Vanaf St.Janstoren: met ballonnen zicht op stad van Jeroen Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-04-2012 | Gewijzigd op: 01-04-2012
Zaterdagmiddag 31 maart 2012 ging - met enige vertraging ivm de toepassing van de zuurstoflucht voor de ballonnen - na drie kwartier [14.45 uur] twee trossen ballonnen, uitgerust met een camera, vanaf de Sint Janstoren het luchtruim in.

'De camera's dienen de stad  van Jheronimus Bosch vast te leggen
, zo staat er in het persbericht van Bosch Art Film*, die dat project 'Bosch van Boven' uitvoert.


'De wind, obstakels en een eerlijke vinder bepalen de  uitkomst van deze stunt, die -ook weer- in het teken staat van Jeroen Bosch, die 500 [- 4 ] jaar geleden ovrleed.
Op de grond werden de voorbereidingen getroffen:  drie jongens van het Jeroen Bosch College mochten met een gevulde ballon de ruim 400 traptreden van de Sint Janstoren  beklimmen.
Maar helaas.... de opgeblazen ballonnen pasten niet door een van de toegangspoortjes in de toren.  Dus moest de zuurstoftank mee naar boven.
* Bosch van Boven: zie onderaan dit bericht

Het- tevergeefse opblazen - van de ballonnen.
foto's © paul kriele, 31 maart 2012.
vlnr. Jona Meesters, Sebastiaan Henskens en Thijs Moors staan klaar om naar boven te gaan.

Kunstenaar/'landschapsvastlegger' Gerco de Ruijter uit Rotterdam.
foto's © paul kriele, 31 maart  2012.
Gerco de Rijter met zijn ingepakte vlieger en rechts Maurits Tax met een van de - te groot opgeblazen- ballonnen.

Op een van bordessen, achter stevige balustrades posten zich de derde jaars van het Jeroen Bosch College, Thijs Moors en Sebastiaan Henskens en de eerste jaars Jona Meesters.
Ook de Rotterdamse kunstenaar Gerco de Ruijter was met zijn vlieger mee naar boven gegaan. Ook die vlieger was uitgerust met een camera om daarmee  de ballonvaart vast te kunnen leggen. De Ruijters  specialiteit als kunstenaar  is het  '..om landschappen met hun geometrische vormen en herkenbare werkelijkheid vast te leggen'. 
Ook Gerco's vlieger wilde niet echt vlot de lucht in, maar onder de carillonklanken, voortgebracht door stadsbeiaardier Joost van Balkom, danste dat rode ding dan eindelijk rond de spits van de Sint Jan en even daarna lieten Thijs, Sebastiaan en Joan hun ballonnen los.


Het moment waarop eindelijk de ballonnen met de camera hun werk kunnen gaan doen.
Links boven : verscholen achter de balustrades staan de drie, Thijs, Joan en Sebastiaan, klaar met hun ballon.
De camera, vastgebonden op de lijn naar de vlieger,  legt deze unieke gebeurtenis vast.
De uitkomst.. ?  Dat horen we later hopelijk nog wel
.

foto's © paul kriele, 31 maart 2012.

Het lang verbeide moment duurde maar even, want de wind was zo sterk dat de twee rode trossen al gauw uit het zichtsveld waren verdwenen en intussen de grenzen van de stad van Jeroen Bosch hadden overschreden.

*Bosch van Boven
Dit experiment 'Bosch van Boven maakt onderdeel uit van hef Bosch Art Filmfestival dat  onder het thema- fotografie en architectuur - van 12 t/m 15 april 2012 te zien is in de Verkadefabriek.

Terug naar boven