Jeroen Boschjaar komt langzaam dichterbij [diverse films in de maak]

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-03-2012 | Gewijzigd op: 30-03-2012
Met een toezegging door de gemeente voor de realisatie van het Jeroen Boschjaar in 2016 van een tweede 'tranche' van  € 4 miljoen aan de 'Stichting Jheronimus Bosch 500', komt dit evenement langzaam dichterbij.
De begroting maakt  € 36 miljoen uit, van welk bedrag  -door het Rijk, de provincie en onder meer door sponsoring - al voor € 10 miljoen is verzekerd.
De commissie Bestuurszaken krijgt dit raadsvoorstel van 13 pagina's, dat mede een inzicht geeft in de voortgang en concrete onderdelen* noemt ,op 8 mei ter behandeling voorgelegd.

Behalve één schilderij* kan wethouder Jeroen Weyers, die op de perskonferentie  de in het buitenland verblijvende burgemeester Ton Rombouts waarnam, nog niet geven. Maar de expositie met  een x-aantal van de 45 originele aan Bosch toe te wijden werken, gaat zeker door.
Bijna alle musea met Jeroen Boschwerken doen so wie so mee aan het onderzoeksproject met de lange naam: Bosch Research and Conservatiorn[BRCP] project. Maar welk museum ook daadwerkelijk een Bosch-werk zal uitlenen is nog niet bekend.
Op 5 april 2012 presenteren museumdirecteur Charles de Mooij en de stichting Jheronimus Bosch 500'daar meer feiten over. 

Onderdelen
-Dit jaar houdt het BRCP op 17 en 18 september 2012 in het Jeroen Boschcentrum een Jeroen Boschcongres 
-Filmproducent Pieter Huystee maakt een documentaire die zich richt op dat bijzonder studieproject BRCP. Een team olv prof dr. Jos Koldeweij en dr. Matthijs Ilsink zoeken met specifieke foto-apparatuur naar de achtergronden en het ontstaan van de schilderijen van Jeroen Bosch, die - verspreid over de hele wereld- in musea hangen.
- De AVRO gaat met de JB-stichting een partnership aan
-Omroep Brabant verslaat elk jaar de Bosch Parade in juni over de Dommel
-Peter Greenaway maakt speelfilm over Jeroen Bosch**
-De amateur toneelverenigingen  'De Meierij en 'Het Vervolg' produceren een musical gebaseerd op Jeroen Bosch

*Uitleen uit New York, zie artikel dd. 10 maart 2012. 1e Uitleen door New Yorksmuseum 
**Film door Peter Greenaway  over Jeroen Bosch. Zie artikel dd. 29 maart 2012. Britse filmmaker Greenaway maakt speelfilm.