Boekpresentatie Jeroen Bosch-tentoonstelling in 1967

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-10-2013 | Gewijzigd op: 30-10-2013
Op 5 november 2013 presenteert de Stichting ABC en Jheronimus Bosch 500 het boek 'Bosch was hier'. Het door Brabants Dagbladredacteur [kunst] Gerrit van den Hoven samengesteld boek gaat over de totstandkoming van de grote Jheronimus Bosch-expositie, die in 1967 in 's-Hertogenbosch is gehouden.

Het rijk geïllustreerd album 'Bosch was hier' is het verhaal van de moeizame strijd die de jurist, kunstenaar, kunstcriticus, docent en organisator Ton Frenken (*1930  † 2004) voerde om een groot aantal werken van Jheronimus Bosch naar 's-Hertogenbosch te krijgen. Daarbij heeft Van den Hoven
betrokkenen, voor zover zij nog in leven waren, gesproken.


-Hierboven: De hoofdspersoon, Ton Frenken die in 1967 de JB-tentoonstelling organiseerde. Daaraan gingen veel werkzaamheden en vergaderingen vooraf. Onder andere met het  organisatiecomité waarvan mr.Jacques de Roy van Zuijdewijn [*1909  † 2009] voorzitter was en onder meer Jan Oyen en Joep Naninck, resp. directie en hoofdredactie van het Brabants Dagblad, lid waren.
Dankzij de tactische Roy van Zuijdewijn zijn alle perikelen en personele intriges die telkens -en meestal rond Oyen- opdoken, recht getrokken.
De secretaris was Jan Dosker, de latere burgemeester van Dongen resp. Heeswijk.

-Rechts boven: Koningin Juliana, die op 17 november 1967 samen met prinses Margriet de tentoonstelling bezocht.

-Rechts: Twee leden van het voorbereidend organisatiecomité links hoofdredacteur Joep Naninck en middenin directeur Brabants Dagblad Jan Oyen met diens echtgenote.
Voorzitter was de tactische en wijze PNEM-directeur  Roy van Zuijdewijn.

foto's © frans kuit, die nagenoeg alle foto's voor het Brabants Dagblad op en rondom de expositie maakte.
 

De boekpresentatie wordt gehouden in het Groot Tuighuis van de BAM, waar in 1967 de Bosch-tentoonstelling werd gehouden. De eerste exemplaren van het boek worden overhandigd aan de familie Frenken.
Aanmelden voor deelname aan presentatie voor 4 november 2013 via  officemanager@bosch500.nl, mvv aantal personen.
Jeroen Boschexpositie op 8 oktober 1967 geopend.
Koningin Juliana  bezocht op 17 november 1967  samen met dochter prinses Margriet de later alsnog verlengde expositie. Een maand daaraan voorafgaand had kroonprinses Beatrix met echtgenoot prins Claus de tentoonstelling waar bijna  300.000 bezoekers op af kwamen geopend.


Terug naar boven