische, weelderige vormgeving. Zijn eerste film 'Death of Sentiment' speelt zich af op 4 Londense begraafplaatsen