Lombardje: Hetty Biermans-Verbakel stopt met Pescade

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-08-2019 | Gewijzigd op: 21-08-2019
Het intieme damesmodezaakje Pescade op Achter het Wilt Varken 4, in het Lombardje, gaat dicht. De 75-jarige  Hetty Biermans -Verbakel heeft er een hele  carrière opzitten. Bovendien is haar lichamelijke conditie, na een ski-ongeluk en een herseninfarct, op zo'n leeftijd ook niet meer optimaal. Bovendien kiest haar dochter, die haar al regelmatig assisteert, voor een andere levensweg dan modeverkoopster. 
 
-Links: De damesmodezaak Pescade
op Achter het Wilt Varken 4, in het Lombardje.

-Onder Hetty Biermans-Verbakel
wordt bij haar werk bijgestaan door vriend Jan Meijer
.
 
foto's © paul kriele, 4 april 2018.

De in Aarle Rixtel geboren Hetty Verbakel [meisjesnaam] heeft de mode en vooral het creatieve aspect van haar moeder afgekeken. In het gezin van Marie Verbakel met  acht meisjes en twee jongens speelde maatwerk een belangrijke rol. Meer nog in de omgeving van Aarle Rixtel waar vandaan in de jaren 30 en 40 boerendochters in het naaiatelier van Verbakel het vak kwamen leren. Hun vaders kende vader Biermans, Maries echtgenoot, die verzekeringsagent was. Die relatie was in het boerenbedrijf een niet te miskennen factor.
Kort en goed Hetty Verbakel heeft het vak waarin ook de specialiteit van hoedjes maken, moeders kwaliteit, afgekeken. In  katholieke gezinnen droegen de vrouwen als ze zondags naar de kerk gingen, nog een hoedje.
In 1961 nam Hetty de zaak van moeder over. De geshiedenis vertelt verder dat zij kort erna huwde met Hans van Roy en naast de winkel in Aarle-Rixtel een zaak in de Piazza in Eindhoven opende. Weer wat jaren later volgde Den Bosch, in het toen nieuwe Lombardje. 

Na bijna 60 jaar in de mode te hebben gewerkt,  gezien vanaf het begin in moederszaak in Aarle-Rixtel, is de uitverkoop bij Pescade begonnen. Dat wordt nog een groot gemis voor deze vlogen mode-vak-vrouw, zoals zij zich graag ziet. 
.