Gelikte in RTL-sfeer, presentatie Jeroen Boschjaar

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-10-2008 | Gewijzigd op: 25-05-2011
Vanavond maandag 20 oktober 2008 werd in de Pleinzaal het adviesrapport van de informateurs Martijn Sanders en Ad 's-Gravesande aan het publiek gepresenteerd. In een met ontluikende bloembollen wit aangeklede Pleinzaal presenteerde  Marga van Praag [*1946], na te zijn aangekondigd door oud-TROS coryfee Victor de Koning, een soort RTL-journaal. Daarin waren premier Balkenende, minister voor Cultuur Ronald Plasterk en filmster Jeroen Krabbé te gast.  Jan-Peter  Balkenende verwees nog eens naar het akkoord dat 2 maanden geleden met  Spanje was getekend. Daarin zegde het Pradomuseum een samenwerking [uitwisseling] toe.
Plasterk vindt het fantasisch dat Den Bosch deze ambitie toont en de durf heeft een Jeroen Boschjaar te organiseren.
Voor Krabbé, die een beetje de plank mis sloeg, is Bosch een van zijn 5 grote helden. Ik ga vast een hotel boeken om elke dag naar die expositie te kunnen.  2016,' aldus Krabbé: ' Dat gaat naar Den Bosch toe..'.

-Boven: In een wit aangeklede Pleinzaal vond de presentatie van het rapport  over de JB-manifestatie 2016 plaats.
-Rechtsboven In de zaal waren ook aanwezig dr. Wim van den Goorbergh, voorzitter van de Raad van Toezicht Noordbrabants Museum [l], Paul Nouwen, voorzitter Culturele hoofdstad Rotterdam [r] en midden daarachter, met bril, Jos Vrancken, directeur Nederlands Bureau voor Toerisme [NBTC], Dit Bureau wil Den Bosch internationaal op de kaart gaan zetten als een stad van evenementen.
Rechts, staand achter Nouwen, Geert Overdam, directeur Festival de Boulevard.

-Rechter foto: de tafel met dé Jeroen Boschkenner Jos Koldeweij, wethouder Rodney Weterings, wethouder Bert Pauli, voorzitter stichting Jeroen Boschcentrum Jo Timmermans en directeur Noordbrabants Museum Charles de Mooij.

foto's © paul kriele, 20 oktober 200

In het 'RTL-journaal' kwam ook nog Annemarie Moons, gedeputeerde voor cultuur  aan bod:'We zetten ons met dit festival op de kaart'.  In een latere sessie van de video spraken nog Jos Vrancken, directeur Nederlands Bureau voor Toerisme en Frits Duparc, directeur Mauritshuis die zijn medewerking aan het Jeroen Boschjaar gaat geven. Op het eind kwam de ambassadeur van Spanje Juan Prat y Coll in beeld met  felicitaties en een gemeende ondersteuning. Prat y Coll verwees ook nog eens naar het rverdrag dat tussen beide musea was gesloten !
De enige persoonlijkheid die ontbrak, aldus Theo Verbruggen, die buiten en binnen de reportages en interviews verzorgde, was burgemeester Ton Rombouts. Door het overlijden van zijn vader was Rombouts plots verhinderd.

Tussen de bedrijven door traden acht studenten van de Koningstheaterakademie op, ook in wit gekleed en vlekkeloos zingend en acterend o.a met het lied 'Alles hoogzwanger...   tot 2016, dan zijn we uitgeteld.'

De twee informaten vertelden, zoals ze vanmiddag aan de pers deden, over de inhoud van de manifestatie, wat het kost, 36 miljoen, maar het genereert 122 miljoen. Ook noemden zij het streven om  ook de 'gewone' Bosschenaar bij de manifestatie te betrekken. Dat lukt bijv. door de verenigingen en scholen te benaderen en met het houden van een Jeroen Bosch Parade. Dat is een soort Rotterdams zomercarnaval of zoals zich in Den Bosch vorig jaar afspeelde:  een Koninginnedagviering op de Parade. Daar zou Geert Overdam die het een voorrecht vindt mee te mogen doen, het liefst een authentieke kermis willen opstellen, waarvan de attracties podia vormen voor beginnende kunstenaars.

Professor Jos Koldeweij, dé Jeroen Boschkenner bij uitstek, lichtte toe wat het Europees research en restauratieproject inhoudt . Hiermee kan de stad internationale kontakten leggen en zich profileren wat op zijn beurt tot uitwisselingen op gebied van archief /documentatie en kunst [Boschwerken] kan leiden. 'Dat onderzoek laat zien wat de betekenis is van de schilderijen van Bosch en hoe ze gemaakt zijn'.
Acht studenten van de Koningstheaterakademie haakten met enkele sketches in op het thema Jeroen Bosch.   De zangeresse Willick, Kiki Schippers en Louisé Korthals.
foto's © paul kriele, 20 oktober 2008.

opzet ruimer en langer
Ad 's-Gravesande, die directeur was van het Holland Festival, zocht naar een verbreding van de eerste opzet. Dat was  een tentoonstelling over Jeroen Bosch: 'Er moest voor mij iets van de vitaliteit van de stad in zitten.'
Mede informant Martijn Sanders werd eerst door burgemeester Rombouts uitgenodigd om op de fiets de stad te verkennen. 'Ik was toen zo verbaasd over dat bruisende Den Bosch, dat ik niet meer kon weigeren,' aldus Sanders. 'In onze opzet laten we het klassieke [kunst] met het moderne kruisen.' Den Bosch staat bekend om zijn creativiteit en organiserend vermogen,'  zegt Sanders, die wijst op de spin-off van dit festival, dat bijdraagt aan de 'branding' [marketing ] van de stad.'
Ook al is er geen werk van Bosch aanwezig, aldus Victor de Koning, 'maar  zijn geest heerst er wel',  antwoordde informateur Sanders.

   
Links de twee informateurs Ad 's-Gravensande en Martijn Sanders die afwisselend door Victor de Koning werden geïnterviewd. Naast hen Charles de Mooij [Noordbrabants  Museum], Jo Timmermans [Jeroen Boschcentrum] en Geert Overdam, directeur  festival de Boulevard. De wethouders Bert Pauli en Rodney Weterings ontvangen het rapport uit handen van de informateurs.

foto's © paul kriele, 20 oktober 2008.

VVV De Kleine Winst en Markt 61 in beeld als herinneringsmonumenten  aan Jeroen Bosch


Rechter foto:
De gevelrij aan de Noordzijde van de Markt met links de Moriaan, waar een digitaal kunstwerk op de muur kan worden geprojecteerd. 
In de Moriaan zou een Jeroen Boschexperience kunnen worden vertoond

Invito, het derde witte pand van links met balkons, is Markt 61, dat  voor de gemeente niet meer interessant is, omdat het te vaak is verbouwd en er nauwelijks nog herinneringen zijn bewaard aan de grote schilder, die er zijn werkatelier had.
Om nog in de authentieke kelders te investeren zou kapitaalvernietiging zijn, aldus het advies van de informateurs.


foto © paul kriele, 28 maart 2006

Linker foto: Markt 29 heet De Kleine Winst en is het geboortehuis van Jheronimus Bosch. Mogelijk dat er zich nog tastbare herinneringen in bevinden. Uit onderzoek door de afd.Bouwhistorie zou dat kunnen blijken. Daarmee wordt dit pand -na aankoop door de gemeente -interessant en bruikbaar als museum.
In de winkelpui zit een steen met de vermelding van het geboortehuis van Jeroen Bosch.
foto's ©  paul kriele, 21`oktober 2008.


Terug naar boven