Rombouts & De Mooij naar VenetiŽ voor Jeroen Boschschilderijen

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-05-2013 | Gewijzigd op: 23-10-2013
Bericht van 28 mei 2013 Den Bosch en Bosch in NOS journaal
Vandaag dinsdag 28 mei 2013 was Den Bosch in  het NOS-journaal. Daarin kwam  de restauratie van de twee drieluiken in beeld  Nederland  zo werd gezegd schenkt Italie  € 300.000 om deze restauratie mogelijk te maken. Op zijn beurt leent Venetië deze drie werken zie¨hieronder in 2016 aan het Noordbrabants Museum uit.
Ventië is niet het enige  land waar ´ Bosch´ hangt, ook in Brugge, Wenen en op enkele paatsen  in Spanje en aan de Oostkust van Amerika zijn werken van Jeroen Bosch, of uit diens atelier, terecht gekomen.
Er wordt steeds meer aan de werkelijke authenticiteit van de 25 schilderijen van Jeroen Bosch getwijfeld. Dat komt ook door dit scherpe onderzoek. Dat legt zoveel bloot dat er vragen rijzen over de ondertekening.  Er zijn van de 25 werken zeker exemplaren die uit het atelier komen van Bosch, maar even zo goed door een familielid of een leerling werden geschilderd.

Bericht van 22 mei 2013 Ondertekening voor bruikleen door de minister, Ton Rombouts en Charles de Mooij
Charles de Mooij, directeur Het Noordbrabants Museum] tekent op 28 mei een overeenkomst over met onder andere Giovanna Damiani die musea in Venetië vertegenwoordigt. Uit de agenda van het College blijkt dat ook burgemeester Rombouts op 27 mei naar Venetië afreist om daar op de 28ste mei met Charles de Mooij de bruikleen overeenkomsten te gaan ondertekenen.
Het schilderstuk  
uit de galleria dell Accademica in Venetië, voorstellend De Gekruisigde martelares, ook wel de H.Julia genaamd, een heilige die eeuwen geleden in West-Brabant vaak  werd aanbeden.  

Het gaat om het 'Heremieten-drieluik' [met de drie kluizenaars], het 'Drieluik van de gekruisigde martelares' [mogelijk de heilige Wilgefortis].  Beide bevinden zich in de Galleria dell'Accademica. Dan zijn er nog  de vier houten panelen 'Visioenen uit het hiernamaals' in het Palazzo Grimani, een steen rijke Venetiaanse familie.
Na de restauratie zullen de werken worden uitgeleend aan het museum in Den Bosch, waar in 2016 de overzichtstentoonstelling 'Bosch Visions' wordt gehouden.
Een internationaal team uit Nederland, Canada en de VS heeft de drie werken bestudeerd en acht restauratie nodig. Dat zal de komende jaren worden uitgevoerd door een groep internationale restaurateurs.

De Getty Foundation (Los Angeles), Queen's University in Kingston (Canada) en de Stichting Restauratie Atelier (Limburg en Maastricht) staan borg voor de kosten.

Opmerking:
Venetië was in 2011 de laatste plaats in de route van het Bosch Research and Conservation Project [BRCP] met de hoogleraar prof. Ron Spronk, hoogleraar kunstgeschiedenis prof. dr. Jos Koldeweij en de wetenschappelijk fotograaf  Rik Klein Gotink, kunsthistoricus en tevens de coördinator van het BRCP Matthijs Ilsink en de restaurator Luuk Hoogstede.

Terug naar boven