Zoeken
Vermoorde Joodse families uit Hinthamerpark herdacht
Printerversie |
Met het plaatsen van zeven Struikelstenen, op zondagmorgen 4 mei 2014, worden zeven leden van twee joodse families die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit het Hinthamerpark zijn weggevoerd en vermoord herdacht. Beide families woonden aan de Boterweg 28 en 34. Het gaat om Simon en Lena en zoontje Hansje Zilverberg-de Vries van nummer 28 en Izak Lievendag en Sophia Zeehandelaar en zoontje Max van 2½ jaar en oma Dina Zeehandelaar-Noach.
Boterweg 28 en 34. -Links: Vier struikelstenen ter nagedachtenis aan de familie Lievendag-Zeehandelaar. -Onder: Drie struikelstenen ter nagedachtenis aan de familie Zilverberg-de Vries. -Links onder: Het inmetselen door Leo Martens van de gemeente. foto's © ellen elemans, 4 mei 2014. |
|
In een serene samenkomst met familie en de buurt werden door gemeenteambtenaar Leo Martens de zeven struikelstenen bij de nummers 28 en 34 aan de Boterweg ingemetseld.
Loco-burgemeester Jan Hoskam sprak zijn waardering uit voor het particuliere initiatief waarmee de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog voor generaties herkenbaar en levend blijft.
Buurjongen van nr.28] de twaalfjarige Max Nikkelen 28 droeg een gedicht voor. Datw erd ook door de 78-jarige Ine Mallant-Teulings gedaan Zij heeft haar eerste vier jaren op Boterweg 34 gewoond.
Rond de huizen aan de Boterweg, waar in de oorlog joden hebben gewoond, voltrok zich de ceremonie met toespraken van ondermeer een familielid van de Lievendags [l-boven]Jo de Leeuw, oud buurmeisje Ine Mallant-Teulings [loks], loco-burgemeester Jan Hoskam [boven] en buurjongen Max Nikkelen [onder]. Onderaan links het huis op nummer 34 met de huidige bewoners, fanfare Exmepel en het publiek, de familie, buren en andere genodigden. foto's © ellen elemans, 4 mei 2014. |
|
Familie Zilverberg
Op Boterweg 28 woonde de familie Zilverberg. Vader Simon werd vermoedelijk in augustus 1942 naar een Rijkswerkkamp gebracht, en van daaruit naar Kamp Westerbork. Begin oktober kwamen ook zijn vrouw Lena Zilverberg-de Vries en hun twee jaar oude zoontje Hans naar Westerbork. Kort tevoren – in de avond van 2 oktober 1942 – had de politie moeder en zoon uit de woning gehaald. Volgens de transportlijsten zou Hans op 5 oktober 1942, gescheiden van zijn ouders en samen met andere kinderen, naar Auschwitz zijn vertrokken. Op 9 oktober 1942 werden zijn ouders gedwongen de trein naar het Oosten te nemen. Alle drie werden kort na hun aankomst in Auschwitz vermoord: Hans op 8 oktober 1942, zijn moeder Lena op 12 oktober 1942, en vader Simon op 31 januari 1943.
Familie Lievendag
Op Boterweg 34 woonde de familie Lievendag. Vader Izak werd op 27 juli 1942 gearresteerd en naar de gevangenis van de Sicherheitsdienst (SD) in Haaren gebracht. Op 7 oktober 1942 werd hij naar Kamp Amersfoort afgevoerd om vervolgens als strafgeval op transport te worden gezet naar het strafkamp Mauthausen. Daar werd Izak op 16 november 1942 vermoord.
Zijn vrouw Sophia Lievendag-Zeehandelaar werd op 27 november 1942 gearresteerd, samen met haar zoontje Max die toen tweeënhalf jaar oud was. Een dag later werden zij vanuit het Huis van Bewaring eveneens naar de SD-gevangenis in Haaren gebracht. Vandaaruit ging het op 4 december verder naar Westerbork. Daar - terwijl Max in het ziekenhuis lag – ontvingen zij op 14 december 1942 een overlijdensbericht van Izak. Moeder en zoon verlieten Westerbork op 23 februari 1943. Drie dagen later, op 26 februari 1943, werden zij in Auschwitz vermoord.
In huis woonde ook de oma van Max, Dina Zeehandelaar-Noach. Toen haar dochter en kleinzoon in november werden opgehaald, vertrok zij via het Huis van Bewaring naar een zogenaamd ‘Joods rusthuis’ aan de Vughterstraat. Dina moest op 9 april 1943 met vele andere Joden Den Bosch verlaten en vertrok naar Kamp Vught. Op 9 mei kwam ze aan in Westerbork. Op 18 mei 1943 ging zij op transport naar Sobibor. Daar werd ze op 21 mei 1943 vermoord.
Terug naar boven