23 jaar Lombardje

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-09-2008 | Gewijzigd op: 07-08-2010

Het voormalige bankgebouw van Mees & Hope later Stadstoezicht, dat de ingang markeert van Klein Lombardje. Het is  nu  de damesmodezaak  Cobra op Lombardje 2.
foto © paul kriele, 6 december 2005.
De wijk  Lombardje  ligt ingeklemd tussen Achter het Wilt Varken, Klein  Lombardje, Verwersstraat en Achter het Stadhuis. Daar bevindt zich het kleinschalige winkelcentrum Lombardje.


In 1985 zette de particuliere projectontwikkelaar Ben van Gemert een vernieuwde wijk op met kleinschalige detailhandel.

Pierre van Grinsven herenmode en Lia Staring van Piccolino zijn de enige zaak die het er al die tijd hebben volgehouden.


Een pand in Klein Lombardje waarop in maart 2004 door André Megens een gevelgedicht werd getekend.

foto © gerard monté, 26 mei 2004.
 

Een oud naambord dat herinnert aan de tijd waarin  er nog een garage in de wijk stond.  De muursteen op de grens Klein- en Groot Lombardje, herinnerend aan de stadsfiguur Janus-Kiep-Borghs

foto' s © gerard monté, 20 mei 2003.

Lia Staring en Pierre van Grinsven zijn de laatste der mohikanen als het  gaat  over de winkeliers van het Lombardje.
Pierre blikt terug op het begin,  toen het Lombardje zich promootte als centrum voor mode, eten en vers goed. Toen hoorde de galerij die dwars door het meubelpand van Vennix liep er ook nog bij. Links en rechts waren marktkramen in gericht.
De versmarkt, evenals de winkel van Vennix, die er voor in de plaats kwam, zijn verdwenen. En de meubels zijn intussen ook al vervangen door luxe herenmode die eigenaar Ronald Hermans:  van Max,  Due en Azzuro verkoopt.

'Kenmerk van het Lombardje nu,' zegt Van Grinsven in het Brabants Dagblad van 12 september 2008, 'is het hoger winkelsegment en het feit dat de panden allen in handen zijn gekomen van de winkeliers.'  Pierre is met Lia Staring van Piccolino de oudste gevestigde ondernemer van het kleinschalig winkelcentrum.

Boven: Een hoekpand langszij de Binnendieze, dat de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch aankocht als kantoor.
Rechter foto: Lombardje is een wijk van steen, maar de achtertunen van de Verwersstraat [r] en Achter het Stadhuis [achterin]  bezitten nog wat groen.
foto © paul kriele, 7 december 2005.
 
Terug naar boven