Plasterk opent festival Boulevard

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-08-2008 | Gewijzigd op: 16-10-2008
De openingsact -dans op een tango - door studenten van de Koningstheaterakademie olnder regie van Anita Uitdehaag.

foto's © paul kriele, 8 augustus 2008
Dircteur Geert Overdam werd over zijn liefde voor  theaterfestivals bevraagd door Theo Verbruggen maar wilde niet over zijn kritiek op medewerking van de gemeente ingaan.


Vandaag vrijdag 8 augustus 2008 heeft minister Plasterk rond half zes het Boulevardfestival op de Parade geopend. Dat gebeurde na een door Theo Verbruggen soepele en humorvol gepresenteerd programma dat enkele acts van studenten van de Koningstheater Akademie bevatte. Willemijn Smeets zong een erg gevoelig -deels in Brabants dialect -lied over het Boulevardgevoel.Met name het duo Trio Olga stal de show met hun komisch-gewaagde tango-act.
En de Tilburg Cowboys, die elke dag uit een Bossche wijk van burgers geliefde singels laten horen [18.00 uur Boschtion of ether straatpiraat.fm ofwel FM 95.2], kregen van de spreekstalmeester ook alle tijd hun aandeel in het festvival te promoten. De Essenttent, ook  wel Dommelschtent genoemd naar de sponsors, zat mudje vol.
 
In het onderdeel Paradeverhalen had bisschop Toon Hurkmans een aandeel met zijn belevenissen en herinneringen aan de Parade. Met name de St. Jan, waar de in 1945 in Someren geboren, dielater als  groentenboer door het leven ging, kwam liturgisch [wierook] nogal sterk in beeld. De Parade herinnerde hij zich van toen hij op die koude decemberdag dag in 1979 toen er een beetje sneeuw lag en hij in een ook zo koude [2-3 graden] Sint Jan tot priester werd gewijd. Maar buiten klonken de warme klokken van het carillon,' aldus Hurkmans.
Daarop opende minister Plasterk met zijn herinneringen aan de Parade en meer nog aan Den Bosch het festival. Nadat de van joodse afkomst  Plasterk met een anekdote over diens uit Berlijn gevluchte  vader de herinneringen aan de oorlog had verteld, ging na een aftellen van 10-1 het door Joost van Balkom bespeelde carillon van de St. Jan luid klinken.
Plasterk prees dit laagdrempelig evenement dat hij met een  vorm van cultureel ondernemerschap betitelde. Tegen bisschop Hurkmans verontschuldigde hij zich dat, oorspronkelijk katholiek te zijn opgevoed, hij nu niet gelovig meer is, maar wel de paters en nonnen dankte voor de opvang die zij zijn vader kort na de oorlog  hebben geboden. Bekend is dat de familie Noyons het gastadres was voor de 10-jarige vader en diens 11 jarige broer Hans Plasterk.

Op de vraag van Theo Verbruggen hoe het zit met de subsidies voor 'de podiumkunsten', verwees Plasterk 'politiek correct' [aldus Verbruggen] naar de 2e dinsdag in september, wanneer de begroting voor 2009 aan de orde komt.
Plasterk nodigde tot slot eenieder met eenzelfde bezieling uit de voorstellingen te gaan bezoeken, als in de aanhef Boulevarddirecteur Geert Overdam had uitgelegd hoe hij als jongeling het gevoel voorstraattheater had meegekregen.

Hierboven: Bisschop Toon Hurkmans had ook zijn 'Paradeverhaal'. Dat vormde een onderdeel van dit openingsprogram.
Over de dood sprak Hurkans:'...eens zal dit voor mij ook zo zijn. Ik  vertrouw erop dat het goed gaat. Ik ben niet bang te sterven'.

Rechtsboven: Festivaldirecteur Geert Overdam kijkt geboeid en ook - door de positieve reacties- voldaan naar een optreden van Willemijn Smeets.

Rechts: Theo Verbruggen met Plasterk in de huifkar waar de minister zijn verhaal over de Parade deed.

foto's © paul kriele, 8 augustus 2008.


Vooraf  aan deze officiële opening was er met de Boulevardleiding en met de ambtenaren [Cultuur] en wethouders van de gemeente Den Bosch een voor-opening in TheateradParade.
-Hierboven een senior in het Bossche podiumtheater is oud-schouwburgdirecteur Luc van Gent die aanwezig was bij de opening met naast hem Joke de Jager. 

-Na de officiciële opening  ging dit selectieve gezelschap eten in een van de restaurants op de Boulevard die gecaterd worden door Hutten.
Op de foto [rechtsboven] de briefing van de medewerk[st]ers.
 

-Rechts het aftellen vlak voor de echte opening. Op dat moment werd via beeldscherm en internet contact  gelegd met beiaardier Joost van  Balkom in de St. Janstoren, die bij de '1' met zijn carillonspel startte.

foto's © paul kriele, 8 augustus 2008. 


Terug naar boven