Zoeken
AVANS-studenten CM&D maken Jeroen Boschapps voor JB500
Printerversie |
In het Tuighuis in de Bethaniëstraat toonden donderdagmiddag 9 januari 2014 120 studenten AVANS, in circa twintig groepen, verdeeld hun studieproject 'Jeroen Boschapp' aan pers en docenten. De presentatie voor hun docenten en in opdracht van Jheronimus Bosch500, maakt onderdeel uit van hun studie Communicatie Multimedia Design [CMD]. De beoordeling is onderdeel van het eindcijfer voor het tweede studiejaar CM&D.
Het project, waarover ze 8 weken hebben gedaan, was al in november 2013 in de BAM met een rondleiding en een toelichting op Jeroen Bosch begonnen.
'Doel is,' zo schrijft JB500 in een persbericht, 'om via creatieve toepassingen van technologie het leven en werk van Jheronimus Bosch tot een ware belevenis te maken'.
-Op de foto's links boven een van de teams van CMD van AVANS met een docent en Lian Duif [m.] van de Stichting Jeroen Bosch500 die opdrachtgever was. -Links: Woordvoerder van AVANS Nicky Jansen [l.] in gesprek met de student Timothy [zie tweede studieproject]. -Boven: Overzicht van het Groot Tuighuis, waar de presentaties van 120 studenten CMD van AVANS op donderdag 9 januari 2014 plaatsvonden. foto's © paul kriele, 9 januari 2014. |
Bastion Oranje zag drie interactieve projecten die laten hoe deze jongeren zich hebben ingeleefd in het werk en het leven van de beroemde Bossche kustenaar.
Uitgangspunt voor de mede-opdrachtgever, de stichting Jheronimus Bosch 500, is ook om een voor het publiek een bruikbare app te ontwikkelen, waarmee zij het verhaal rond Jeroen Bosch tot een ware belevenis kunnen maken.
-Timothy, Thijs, Rianne, Emese, Monique en Amada namen als concept de vlucht van Jeroen Bosch zes jaar geleden uit het archief. Bij zijn terugkeer in de stad ziet hij een heel andere, voor hem onherkenbare wereld met voor min of meer vreemde personages. Met een puzzeltocht gaat men via zijn/haar app op zoek naar Bosch. De makers kozen tien, min of meer aan Bosch gelieerde locaties, waarlangs men, op zoek gaat naar de kunstenaar.
-In het tweede studieproject, maakten we kennis met de ‘expressie van de woonwereld van Bosch’. De makers hebben Bosch-fixie afgezet tegen een eigentijds decor. Ook hier passeert men met zijn app, aan de leidraad van een avatar*, herkenbare Boschbeelden [woon-en werkplekken] gecombineerd met, van schilderijen afgeleide, thema’s, zoals de stadsbrand of de foute kerkelijke wereld en andere misstanden.
In die combinatie wordt de woonwereld van Bosch werkelijkheid. De bedoeling is dat in de stad op grote flatscreens men via een app die beelden kan oproepen.
Deze studenten die de werkelijkheid en de droomwereld van Bosch lieten samenkomen zijn: Jesse van Leur, Max van Esch, Maartje van Beuningen, Mariëlle Verberkt , Lex van Rossum en Emiel van de Schepop.
*Een Avatar is een artificieel personage, die de ‘bezoeker’ leidt en informeert. Het kan- in dit geval- een konijntje zijn, maar ook een vis, of een aapje.
-Het derde project is van Bob Rigbers, Yvo von Berg, Ruud Castelijns, Steven van Wieringen, Peter Manders en Sharon van Besouw. Zij vormen het team ‘experienta’, dat ‘De schaduw van Bosch’ volgt.
Bosch komt terug in een wereld die hij niet begrijpt en daarom wegvlucht. Maar met de app kan men zijn schaduw, dat als een kompas werkt, volgen. Als men die zoektocht goed uitvoert en op de juiste plek staat, komen telkens nieuwe locaties in beeld. In die beelden lopen verleden en werkelijkheid door elkaar heen. Het sluitstuk tevens de beloning van die zoektocht is ‘De blik van Bosch’.
Stills uit de presentatie van 'Experienta'. -Boven: de app met het schaduwbeeld [op foto rechts], dat als een kompas ronddraait in deze zoektocht. -Rechts boven: De Markt, eindbeeld uit het project 'Experienta'. -Rechts: De punten hebben als doel om de bezoeker iets bij te dragen over het leven en het werk van Jeroen Bosch. Op elk punt komt terug dat de bezoeker op zoek is naar Bosch. |
Conclusie:
In de uitleg van de studenten wordt in ieder geval één ding duidelijk, namelijk dat geen van hen achter de wereld van Bosch is kunnen komen. De wereld beroemde kunstenaar blijft zelfs voor de meest creatieve communicatie- en design techneuten een mysterie. Dat neemt niet weg dat hun producten aller interessants zijn. Ze dingen dan ook mee om in het Jeroen Boschjaar in 2016 in het programma van JB500 te worden opgenomen.
De 120 studenten [tweede jaars] CM&D worden begeleid door de docenten Bertus Rosier, Tim van Geelen, René Kasbergen, Linda Schouten [coördinator], Mikel Hanekamp en Peter van den Hurk.
Het AVANS-project kwam tot stand mmv Jheronimus Bosch500, de afdeling Bouw, Architectuur en Monumenten en de ICT-Community 's-Hertogenbosch.
Terug naar boven